Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Οι κρυφές πληγές της ελληνικής οικονομίας – Παραμένουν επιφυλακτικές οι αγορές

Handelsblatt: Οι κρυφές πληγές της ελληνικής οικονομίας – Παραμένουν επιφυλακτικές οι αγορές
Παρά τη θετική πορεία του ελληνικού ΑΕΠ κατανάλωση και επενδύσεις εξακολουθούν να «υποφέρουν», τονίζει η Handelsblatt
Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας στο α’ τρίμηνο του 2018 αλλά και στα «κρυφά σημεία» της, τα οποία υποδεικνύουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Handelsblatt.
Όπως τονίζεται το ελληνικό ΑΕΠ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 2,3% στο α’ τρίμηνο 2018, με τον ταχύτερο ρυθμό αρκετών ετών, θέτοντας τις βάσεις για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος, ο οποίος κατά την ελληνική κυβέρνηση φθάνει στο 2,3%, κατά την Κομισιόν στο 1,9% και για το ΔΝΤ στο 2%.
Επιπρόσθετα και ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ ήταν θετικός, φθάνοντας για τον Μάιο στο 104,2 από 103,6 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
«Αυτές είναι καλές ειδήσεις για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η πορεία της οικονομίας στηρίζει τη ρητορική του για «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα στήριξης, το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018 και κατόπιν η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές.
Όμως αυτή η έξοδος έχει «συννεφιάσει» λόγω των πρόσφατων προβλημάτων στην Ιταλία αλλά και στο ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν για το επίπεδο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η τελική απόφαση αναμένεται στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018, όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρός του Mario Centeno».
Όσο για τα «κρυφά προβλήματα» της ελληνικής οικονομίας αυτά εντοπίζονται από τη Handelsblatt, στο γεγονός η κατανάλωση υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 0,3% και οι επενδύσεις κατά το εντυπωσιακό 28,1% (σε τριμηνιαία βάση η πτώση τους ήταν στο 10,4%).
«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική ανάκαμψη στερείται βάθους και βιωσιμότητας.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αύξηση των επενδύσεων είναι η υψηλή φορολογία, η απουσία ξεκάθαρου νομοθετικού περιβάλλοντος αλλά και η διαφθορά.
Σύμφωνα με τους αναλυτές οι αδύναμες επενδύσεις στην Ελλάδα αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα για την οικονομία της χώρας πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Όπως φαίνεται αρκετοί επενδυτές περιμένουν να δουν εάν η έξοδος θα είναι τόσο «χαλαρή και χωρίς προβλήματα» όπως υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας», καταλήγει το δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης