Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Σε ιστορικά υψηλά οι εξαγωγές πετρελαίου τον Μάιο 2018, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, στα 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Ιράν: Σε ιστορικά υψηλά οι εξαγωγές πετρελαίου τον Μάιο 2018, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, στα 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως
Παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία της Δύσης με το Ιράν, οι εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης δεν κατέγραψαν κάποια πτώση
Ενισχυμένες παραμένουν για ακόμα έναν μήνα οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, σύμφωνα με τα σημερινά (5/6) στοιχεία του Υπουργείου Πετρελαίου της χώρας, παρά την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της χώρας για τον Μάιο του 2018 ανήλθαν σε 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ οι εξαγωγές των ελαφρότερων ειδών πετρελαίου διαμορφώθηκαν στα 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Οι συνολικές εξαγωγές της Τεχεράνης διαμορφώθηκαν στα 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καταγράφοντας περαιτέρω άνοδο από τα 2,617 εκατ. βαρέλια ημερήσιας παραγωγής του Απριλίου, τα οποία και αποτέλεσαν το υψηλότερο επίπεδο μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Δύση.
«Οι αγοραστές δεν σπεύδουν ακόμα να μειώσουν δραματικά τις αγορές από την Τεχεράνη», σχολίασαν οι αναλυτές της Petro-Legostics μετά την ανακοίνωση των σχετικών στοιχείων.
Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές του Ιράν δεν έχουν επηρεαστεί από τις νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους θα μπορούσε να σημειωθεί πτώση άνω των 500 χιλ. βαρελιών ημερησίως, η οποία θα δημιουργήσει σημαντικό έλλειμμα στην ενεργειακή αγορά.
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αν πραγματοποιηθεί, θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας όσο και η πλευρά της Ρωσίας δήλωσαν ότι θα συζητήσουν το ενδεχόμενη αύξησης της παραγωγής κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις 22 Ιουνίου 2018 στη Βιέννη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης