Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεταξύ σφύρας (Γερμανία) και άκμονος (ΔΝΤ) το ελληνικό χρέος - Έρχεται λύση...ημίμετρο

Μεταξύ σφύρας (Γερμανία) και άκμονος (ΔΝΤ) το ελληνικό χρέος - Έρχεται λύση...ημίμετρο
Δεν βρίσκεται χρυσή τομή και το πιθανότερο είναι το ΔΝΤ να παραμείνει ως σύμβουλος
Χωρίς λύση.... παραμένει ακόμη το ζήτημα του χρέους καθώς ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δεν έχουν βρει ακόμη τη χρυσή τομή για την ελάφρυνση του με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Στην κυβέρνηση κρατούν στάση αναμονής, επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν έχει κλείσει τίποτε και πορεύονται με την προσδοκία ότι στο επικείμενο Eurogroup του Ιουνίου θα υπάρξει λευκός καπνός.
Παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η συμμετοχή της κ. Λαγκάρντ στο άτυπο Washington Group που έγινε στον Καναδά στο περιθώριο της συνεδρίασης των G7, δεν υπήρξε συμφωνία.
Όλα δείχνουν, ότι Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Γερμανία έχουν στυλώσει τα πόδια με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται η κοινή συνισταμένη. Πάντως με τα δεδομένα που υπάρχουν έως αυτή την ώρα και με βάση τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου, το ταμείο δεν έχει τον χρόνο για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, πιθανότατα, θα συνεχίσει ως σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο ίδιο πλαίσιο, κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ διαμηνύουν τις τελευταίες ημέρες ότι αν δε βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μέχρι τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας που διανύουμε το ταμείο δεν θα μπορέσει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα παρά μόνο ως τεχνικός σύμβουλος.
Πάντως, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν την τρέχουσα, υπογραμμίζουν πηγές της ευρωζώνης, με το χρόνο για τη συμμετοχή του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα να μετρά αντίστροφα αλλά και την επισήμανση ότι η αναστάτωση στις αγορές αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο για όλους, ώστε να είναι προσεκτικοί σε ότι αφορά το πως θα διαχειριστούν τη μη πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με χρηματοδότηση. Κάτι που αν συνέβαινε θα καθησύχαζε ως ένα βαθμό τις αγορές, τουλάχιστον σε σχέση με την Ελλάδα.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η  θέση της ΕΚΤ που κάνει λόγο για προληπτική γραμμή μετά το τέλος του προγράμματος με αυξημένη εποπτεία, παραμένει, έτσι ώστε η Ελλάδα να μη βρίσκεται υπό πλήρη εξάρτηση από τις αγορές.
Επομένως, με ορόσημο το επικείμενο Eurogroup η ευρωζώνη και το ΔΝΤ συνεχίζουν τις συνομιλίες προκειμένου να είναι έτοιμη προς έγκριση μια συμφωνία στις 21 Ιουνίου οπότε και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του πακέτου ελάφρυνσης χρέους.
Όσα χωρίζουν όμως, Ταμείο και Βερολίνο είναι ουσιαστικά και διαμετρικά αντίθετα:
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει αυτόματη λειτουργία του μηχανισμού ελάφρυνσης χρέους.
Η Γερμανία ζητά αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις
Το ΔΝΤ επιμένει για επιμήκυνση χρέους τουλάχιστον 15 ετών
Η Γερμανία δεν δίνει πάνω από μια πενταετία.
Επιπροσθέτως, οι εκλογές στη Βαυαρία το φθινόπωρο, δεν επιτρέπουν στο Βερολίνο να λάβει αποφάσεις μέχρι τότε, καθώς όπως υποστηρίζουν γερμανικές πηγές, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κάλπη.

Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης