Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Αν ο Trump κερδίσει τον εμπορικό πόλεμο, οι αγορές θα συντριβούν – O πόνος στις μετοχές ευνοεί τα σχέδια των ΗΠΑ

tags :
Goldman: Αν ο Trump κερδίσει τον εμπορικό πόλεμο, οι αγορές θα συντριβούν – O πόνος στις μετοχές ευνοεί τα σχέδια των ΗΠΑ
Για να πετύχει το σχέδιο Trump με τον εμπορικό πόλεμο θα πρέπει να προκληθεί πόνος στις μετοχικές αγορές
Αν ο Trump τελικώς εφαρμόσει το σχέδιο του για τον εμπορικό πόλεμο, οι χρηματιστηριακές αγορές θα συντριβούν υποστηρίζει η Goldman Sachs ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.
Υπάρχει ένα ερώτημα τελικά έχουμε ή δεν έχουμε εμπορικό πόλεμο;
Πώς λοιπόν θα καταστεί αντιληπτό το μοναδικό, δυσνόητο στυλ διαπραγματεύσεων του Trump;
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, στην αρχή της προεδρίας Trump, η "αμοιβαιότητα" ήταν η φράση που καθοδηγούσε την εμπορική πολιτική.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος έχει αναφέρει πολλά παραδείγματα «αθέμιτων» εμπορικών πολιτικών, όπου οι δασμοί είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους των ΗΠΑ για το ίδιο προϊόν.
Το Trump κατέστησε σαφές μέσω του twitter ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει τελικά να αντιμετωπίζονται με δίκαιο τρόπο στο εμπόριο.
Αν χρεώνουμε μια χώρα 0% για να πουλήσει τα προϊόντα της και αυτή μας χρεώνει 25, 50 ή ακόμα και 100% όταν πουλάμε τα δικά μας προϊόντα αυτό είναι αδικαιολόγητο και δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτό.
Αυτό δεν είναι ελεύθερο ή δίκαιο εμπόριο, είναι ανόητο εμπόριο! "
Πρακτικά ο Trump πέρασε το μήνυμα στις τρίτες χώρες ότι η τιμολογιακή πολιτική θα είναι ενιαία όχι μονοδιάστατη ή μονόπλευρη.
Με βάση την Goldman Sachs υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να αποτιμηθούν με προσοχή.
1) Ο Πρόεδρος είπε στο παρελθόν ότι, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, «πρέπει να είμαστε απρόβλεπτοι».
 Η απρόβλεπτη πολιτική μπορεί να στηρίζεται σε αξιωματούχους με πολύ διαφορετικές απόψεις για την εμπορική πολιτική.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνικές αλλαγές στην πολιτική ανάλογα με το ποιος διεξάγει τις διαπραγματεύσεις, μιλώντας στα ΜΜΕ ή έχει προβάδισμα για να συμβουλεύει τον Πρόεδρο.
2) Η προσοχή της προεδρίας Trump φαίνεται να αφορά τα διμερή εμπορικά ελλείμματα και τη βαριά βιομηχανία, ιδίως σε περιοχές όπου και οι δύο τομείς αλληλεπικαλύπτονται.
Για παράδειγμα, ενώ οι πολιτικές που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία της Κίνας προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος έχει επικεντρωθεί κατά βάση στη βαριά βιομηχανία, όπως ο χάλυβας ή ο τομέας των αυτοκινήτων.
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο Πρόεδρος επικεντρώθηκε πρόσφατα στις εμπορικές έρευνες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια σχετικά με τις χώρες της ΕΕ και της NAFTA, δηλαδή συμμάχους των ΗΠΑ που εξάγουν σημαντικές ποσότητες αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ και όχι για την Κίνα, στρατηγικό αντίπαλο που εξάγει αμελητέο αριθμό αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.
3)Η διαπραγμάτευση μπορεί να είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική για τον Λευκό Οίκο ως αποτέλεσμα.
Αν και πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος τελικά επιδιώκει να «κερδίσει» την εμπορική πολιτική, π.χ. μέσω μιας ενδεχόμενης επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA ή μια συμφωνίας με την Κίνα για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, πιστεύουμε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν πολιτική αξία καθώς ο Trump αποδεικνύει στον αμερικανό πολίτη ότι ενδιαφέρεται για τις ΗΠΑ.
Και ενώ αυτές οι τρεις σκέψεις είναι χρήσιμες για τη διαμόρφωση άποψης για το πώς ο Trump μπαίνει ή βγαίνει από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης η Goldman προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να σχεδιάσουν να επιβάλλουν κυρώσεις που να είναι αξιόπιστες στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου, χωρίς να υπάρξει επίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές»

Για να πετύχει το σχέδιο Trump με τον εμπορικό πόλεμο θα πρέπει να προκληθεί πόνος στις μετοχικές αγορές

Με άλλα λόγια, για να είναι επιτυχημένες οι εμπορικές διαπραγματεύσεις του Trump θα πρέπει οι αγορές να υποστούν ένα ισχυρό σοκ.
 Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι λογικό όταν κάποιος θεωρεί ότι όταν ο Trump ξεκίνησε επισήμως τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα στις αρχές Απριλίου, ο πρόεδρος προειδοποίησε ρητά ότι τα μετοχές «μπορεί να χτυπηθούν» ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν τους επενδυτές να προετοιμαστούν για «πόνο» στην αγορά.
Όλα αυτά γρήγορα έγιναν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία και έστειλαν την αγορά αισθητά χαμηλότερα.
Επίσης οι αγορές μπορεί να διορθώσουν όχι ως αποτέλεσμα, αλλά ως αιτία του εμπορικού πολέμου.
Με βάση την Goldman Sachs… δεν αναμένεται η στρατηγική που ακολουθείται στην εμπορική των ΗΠΑ να εξασθενίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το κλίμα των χρηματοπιστωτικών αγορών γύρω από τα εμπορικά θέματα είναι απίθανο να έχουν τόσο αρνητική εικόνα όσο ήταν στις αρχές Απριλίου 2018, όταν ο Πρόεδρος επέβαλλε δασμούς 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές από την Κίνα αλλά από την άλλη δεν αναμένεται οι αγορές και να ανακάμψουν.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Λευκός Οίκος είναι ότι, για να διατηρηθεί η δυναμική στις διαπραγματεύσεις, οι εμπορικοί εταίροι πρέπει να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να ακολουθήσουν επιθετική πολιτική εφαρμόζοντας τους δασμούς.
Αυτό σημαίνει ότι ο εμπορικός πόλεμος για να φανεί αποτελεσματικός πέραν από τους δασμούς θα πρέπει να υπάρξει και ένα σοκ που να δείξει σε όλους πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα.
Το σοκ θα είναι η πτώση των χρηματιστηριακών αγορών.
Φαίνεται απίθανο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να πείσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι ο εμπορικός πόλεμος είναι "σε αναμονή", όταν θα επιβάλλει δασμούς.
 Αν υποθέσουμε ότι ο Λευκός Οίκος θα προσπαθήσει να διατηρήσει τη μέγιστη δυνατή εγρήγορση στις διαπραγματεύσεις, οι αγορές είναι πιθανό να υποθέσουν ότι ενδέχεται να επιβληθούν περαιτέρω εμπορικοί περιορισμοί.
Όπως υποστηρίζουν πολλοί το μήνυμα στους trader εδώ είναι: να παρακολουθούν προσεκτικά τη ροή twitter του Trump.
Εάν ο Trump επαναλάβει αυτά που είχε πει πρόσφατα «δεν λέω ότι δεν θα υπάρξει πόνος για να χάσουμε κάτι από αυτό τον πόλεμο αλλά θα έχουμε μια πολύ ισχυρότερη χώρα όταν τελειώσουμε και γι 'αυτό έρχεται ο καιρός που θα πρέπει να στραφούμε στα μετρητά»…τότε μια βίαιη διόρθωση έρχεται στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης