Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υψηλό 52 εβδομάδων για Apple και Amazon στη Wall Street - Σε ιστορικό υψηλό ο Nasdaq - Κέρδη 0,7% για Dow και 0,45% για S&P 500

Υψηλό 52 εβδομάδων για Apple και Amazon στη Wall Street - Σε ιστορικό υψηλό ο Nasdaq - Κέρδη 0,7% για Dow και 0,45% για S&P 500
Ισχυρά κέρδη και για τις μετοχές ομίλων λιανικών πωλήσεων
Συνεδρίαση αφιερωμένη στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας ήταν η πρώτη (4/6) συνεδρίαση της εβδομάδας για τη Wall Street, με τις μετοχές των Apple και Amazon να κατακτούν νέα υψηλά 52 εβδομάδων και να οδηγούν σε νέο ιστορικό υψηλό και τον δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq.
Ο Nasdaq σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,69% για να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 7.606 μονάδων.
Άνοδος 0,72% για τον Dow Jones στις 24.813 μονάδες, ενώ 0,45% υψηλότερα κινήθηκε ο S&P 500 φθάνοντας στο επίπεδο των 2.476 μονάδων.
Σε θετική πορεία κινήθηκε και η μετοχή της Microsoft, με κέρδη 0,7% μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της GitHub, έναντι του ποσού των 7,5 δισ. δολασρίων.
 

«Εάν κάποιος παρατηρήσει την πορεία της αγοράς τον Μάιο θα διαπιστώσει ότι η Apple είναι «υπεύθυνη» για το 23% των κερδών του δείκτη S&P 500.
Όταν η μετοχή της Apple φθάνει κοντά σε ιστορικό υψηλό, τότε αυτό αποκαλύπτει ότι η εκτίμηση για την αμερικανική οικονομία είναι θετική.
Οι επενδυτές την εμπιστεύονται», τόνισε, μιλώντας στο CNBC, ο Jeff Kilburg, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας KKM Financial.
Σημειώνεται ότι η μετοχή της Apple ξεπέρασε τα 191 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να διαμορφώνεται υψηλότερα από τα 900 δισ. δολάρια, ενώ ο τίτλος της Amazon άγγιξε το επίπεδο των 1.666 δολαρίων.
 

Πολύ καλή πορεία ακολούθησαν και οι μετοχές λιανικών ομίλων, με τους τίτλους των Walmart και Target να ενισχύονται 2,7% και 5,4% αντίστοιχα.
«Η αγορά επικεντρώνεται στην πορεία της οικονομίας και όχι στο τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει ενίσχυση των εντάσεων σε εμπορικό επίπεδο.
Σαφώς το επίπεδο της έντασης είναι υψηλό.
Όμως το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα κάνει ο Trump: θα τραβήξει και άλλο το σχοινί ή θα κάνει μία τακτική υποχώρηση;», υπογράμμισε στο CNBC, o Peter Cardilo επικεφαλής οικονομολόγος στη Spartan Capital Securities.
Πτωτική η κίνηση για τον δείκτη «φόβου» VIX, ο οποίος υποχώρησε άνω του 5% στις 12,7 μονάδες.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνoδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνoδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνoδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq




Μακροοικονομία

Πτώση, μετά από επτά συνεχόμενους μήνες ανόδου, κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2018 οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα (4/6/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Ειδικότερα, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,8% τον Μάρτιο, ενώ τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μια αύξηση 1,7%, αντί της αύξησης 1,6% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια πτώση κατά 0,5% για τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν κατά 1,6%, έναντι της πτώσης 1,7% του προηγούμενου μήνα.

Επιχειρήσεις

Κέρδη ύψους 1,06 δισεκ. δολαρίων παρουσίασε για το πρώτο τρίμηνο του 2018 η Hewlett Packard, έναντι αντίστοιχης επίδοσης 559 εκατ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας πανηγυρικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών -σε έρευνα της FactSet.
Τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 14 δισεκ. δολάρια, έναντι 12,4 δισεκ. το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 48 σεντς ανά μετοχή.
Επισημαίνεται ότι η πασίγνωστη Hewlett Packard διαχωρίστηκε σε Hewlett Packard και Hewlett Packard Enterprise το 2016.
Στην HP περιλαμβάνεται το τμήμα της παλαιότερης εταιρείας με τους εκτυπωτές και τους υπολογιστές.
Σε ό,τι αφορά στην Hewlett Packard Enterprise, κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 778 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι ζημιών ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 34 σεντς ανά μετοχή.
Τα έσοδα του τεχνολογικού κολοσσού για την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκαν στα 7,47 δισεκ. δολάρια, από 6,81 δισεκ. το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Η εταιρεία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη μεταξύ 1,40 και 1,50 δολαρίων για το σύνολο του 2018.
Την πρόθεσή της να εξαγοράσει την εταιρεία ανάπτυξης πλατφόρμων solftware, GitHub έναντι του ποσού των 7,5 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Microsoft.
Η εταιρεία GitHub έχει περισσότερους από 23 εκατ. χρήστες και συνεργάζεται με 1,5 εκατ. οργανισμούς.
Εκτιμάται ότι τα έσοδά της από συνδρομές έφθασαν το φθινόπωρο του 2017 στα 200 εκατ. δολάρια.
Με την εξαγορά η Microsoft θα αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί στις διάφορες πλατφόρμες που διαθέτει, μεαξύ και των οποίων η πλατφόρμα Azur.
Το Facebook διέθεσε προσωπικά δεδομένα χρηστών σε τουλάχιστον 60 εταιρείες την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι «New York Times», επικαλούμενοι πηγές.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μεταξύ των εταιρειών που συνεργάστηκαν με το Facebook είναι οι, επίσης κολοσσιαίες, Apple, Amazon, Microsoft και Samsung.
Οι προαναφερθέντες, κατάφεραν να «εισβάλλουν» σε προσωπικές πληροφορίες όπως οι πολιτικές πεποιθήσεις, η εκπαίδευση, η θρησκεία κλπ.
«Αυτοί οι συνεργάτες υπέγραψαν συμφωνίες που εμπόδισαν τις πληροφορίες των χρηστών του Facebook να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό», απάντησε -στο μπλογκ της- η εταιρεία του Mark Zuckerberg, ενώ οι Apple, Amazon, Microsoft και Samsung δεν έχουν σχολιάσει.
Οι καθαρές ζημιές της Palo Alto Networks  για το τρίμηνο μέχρι τις 30 Απριλίου συρρικνώθηκαν στα 46,7 εκατ. δολάρια ή 51 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 60,9 εκατ. δολαρίων ή 67 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 31% στα 567,1 εκατ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 547,4 εκατ. δολάρια.
Πτώση περί το 3% αναμένει η Southwest Airlines να σημειώσουν τα έσοδα ανά διαθέσιμο μίλι στο β΄ τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για πτώση μεταξύ 1%-3%.
Η Southwest ανακοίνωσε ότι οι νέες εκτιμήσεις αποτελούν κυρίως αποτέλεσμα των χαμηλότερων κρατήσεων, λόγω των μειωμένων προσπαθειών marketing μετά από το ατύχημα της πτήσης 1380.
Οι καθαρές ζημιές της Dell Technologies στο τρίμηνο μέχρι τις 4 Μαΐου συρρικνώθηκαν στα 636 εκατ. δολάρια ή 1,95 δολάρια ανά μετοχή έναντι των 1,17 δισ. δολαρίων ή 2,29 δολαρίων ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 19% στα 21,36 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 19,37 δισ. δολάρια.

Αναλύσεις

Αυξημένη κερδοφορία για τις αμερικανικές τράπεζες αναμένει τα επόμενα τρίμηνα η Moody's Investors Service, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη φορολογική μεταρρύθμιση των Ρεπουμπλικάνων και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.
Ο αμερικανικός οίκος όρισε σε σταθερές τις προοπτικές (outlook) επαναξιολόγησης (12-18 μηνών) για τον κλάδο.
«Η κερδοφορία των τραπεζών θα επωφεληθεί από τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας των εταιρειών και τη βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους.
Η κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών τραπεζών παραμένει υγιής, αλλά πιθανόν να μειωθεί.
Το λειτουργικό περιβάλλον είναι σταθερό και οι τράπεζες θα ωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη και τη χαμηλή ανεργία, το 2019», αναφέρει ο οίκος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν σημάδια επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, ειδικά στα δάνεια αγοράς αυτοκινήτων και πιστωτικών καρτών.
Πληθώρα χρημάτων θα εισρεύσουν στην αμερικανική οικονομία, κάτι το οποίο θα βοηθήσει την καλή πορεία όχι μόνο αυτής αλλά και της Wall Street, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UBS.
Όπως αναφέρει ο χρηματοοικονομικός όμιλος το συνολικό ποσό που θα δαπανήσουν οι αμερικανικές εταιρείες προκειμένου να προχωρήσουν σε εξαγορές άλλων επιχειρήσεων, σε αγορά ιδίων μετοχών και σε παροχή μερισμάτων θα ξεπεράσει τα 2,5 τρισ. δολάρια.
Αυτή η εξέλιξη καταφθάνει καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πληθώρα μετρητών, καθώς ευνοούνται από τις φορολογικές ελαφρύνσεις Trump.
Βάσει στοιχείων της Fed τα μετρητά των αμερικανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται τοποθετημένα εντός ΗΠΑ φθάνουν στα 2,5 τρισ. δολάρια και εκτός ΗΠΑ στα 3,5 τρισ. δολάρια.
Κατά τη UBS το ποσό που θα δοθεί για μερίσματα μπορεί να φθάσει στα 500 δισ. δολάρια, για επαναγορά μετοχών θα κυμανθεί μεταξύ 700 και 800 δισ. δολαρίων, ενώ για εξαγορές σχεδόν τα 1,3 τρισ. δολάρια.
Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν τότε το συνολικό ποσό θα φθάσει περίπου στο 10% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη S&P 500 και στο 12,5% του αμερικανικού ΑΕΠ.
«Θεωρώντας ως δεδομένο ότι θα υπάρξει βελτίωση της ανάπτυξης και σταθερά επιτόκια, η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει ισχυρή εισροή κεφαλαίων στις αμερικανικές μετοχές», τόνισε σε δηλώσεις του ο Keith Parker, αναλυτής της UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης