Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσακαλώτος ανέλαβε το «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναπούν ναι, σε όλα

Ο Τσακαλώτος ανέλαβε το «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναπούν ναι, σε όλα
Στο πολυνομοσχέδιο περικλείονται 75 προαπαιτούμενα μέτρα
Το βαρύ φορτίο, αν μη τι άλλο - να «διαφωτίσει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το επικείμενο πολυνομοσχέδιο και το μεσοπρόθεσμο που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και αναμένεται να εγκριθούν μέχρι τις 14 Ιουνίου, ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στις τέσσερις το απόγευμα της Τρίτης 5/6, συνέρχεται η Επιτροπή Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΕΚΕΠΕ), ουσιαστικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, κι εκεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη, τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Ανδρέα Ξανθό θα κληθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα και να μετριάσουν τις αντιδράσεις των βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν άμεσα.
Ο υπουργός Οικονομικών θα προσέλθει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με όπλο την υψηλότερη ανάπτυξη στα μεταμνημονιακά χρόνια όπως καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, την Δευτέρα. Επιπροσθέτως, ο κ. Τσακαλώτος, αναμένεται να προτάξει την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού από τα Ποσειδώνια το βράδυ της Δευτέρας (4/6) όπου περιέγραψε το δρόμο της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια κι έκανε λόγο για καθαρή έξοδο χωρίς δεκανίκια ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο της πιστοληπτικής γραμμής.
Και μετά θα αρχίσουν τα δύσκολα με τις ερωτήσεις που αναμένεται να δεχτεί καθώς οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που είναι οι άμεσοι αποδέκτες της κοινωνικής δυσαρέσκειας εισπράττουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις την αγωνία των πολιτών για καίρια ζητήματα που τους απασχολούν και αφορούν την καθημερινότητά τους.
Στο πολυνομοσχέδιο περικλείονται 75 προαπαιτούμενα μέτρα (οι μνημονιακές δράσεις είναι περισσότερες) και στα πλέον σημαντικά συγκαταλέγονται η ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018, η περικοπή του ΕΚΑΣ και ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων με σκοπό τη μείωσή τους από 1η Ιανουαρίου του 2019.
Μάλιστα, η περικοπή των συντάξεων, ίσως αποτελεί και το πιο μεγάλο αγκάθι για την Κουμουνδούρου, διότι έχει την πλέον άμεση ανταπόκριση στον απλό πολίτη.
Βέβαια, στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μην υπερψηφιστούν τα προαπαιτούμενα μέτρα καθώς είναι αυτά που αποτελούν την τελευταία πινελιά των μνημονιακών δεσμεύσεων ένα βήμα πριν η χώρα διαβεί το κατώφλι της εξόδου στις αγορές.
Ο προβληματισμός της κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι η αγωνία και η δυσαρέσκεια των βουλευτών που καλούνται να ψηφίσουν με «το πιστόλι στον κρόταφο» δεν τους βοηθά να υπερασπιστούν τα πεπραγμένα της με αποτέλεσμα να μεταφέρεται η δυσπιστία και η δυσαρέσκεια που και οι ίδιοι αισθάνονται, στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Κι αυτό, μακροπρόθεσμα, μόνον αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.  

Χρύσα Κλειτσιώτη                                                                                              
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης