Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φιλιππίνες: Παραλήρημα Duterte – Τι είπε σε εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ

Φιλιππίνες: Παραλήρημα Duterte – Τι είπε σε εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ
Αφορμή στάθηκε η ανησυχία που εξέφρασε ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στις Φιλιππίνες, μετά την απομάκρυνση ανώτατης δικαστικού από το πόστο της
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte είπε στον εμπειρογνώμονα της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο οποίος εκτίμησε ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη νησιωτική χώρα είναι σε κίνδυνο, "να πάει στο διάολο", όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων αποφάσισε τον περασμένο μήνα την απομάκρυνση της επικεφαλής της Δικαιοσύνης Maria Lourdes Sereno, την οποίο ο Duterte αποκάλεσε "εχθρό", επειδή τάχθηκε ενάντια στις αμφιλεγόμενες κυβερνητικές προτάσεις.=
Η αποπομπή της βασίστηκε σε παραβάσεις όσον αφορά τον τρόπο διορισμού της, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα σε άλλους δικαστές ανώτατων δικαστηρίων, όπως εκτιμά ο Diego Garcia-Sayan, απεσταλμένος του ΟΗΕ για θέματα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των δικηγόρων.
"Πείτε του να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας μου, μπορεί να πάει στην κόλαση" του απάντησε μέσω συνέντευξης τύπου ο Duterte πριν αναχωρήσει για επίσημο ταξίδι στη Νότια Κορέα.
Ο Φιλιππινέζος ηγέτης είναι γνωστός για το γεγονός ότι αψηφά τις διεθνείς πιέσεις, αλλά και για πρακτικές του ενάντια στους επικριτές του.
Είχε στραφεί και ενάντια στον Barack Obama και την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για φόνους χωρίς δίκες Agnes Callamard, επειδή τον επέκριναν για τον αιματηρό πόλεμο κατά των διακινητών ναρκωτικών.
Η Sereno έγινε η πρώτη δικαστικός που απομακρύνθηκε από τους συναδέλφους της, ενώ είε ψηφίσει ενάντια σε αρκετές αποφάσεις του Duterte, συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης του στρατιωτικού νόμου στις νότιες Φιλιππίνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης