Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Khamenei (Ιράν):Όνειρο που δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα ο περιορισμός του βαλλιστικού προγράμματος

tags :
Khamenei (Ιράν):Όνειρο που δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα ο περιορισμός του βαλλιστικού προγράμματος
Khamenei (Ιράν):Όνειρο που δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα ο περιορισμός του βαλλιστικού προγράμματος
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Ali Khamenei διαμήνυσε σήμερα (4/6)ότι η χώρα του θα απαντήσει σε κάθε επίθεση, σημειώνοντας ότι οι απαιτήσεις της Δύσης για τους περιορισμούς στο βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι «ένα όνειρο που δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα».
Οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Δύσης κλιμακώθηκαν εκ νέου μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Οι Ευρωπαίοι συνυπογράφοντες της ΚΟΣΔ παλεύουν για να διασώσουν τη συμφωνία, την οποία θεωρούν κρίσιμη για να αποτρέψουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, προστατεύοντας το εμπόριο με την Ισλαμική Δημοκρατία ενάντια στην επανεπιβολή των αμερικανικών κυρώσεων και να μεταπείσουν την Τεχεράνη να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία.
Μια από τις απαιτήσεις Τραμπ - την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι στηρίζουν επί της αρχής - είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων για τη συγκράτηση του προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, που δεν περιλαμβανόταν από τη συμφωνία του 2015.
Ο Χαμενεϊ διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι το ζήτημα αυτό δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση.
«Κάποιοι Ευρωπαίοι συζητούν για τον περιορισμό του αμυντικού πυραυλικού μας προγράμματος.
Δηλώνω στους Ευρωπαίους, «ο περιορισμός των εργασιών μας στην κατασκευή πυραύλων είναι ένα όνειρο που δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα», δήλωσε σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης εναντιώθηκε στην ΚΟΣΔ καθώς αυτή δεν αντιμετώπιζε τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν πέρα από το 2025, ούτε τον ρόλο που διαδραματίζει η Ισλαμική Δημοκρατία στην Υεμένη και τη Συρία.
Παρόλο που παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις μοιράζονται τις ανησυχίες του Trump και επιθυμούν διευρυμένες συνομιλίες με το Ιράν για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα.
«Οι εχθροί μας διεξάγουν έναν οικονομικό και ψυχολογικό... πόλεμο εναντίον μας και οι νέες αμερικανικές κυρώσεις είναι μέρος αυτού του πολέμου», τόνισε ο Khamenei.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης