Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν ενθουσιάζουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου – Έκλεψαν την παράσταση οι «μεσαίες» του ΧΑ

Δεν ενθουσιάζουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου – Έκλεψαν την παράσταση οι «μεσαίες» του ΧΑ
Το μικρό δείγμα γραφής του πρώτου τριμήνου δείχνει μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 8%
Μειωμένα είναι τα λειτουργικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των εισηγμένων που δημοσίευσαν, χωρίς ωστόσο να απογοητεύουν την αγορά.
Αυτό οφείλεται στις εταιρείες διύλισης και αν αφαιρεθούν τα αποτελέσματα του κλάδου υπάρχει βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας
Σύμφωνα με την Beta ΑΧΕΠΕΥ η λειτουργική κερδοφορία είναι μειωμένη κατά 8% με τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης να κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου μπορεί να μην ενθουσίασαν αλλά δεν απογοήτευσαν ωστόσο σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς.
Οι τράπεζες φαίνεται ότι θα επαναλάβουν την οριακή επίδοση κερδών του 2017 στο σύνολο του 2018 έχοντας ωστόσο πετύχει να:
α) περάσουν τα τεστ αντοχής και την εφαρμογή του ΔΠΧΠ9 χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην φερεγγυότητα τους
β) να βρεθούν μπροστά από τους στόχους μείωσης των NPEs του SSM
γ) να εντείνουν την μείωση της έκθεσης στον ELA και
δ) να προχωρήσουν σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις που μείωσαν το κόστος λειτουργίας τους.
Όλα αυτά είχαν το τίμημα τους καθώς η βασική πηγή εσόδων, τα έσοδα από τόκους, εμφανίζονται πλέον μειωμένα κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι ή 900 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης, αναφέρει ο κ.Χατζηδάκης.
Το ζητούμενο βέβαια στην παρούσα φάση δεν είναι η κερδοφορία αλλά η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού ωστόσο η μείωση της προσδοκώμενης επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας είναι μια παράμετρος που περιόρισε – και ήδη αυτό τιμολογήθηκε- το δυνητικό ανοδικό περιθώριο της αποτίμησης τους.
Στον μη χρηματοοικονομικό κλάδο την παράσταση έκλεψαν οι εταιρείες που προέρχονται από την μεσαία κεφαλαιοποίηση: Κρι – Κρι, Quest, Άνεμος, Mermeren, Autohellas και Aegean ξεκίνησαν εντυπωσιακά την χρονιά ενώ τα δύο διυλιστήρια μπορεί να εμφάνισαν χαμηλότερα κέρδη είχαν ωστόσο την καλύτερη επίδοση δραστηριότητας σε διυλισμένες ποσότητες στην ιστορία τους σε επίπεδο α’ τριμήνου.
Το μικρό δείγμα γραφής του α’ τριμήνου δείχνει μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 8% ωστόσο αν αφαιρεθούν οι εταιρίες διύλισης παρατηρείται αύξηση κατά 7,3%, καταλήγει ο κ.Χατζηδάκης.
Πραγματικά εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της Mermeren, καθώς τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν στα 4,5 εκατ. ευρώ από 1,48 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο.
Η Κρι-Κρι βελτίωσε σημαντικά τις πωλήσεις και αύξησε τα καθαρά κέρδη στα 1,57 εκατ. ευρώ από 1,13 εκατ. ευρώ.
Η Quest επίσης εμφάνισε μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,7 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ.
Η Άνεμος από 3,08 εκατ. ευρώ κέρδη τα ανέβασε στα 5,8 εκατ. ευρώ, η Autohellas από 0,2 εκατ. ευρώ ενίσχυσε τα κέρδη της στα 1,6 εκατ. ευρώ, η Aegean μείωσε τις ζημιές, ενώ η Intralot έβγαλε και πάλι ζημιές και ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας λόγω υψηλών τιμών πετρελαίου δεν ενθουσίασε.
Υπενθυμίζεται πως δεν υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου και όσες δημοσιεύουν το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης