Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έξι γεγονότα που μπορούν να καθορίσουν την πορεία των αγορών στο β’ εξάμηνο 2018

Έξι γεγονότα που μπορούν να καθορίσουν την πορεία των αγορών στο β’ εξάμηνο 2018
Από τη Σύνοδο Κορυφής του G7 έως τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ – Β. Κορέας, τα γεωπολιτικά γεγονότα επικρατούν εκ νέου στην καθημερινότητα των αγορών
Το α’ εξάμηνο του 2018 επανάφερε στην καθημερινότητα των επενδυτών και των αγορών τη μεταβλητότητα.
Υπάρχουν, όμως, έξι βασικά γεγονότα η εξέλιξη των οποίων μπορεί να καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσουν οι διεθνείς αγορές εντός του β’ εξαμήνου 2018.
 

Εκ νέου γεωπολιτικά θέματα αλλά και εθνικές εκλογές θα είναι αυτά τα οποία μπορούν να επηρεάσουν είτε θετικά είτε αρνητικά τις αγορές και φυσικά τη διάθεση των επενδυτών για το εάν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των τοποθετήσεών τους ή θα τις εγκαταλείψουν

8 Ιουνίου: Σύνοδος Κορυφής G-7



Οι ηγέτες των επτά πιο ισχυρών οικονομιών στον κόσμο θα συγκεντρωθούν στο Charlevoix για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της ειρήνης στην Ουκρανία, τη Συρία και το Ισραήλ / Παλαιστίνη, μεταξύ άλλων ζητημάτων.
Οι συζητήσεις είναι επίσης πιθανό να επικεντρωθούν στην πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη συνεχιζόμενη σημασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δεδομένης της επιμονής του προέδρου Trump ότι οι κανόνες του ΠΟΕ ερμηνεύονται από «δικαστές» του ΠΟΕ κατά τρόπο που μειώνει τις ΗΠΑ

12 Ιουνίου: Συνεδρίαση της Fed



Η Fed διατηρούσε σταθερά τα επιτόκια στην προηγούμενη συνάντηση του διοικητικού της συμβουλίου τον Μάιο λόγω των φόβων για τον πληθωρισμό, αλλά αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της στις 12-13 Ιουνίου.
Το εάν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της στις 25-26 Σεπτεμβρίου εξαρτάται από τις οικονομικές προοπτικές.

1η Ιουλίου: Μεξικανικές εθνικές εκλογές



Με τον Πρόεδρο Enrique Peña Nieto να μη φαίνεται ικανός να επανεκλεγεί, η χώρα μπορεί να στρέψει περισσότερο προς τα αριστερά.
Ο υποψήφιος Andrés Manuel López Obrador και το λαϊκιστικό κόμμα MORENA δεσμεύτηκαν να πολεμήσουν τις πολιτικές του προέδρου Trump ενάντια στο Μεξικό και να αντιμετωπίσουν τη μακροχρόνια φτώχεια, την πολιτική διαφθορά, το έγκλημα και άλλα κοινωνικά προβλήματα.
Εάν ο López Obrador κερδίσει τις εκλογές, θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ που έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στο Μεξικό τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

18 Οκτωβρίου: Συνθήκη απόσυρσης του Brexit



Καθώς η Βρετανία εξέρχεται της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένουν αρκετές σημαντικές συνεδριάσεις.
Στις 18-19 Οκτωβρίου, αναμένεται να αντιμετωπιστούν διάφορες νομικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της οριστικοποίησης μιας συμφωνίας σχετικά με τον χειρισμό των ιρλανδικών συνόρων και των ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.
Και οι δύο πλευρές φαίνονται πιο κοντά στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, αν και κανένα ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

6 Νοεμβρίου: Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ



Η ισορροπία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μπορεί να χαθεί τον Νοέμβριο, ενώ όλες οι έδρες σε Βουλή των Αντιπροσώπων, Γερουσία και σε άλλα διοικητικά σώματα μπορεί να αλλάξουν… κατόχους.
Οι ενδιάμεσες εκλογές θα χρησιμεύσουν πιθανώς ως δημοψήφισμα για τις πολιτικές του προέδρου Trump.
Οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να ανακτήσουν πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία κάτι που θα προκαλούσε προβλήματα στην εμπορική ατζέντα του Αμερικανού προέδρου.

Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ – Βορείου Κορέας



Μετά από μια ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της Βόρειας και Νότιας Κορέας τον Απρίλιο, οι προσδοκίες ήταν ότι ο πρόεδρος Τρούμπα και η ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un θα συναντηθούν στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη για να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και την επίσημη λήξη του μακροχρόνιου πολέμου μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας.
Υπήρξε ανακοίνωση ότι η συνάντηση δεν θα γίνει, ενώ κατόπιν ο Trump υποστήριξε ότι μπορεί και να γίνει.
Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί τελικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης