Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank: Ο λόγος που δημιουργήθηκε το (γερμανικό) ευρώ, σε δύο γραφήματα

Deutsche bank: Ο λόγος που δημιουργήθηκε το (γερμανικό) ευρώ, σε δύο γραφήματα
Η Ιταλία έχει κολλήσει σε μια «σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία» έχοντας απέναντι της μια από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες στον κόσμο την Γερμανία
Ποιος είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε το ευρώ;
Με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας να γεννά ερωτηματικά, επανέρχεται στο προσκήνιο το ακανθώδες ζήτημα ευρώ ή εθνικό νόμισμα.
Ωστόσο η ιστορία απέδειξε ότι το ευρώ ή καλύτερα γερμανικό ευρώ δημιουργήθηκε για να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την Γερμανία.  
Το διάγραμμα δείχνει την απόδοση για κάθε μία από τις χώρες της ΕΕ των 12 έναντι του γερμανικού μάρκου από τη δεκαετία του 1950 έως την έναρξη του ευρώ το 1999 - εκτός από μια μικρή ανατίμηση των βασικών νομισμάτων των χωρών στη δεκαετία του 1990, υποτιμήθηκαν τα εθνικά νομίσματα έναντι της Γερμανίας από την δεκαετία του 1950 έως και την έναρξη του ευρώ.
Το γερμανικό μάρκο ισχυροποιήθηκε έναντι όλων των ευρωπαίων νομισμάτων για 5 διαδοχικές δεκαετίες, μια κατάσταση η οποία, εάν είχε αφεθεί στην τύχη της, θα είχε οδηγήσει σε οικονομική και εμπορική κρίση.
Από το τέλος της συμφωνίας του Bretton Woods το 1971 μέχρι την έναρξη του ευρώ σημειώθηκε υποτίμηση στην λίρα -82% έναντι του γερμανικού μάρκου και κατά τη δεκαετία του 1990 υποτίμηση - 24% πριν ξεκινήσει το ευρώ.
Όπως φαίνεται, η Ιταλία είναι μεταξύ των πιο αδύναμων χωρών σε σχέση με το γερμανικό μάρκο κατά τις περιόδους αυτές δείχνοντας τη δυναμική που υπήρχε στην περίοδο πριν την έναρξη του ευρώ.
Και ενώ η απόφαση για μετατροπή των εθνικών νομισμάτων σε ευρώ σε συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα ευρωπαϊκά έθνη επέτρεψαν στη γερμανική βιομηχανία να υπερκαλύψει τις αδυναμίες των χωρών και νομισμάτων.
Έτσι η Γερμανία ηγήθηκε της Ευρώπης και του ευρώ.
Η Ιταλία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή χαμηλότερους μισθούς, υψηλότερη ανεργία και αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο ωστόσο καθίσταται σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί λόγω της επιδεινούμενης δημογραφικής κατάστασης της Ιταλίας
Αν κοιτάξουμε προς τα εμπρός, η Ιταλία δεν θα είναι εύκολο να επιλύσει τα προβλήματά της, καθώς αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα δημογραφικά στοιχεία των χωρών της G20.
Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (15-64 ετών) προβλέπεται να μειωθεί κατά -24% και αποτελεί την χειρότερη επίδοση στους G20.
Η Ιταλία έχει κολλήσει σε μια «σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία» έχοντας απέναντι της μια από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες στον κόσμο την Γερμανία: τα επίπεδα χρέους, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων και τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν τις δυσκολίες που έρχονται.
 



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης