Διεθνή

Υψηλότερα οι ευρωαγορές, καθώς υποχωρούν οι πολιτικές ανησυχίες - Στο +1,22% ο IBEX 35, πτώση -0,45% για FTSE MIB

Υψηλότερα οι ευρωαγορές, καθώς υποχωρούν οι πολιτικές ανησυχίες - Στο +1,22% ο IBEX 35, πτώση -0,45% για FTSE MIB
Με ήπια άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πλην του ιταλικού
Με ήπια άνοδο έκλεισαν σήμερα (4/6/2018) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πλην του ιταλικού, καθώς μετριάζονται οι ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία, αν και οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και εν αναμονή της ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα ιταλική κυβέρνηση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,31% υψηλότερα, στις 388,11 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με θετικά πρόσημα.


Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε άνοδο 1,22% και έκλεισε στις 9.750,30 μονάδες, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Σοσιαλιστές, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,45% στις 22.009,95 μονάδες.



Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Unicredit έκλεισε κατά 0,8% χαμηλότερα, «σβήνοντας» τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα, στον απόηχο δημοσιεύματος των «Financial Times» που ανέφερε ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας φέρεται να εξετάζει συγχώνευση με τη γαλλική τράπεζα Societe Generale, η μετοχή της οποίας σημείωσε κέρδη 0,7%.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τραπεζικές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη.
Προς το παρόν δεν έχουν πραγματοποιηθεί επίσημες επαφές, ωστόσο οι διευθυντές της SocGen διερευνούν τις πιθανότητες συγχώνευσης με την ιταλική τράπεζα.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 12.770,75 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,51% στις 7.741,29 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,14% υψηλότερα στις 5.472,91 μονάδες.




Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο επιμένουν, με την κυβέρνηση Trump να επιμένει στους δασμούς, παρά τις εκκλήσεις των G7, και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας να μην καταλήγουν σε συμφωνία.
Οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα κατέρρευσαν το σαββατοκύριακο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να προχωρήσει με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της χώρας του.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Bayer υποχώρησε κατά 0,6%, στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Monsanto, έναντι 63 δισ. δολ., αλλά και της υποβάθμισής της κατά δύο βαθμίδες -από «Α-» σε «ΒΒΒ»- από την Standard & Poor’s.
Με ισχυρή άνοδο 5,5% έκλεισε η μετοχή της Air France KLM, καθώς η AccorHotels ανακοίνωσε την Κυριακή εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μεριδίου στην αεροπορική εταιρεία.
Η μετοχή της AccorHotels υποχώρησε σχεδόν κατά 7%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η άνοδος των τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2018, με τον δείκτη, ωστόσο, να παραμένει σε θετικό έδαφος για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν η ετήσια άνοδος να διαμορφωθεί στο +2,4%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές παραγωγού παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω άνοδο του σχετικού δείκτη κατά 0,2%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης