Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αθ. Σαββάκης (πρόεδρος ΣΒΒΕ): Η Βιομηχανία και οι επενδυτικές ευκαιρίες

Αθ. Σαββάκης (πρόεδρος ΣΒΒΕ): Η Βιομηχανία και οι επενδυτικές ευκαιρίες
Γι’ αυτό επιμένουμε στην υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων
Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, περισσότερο από την προηγούμενη δεκαετία, η συζήτηση για την ανάπτυξη επικεντρώνεται ή καταλήγει στην υλοποίηση επενδύσεων, και ειδικά παραγωγικών επενδύσεων.
Υπάρχουν όμως επενδυτικές ευκαιρίες στη βιομηχανία σήμερα;
Η απάντηση έρχεται σχεδόν αβίαστα: Επενδυτικές ευκαιρίες υπήρχαν και θα υπάρχουν στην ελληνική βιομηχανία.
Γι’ αυτό επιμένουμε στην υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων , και στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.  
Απευθυνόμενος μάλιστα προς τους δυνητικούς ξένους επενδυτές για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι μπορούμε να είμαστε οι συνεπείς και αξιόπιστοι εταίροι τους, σε κάθε μορφή συνεργασίας που θ’ αποφασίσουμε από κοινού.
Άλλωστε, οι δυναμικές υγιείς ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις μπορούν να είναι οι παραγωγικοί κι εμπορικοί συνεργάτες επιχειρήσεων του εξωτερικού, γιατί οι δικές μας επιχειρήσεις παράγουν:

- Προϊόντα υψηλής ποιότητας,

- Προϊόντα τυποποιημένα και ελκυστικά συσκευασμένα,

- Προϊόντα πιστοποιημένα, και,

- Προϊόντα και υπηρεσίες διεθνώς ανταγωνιστικά.

Γνωρίζουμε ότι τα προϊόντα που παράγουμε, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν είναι έντασης τεχνολογίας, ενσωματώνουν όμως αυτό που υποσχόμαστε στους ανθρώπους που τα αγοράζουν: την αξιοπιστία.
Η αξιοπιστία αυτή προέρχεται από την επί δεκαετίες δραστηριοποίησή μας στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, στις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με μεγάλα δίκτυα διανομής προϊόντων του εξωτερικού και από την εικοσαετή σημαντική παρουσία μας ως ενός εκ των κυριότερων ξένων επενδυτών στις χώρες των Βαλκανίων.
Κι ας μην ξεχνάμε ότι τα προϊόντα μας πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και γνωρίζετε όλοι πολύ καλά την αυστηρότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς λοιπόν παράγουμε πραγματικά με βάση διεθνή πρότυπα και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σήμερα την εποχή της οικονομικής κρίσης.
Μάλιστα, θεωρώ ότι τόσο ο κλάδος της αγροδιατροφής, όσο και αυτός των δομικών υλικών, έχουν μια σχετική επενδυτική προτεραιότητα για μας στη Βόρεια Ελλάδα, έναντι άλλων κλάδων της μεταποίησης, με κριτήριο το δυναμισμό των τοπικών επιχειρήσεων και την ανταπόκριση των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.
Ειδικά για τον κλάδο της αγροδιατροφής, ο ΣΒΒΕ προτείνει την επανεξέταση του μοντέλου διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα, με τη μεταποίηση.
Είναι το κρίσιμο σημείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα του  συγκεκριμένου κλάδου και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Από την άλλη μεριά, στον ευρύτερο τομέα των δομικών υλικών συμπεριλαμβάνονται σημαντικές μεταποιητικές επιχειρήσεις που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η έμπρακτη ενίσχυση τους μπορεί πραγματικά να εισφέρει θετικά στην περαιτέρω εξωστρεφή τους δραστηριότητα και στην εισαγωγή πλούτου που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας που ανήκουν στον ευρύτερο τομέα των δομικών υλικών, μπορούν σχετικά εύκολα και γρήγορα, να συνάψουν διεθνείς συνεργασίες και να εντάξουν τα προϊόντα τους σε διεθνή δίκτυα διανομής.

Αθανάσιος Σαββάκης (πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης