Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα αυτόματη εκκαθάριση σε 80.000 φορολογικές δηλώσεις συνταξιούχων του Δημοσίου

tags :
Νέα αυτόματη εκκαθάριση σε 80.000 φορολογικές δηλώσεις συνταξιούχων του Δημοσίου
Το αλαλούμ στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων προκάλεσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τις λανθασμένες βεβαιώσεις συντάξεων
Σε νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για περίπου 80.000 συνταξιούχους του δημοσίου θα προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) διορθώνοντας αυτόματα την απροσεξία του Γενικού Λογιστηρίου με τις λανθασμένες βεβαιώσεις συντάξεων που εξέδωσε  για το έτος 2017.
Έτσι, οι συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να περάσουν από την εφορία  προκειμένου να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση για να διορθώσουν το λάθος που έγινε στις αποδοχές τους, αφού μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει τους συνταξιούχους για το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.  
Το αλαλούμ στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων προκάλεσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τις λανθασμένες βεβαιώσεις συντάξεων που έχει αρχικά εκδώσει και με βάση αυτές είχαν προσυμπληρωθεί οι σχετικοί κωδικοί της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1).  
Συγκεκριμένα, το ΓΛΚ είχε υπολογίσει λανθασμένα την επιστροφή των διαφορών εισφοράς υπέρ ασθένειας όχι στις πραγματικά καταβαλλόμενες συντάξεις αλλά πάνω σε πλασματικά ποσά. 
Το λάθος αυτό, εντοπίστηκε με καθυστέρηση και ενώ οι συνταξιούχοι είχαν ξεκινήσει ήδη να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.
Στη συνέχεια έγιναν οι διορθώσεις και το ΓΛΚ ανάρτησε νέες βεβαιώσεις αποδοχών για τους συνταξιούχους. 
Το πρόβλημα αυτό αφορά μόνο τους συνταξιούχους του Δημοσίου και όχι των άλλων ταμείων (πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ).
Το θέμα εξετάστηκε σε χθεσινή σύσκεψη αρμοδίων στελεχών του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ όπου αποφασίστηκε μετά τη διόρθωση στις Βεβαιώσεις Αποδοχών να γίνει αυτόματα νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τους περίπου 80.000 συνταξιούχους που έχουν υποβάλλει ήδη τη φορολογική τους δήλωση.
Όσον αφορά στους υπόλοιπους συνταξιούχους για τους οποίους έχουν αναρτηθεί οι  διορθωμένες βεβαιώσεις αποδοχών δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα αφού τα στοιχεία αυτά θα περάσουν στο Taxisnet και θα φαίνονται προσυμπληρωμένα στις φορολογικές τους δηλώσεις.   

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης