Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ιταλία κατηγορεί την ΕΚΤ για παρέμβαση στην πολιτική - Τι απαντούν 3 επενδυτικοί οίκοι

Η Ιταλία κατηγορεί την ΕΚΤ για παρέμβαση στην πολιτική - Τι απαντούν 3 επενδυτικοί οίκοι
Η ιταλική κυβέρνηση κατηγορεί την ΕΚΤ ότι άσκησε πιέσεις στην ιταλική αγορά ομόλογα και κατά συνέπεια στους βουλευτές, μειώνοντας τις αγορές ομολόγων τον Μάιο
Έντονη κριτική για την αγορά λιγότερων ιταλικών ομολόγων τον Μάιο, όταν η πολιτική αβεβαιότητα στη Ρώμη είχε χτυπήσει κόκκινο, δέχεται η ΕΚΤ.
Μάλιστα, στελέχη της κυβέρνησης την κατηγορούν για χειραγώγηση της αγοράς με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να ζημιώσει τη χώρα και την ίδια στιγμή άσκησε πιέσεις στους νέους βουλευτές καθώς τα κόστη δανεισμού εκτοξεύθηκαν.
Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν διαφορετική άποψη.
«Πρόκειται για έναν ισχυρισμό ανθρώπων που δεν καταλαβαίνουν τις δύο πλευρές του μεγάλου προγράμματος αγοράς ομολόγων» δήλωσε ο Erik Jones από το Johns Hopkins University.
Αλλά το πρόγραμμα της ΕΚΤ δεν αφορά μόνο την αγορά κρατικών ομολόγων.
Περιλαμβάνει επίσης ρευστοποιήσεις και αντικαταστάσεις ομολόγων που είχαν αγοραστεί παλιότερα.
Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, όταν λήξει ένα γαλλικό ομόλογο, η ΕΚΤ θα το αντικαταστήσει με μεγαλύτερο ομόλογο.
«Πολλά γερμανικά ομόλογα έληξαν τον Απρίλιο, οπότε (η ΕΚΤ) αγόρασε πολλά γερμανικά ομόλογα (τον Μάιο)", πρόσθεσε ο Jones στην προσπάθεια του να εξηγήσει την αύξηση των αγορών γερμανικών ομολόγων τον περασμένο μήνα.
Παράλληλα, οι αναλυτές της UniCredit επισημαίνουν ότι η μηνιαία αύξηση των αγορών γερμανικών χρεογράφων αντισταθμίστηκε από τη μείωση των αγορών ομολόγων από σχεδόν κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης και όχι μόνο από την Ιταλία.
Από την πλευρά του, ο Peter Chatwell της Mizuho υποστηρίζει ότι τα σχόλια σχετικά με τη δραστηριότητα της ΕΚΤ δείχνει πόσο ευαίσθητο πολιτικά είναι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.
Η πολιτική ευαισθησία «είναι ένας λόγος για τον οποίο φοβόμαστε ότι η αγορά παρουσιάζει κίνδυνο για διόρθωση», δήλωσε ο Chatwell στο CNBC.
Περιέγραψε ότι η αγορά εξακολουθεί να αναμένει ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει την ιταλική αγορά, ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει μέτρα που αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης