Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης: Η παραγωγική ανασυγκρότηση στο επίκεντρο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής

Χαρίτσης: Η παραγωγική ανασυγκρότηση στο επίκεντρο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής
Η Ελλάδα ουδέποτε είχε αναπτυξιακό σχέδιο, σύμφωνα με τον Α. Χαρίτση
Στον ρόλο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής στην μεταμνημονιακή εποχή, αναφέρεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Α, Χαρίτσης, σε άρθρο του στο περιοδικό HOT DOC.
Όπως σημειώνει «στόχος μας είναι να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, μία συλλογική προσπάθεια στην οποία κάθε κοινωνική και παραγωγική ομάδα θα αναγνωρίζει τον εαυτό της».
Στο επίκεντρο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, «τίθεται η παραγωγική ανασυγκρότηση, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και σαφές χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση της βιομηχανίας και την αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα, με σχέδιο για την επέκταση και την αναβάθμιση των υποδομών και τη στήριξη κρίσιμων κλάδων της οικονομίας, με οριζόντιες παρεμβάσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και κυρίως, με στοχευμένα μέτρα για την αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού, προτάσσοντας την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας».
Μάλιστα, ο ίδιος μιλά για εγχείρημα μοναδικό στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, καθώς η Ελλάδα ουδέποτε είχε αναπτυξιακό σχέδιο και τονίζει ότι η Αναπτυξιακή Στρατηγική προέκυψε μέσα από μία πλατιά και δημοκρατική διαβούλευση με τους παραγωγικούς και τοπικούς φορείς αλλά και την κοινωνία των πολιτών, κορυφαία στιγμή της οποίας ήταν τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, και τώρα θα τεθεί εκ νέου σε διάλογο προκειμένου να εμπλουτιστεί και να εξειδικευτεί.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρίτσης τονίζει πως «η ανάπτυξη δεν είναι μία ουδέτερη τεχνοκρατική διαδικασία, όπως την εμφανίζουν οι ιδεολόγοι του νεοφιλελευθερισμού, αλλά ένα κεντρικό πολιτικό επίδικο γύρω από το οποίο συγκρούονται ανταγωνιστικές λογικές και συμφέροντα.
Η κυρίαρχη νεοκλασική θεώρηση, που εκπροσωπεί η ΝΔ, προτάσσει την απορρύθμιση των αγορών, την απαξίωση της εργασίας και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας του κεφαλαίου».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης