Οικονομία

Σε δύο παράλληλες συνεδριάσεις, σε Παρίσι και Βρυξέλλες, το ελληνικό χρέος την Πέμπτη 7 Ιουνίου

Σε δύο παράλληλες συνεδριάσεις, σε Παρίσι και Βρυξέλλες, το ελληνικό χρέος την Πέμπτη 7 Ιουνίου
Bασικό θέμα συζήτησης στο τραπέζι του EWG θα είναι οι δύο αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους
Το «θρίλερ» με το ελληνικό χρέος θα συνεχιστεί μέχρι την σύνοδο της 21ης Ιουνίου αφού σε πολιτικό επίπεδο οι εμπλεκόμενες πλευρές απέχουν αρκετά από την τελική συμφωνία.
Η Πέμπτη (7/6), θεωρείται η πλέον κρίσιμη μέρα, αφού το ελληνικό ζήτημα θα εξεταστεί σε δύο παράλληλες συνεδριάσεις που θα λάβουν χώρα σε δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες:
Μία που θα γίνει στο Παρίσι, ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης και μία δεύτερη στις Βρυξέλλες, με την Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EWG).  

Μάλιστα, βασικό θέμα συζήτησης στο τραπέζι του EWG θα είναι οι δύο αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους (προσχέδια) που θα παρουσιάσουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Το Βερολίνο εξακολουθεί να κρατά «σκληρή» στάση με αποτέλεσμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος όχι όμως και από την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την πίεση της Κομισιόν και την προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης να μην μετατεθεί για το Eurogroup της 12ης Ιουλίου ο στόχος για μία συνολική συμφωνία (αξιολόγηση, μεταμνημονιακή εποπτεία, χρέος), το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ροκανίζει το χρόνο, στρέφοντας τους προβολείς των αποφάσεων για αργότερα.
Με δεδομένο ότι η Γερμανία επιδιώκει τον ελάχιστο βαθμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την ταυτόχρονη απαίτηση ισχυρού πλέγματος μετα-μνημονιακών δεσμεύσεων και εποπτείας, το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι τι θα δείξουν οι αναλύσεις βιωσιμότητας που εκπονούν τα τρία εμπλεκόμενα σκέλη: ΕΕ, ESM και ΔΝΤ.
Τα ευρήματα των DSA θα είναι αυτά που θα υπαγορεύσουν σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις των αγορών.
Η ΕΚΤ από την πλευρά της, θα εκπονήσει  τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, τα αποτελέσματα της οποίας όμως δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν.
Από την άλλη, όμως όπως επισημαίνουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το χρέος «χωρίς σαφή εικόνα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δεν μπορεί να υπάρξει ανάλυση βιωσιμότητας από την ΕΚΤ».
Που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει «πράσινος φώς» για κάποια από τα σενάρια που έχουν συζητηθεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και το δίπολο ESM - ΔΝΤ συνεχίζουν να πιέζουν για τη λήψη μιας «υβριδικής» γραμμής πίστωσης από την ελληνική κυβέρνηση μετά τη λήξη του προγράμματος σε αντίθεση με την Κομισιόν που εξετάζει το σενάριο ενός μεγαλύτερου «ταμειακού μαξιλαριού» με τα κεφάλαια που θα μείνουν αδιάθετα από το 3ο Πρόγραμμα και φθάνουν τα 27,4 δισ. ευρώ.          

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης