Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times: Η Ελλάδα επιταχύνει τις πωλήσεις ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης πλησιάζει

tags :
Financial Times: Η Ελλάδα επιταχύνει τις πωλήσεις ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης πλησιάζει
Οι ιδιωτικοποιήσεις επιταχύνουν, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για μια ομαλή έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής τον Αύγουστο
Σε ένα στενό γραφείο, λίγους δρόμους μακριά από το κεντρικό γραφείο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Ελλάδας, ο συνδικαλιστής Γιώργος Αδαμίδης παραδέχτηκε ότι η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί.
"Είναι εθνικό έγκλημα η κυβέρνηση να πουλήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εμείς [η ένωση] αγωνιστήκαν σκληρά εναντίον της.
Αλλά η τρόικα [των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας] έχει το πάνω χέρι", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στους Financial Times.
Σύμφωνα με τους FT, προς απογοήτευση ανθρώπων όπως ο κ. Αδαμίδης, η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων επιταχύνει τελικά, καθώς η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται να ολοκληρώσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και να εξασφαλίσει μια ομαλή έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής τον Αύγουστο.
Για τους επιφυλακτικούς της Αθήνας, δεν είναι ακόμη καιρός.
Από τότε που η Ελλάδα αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες, η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων υπήρξε ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι διεθνείς υποστηρικτές πρότειναν να προσπαθήσει να υλοποιήσει.
Ο κ. Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρότεινε ακόμη το 2011 ότι η χώρα θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά της έως και 50 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αρκετά για να διαγράψει ένα σημαντικό ποσό του ελληνικού χρέους.
Καθώς οι διεθνείς πιστωτές αποτιμούν την πρόοδο της Ελλάδας, θα δουν ότι το πρόγραμμα πωλήσεων έχει μειωθεί.
Η Ελλάδα έχει αντλήσει λιγότερα από 5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της διάσωσής της, σε σύγκριση με τον στόχο των 22 δισ. - 25 δισ. ευρώ που έθεσε η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Αλλά ακόμη και αυτό το ποσό δεν βοήθησε την ελληνική οικονομία.
Ορισμένες πωλήσεις που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν καθυστερήσει λόγω των αντίθετων εκστρατειών, των πιέσεων από τις ομάδες συμφερόντων, της αβεβαιότητας σχετικά με τα θέματα ιδιοκτησίας ή της χρονοβόρας γραφειοκρατίας της χώρας.
Αλλά το πρόγραμμα πωλήσεων αρχίζει να δείχνει αποτελέσματα, με αποτέλεσμα ακόμη και η αντίσταση ανθρώπων όπως ο Αδάμιδης ξεθωριάζει.
Όπως αναφέρουν οι FT, οι επενδυτές μπορεί να αγνοήσουν τυχόν ελλείψεις στην εφαρμογή του προγράμματος.
Τέσσερις συμφωνίες έχουν συμφωνηθεί φέτος και άλλες πέντε βρίσκονται σε εξέλιξη, ύστερα από μια διαχειριστική αντιστροφή από το ΤΑΙΠΕΔ, τον οργανισμό ιδιωτικοποίησης.
"Ο ρυθμός των πωλήσεων επιταχύνεται", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Άρης Ξενόφος, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.
"Αναμένουμε ότι η πορεία θα συνεχιστεί καθώς υπάρχουν ορισμένες σημαντικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων", πρόσθεσε.
Οι εισπράξεις του τρέχοντος έτους - αν και δεν έχουν ακόμη λογιστεί - έφτασαν το 1 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας το στόχο των 2 δισ. ευρώ για το 2018, πρόσθεσε.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά συνδικάτα, αποτελούσε έμβλημα πολιτικής αντιπολίτευσης στην ιδιωτικοποίηση, αποτρέποντας με επιτυχία επί δύο δεκαετίες απόπειρες διαδοχικών κυβερνήσεων να συμμορφωθούν με την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας.
Ακόμα και με τον πρωθυπουργό του Αλεξή Τσίπρα, ο οποίος συμφώνησε το 2015 να διαλύσει τη ΔΕΗ, αρκετοί σκληροπόλεμοι υπουργοί αντιτίθενται στην απόφαση.
Παρόλα αυτά, όταν το υπουργείο ενέργειας ζήτησε τον περασμένο μήνα προσφορές από διεθνείς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για τρεις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα που ελέγχονταν από τη ΔΕΗ, η απαίτηση ήταν ότι οι αγοραστές θα έπρεπε να εγγυηθούν και τις 6.000 θέσεις εργασίας στα εργοστάσια και στα ορυχεία τροφοδοσίας για ένα διάστημα έξι ετών.
"Ο καθορισμός αυτών των όρων ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει μια αριστερή κυβέρνηση για το εργατικό δυναμικό", δήλωσε ο κ. Αδαμίδης.
Ο κ. Ξενόφος δήλωσε ότι η πολιτική αντιπολίτευση στην ιδιωτικοποίηση, η οποία ήταν ισχυρή ακόμη και υπό τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις έχει αποδυναμωθεί κατά την οκταετή οικονομική κρίση της Ελλάδας.
"Η δέσμευση της κυβέρνησης [για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης] είναι δεδομένη και νομίζω ότι η χώρα είναι πιο ώριμη", είπε.
Οι συνεχιζόμενες προσφορές περιλαμβάνουν 20ετή επέκταση της λειτουργικής παραχώρησης του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας, παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και πώληση πλειοψηφικού μεριδίου στα Ελληνικά Πετρέλαια, ένα διυλιστήριο που έχει προσελκύσει πέντε διεθνείς πλειοδότες.
Οι δύο μεγαλύτερες πρόσφατες πωλήσεις ήταν η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, από την Cosco έναντι 370 εκατ. ευρώ και η πώληση 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport της Γερμανίας έναντι 1,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο έργο όλων - η ανακατασκευή του Ελληνικού, που ανατέθηκε σε ομάδα επενδυτών από την Ελλάδα και την Κίνα, αντιμετωπίζει μια νομική πρόκληση από μια ομάδα τοπικών κατοίκων.
Αυτό θα μπορούσε να αναβάλει την ημερομηνία έναρξης για άλλους έξι μήνες.
Ο κ. Ξενόφος επέμεινε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν επιθυμεί μόνο να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα μετρητά από τις ιδιωτικοποιήσεις.
"Η πολιτική μας είναι να επιδείξουμε μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ανάπτυξη και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων.
Δεν είναι μόνο οι πωλήσεις, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η ιδιωτικοποίηση μπορεί να μεταμορφώσει το δυναμικό μας οικονομικής ανάπτυξης και να βελτιώσει το προφίλ της χώρας με τους επενδυτές και τις αγορές", ανέφερε.
Παράλληλα, ένα νέο ταμείο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών, που συστάθηκε σε συμφωνία με τους πιστωτές για να εφαρμόσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ιδιωτικοποίησης, ανέλαβε μια ομάδα κρατικών ζημιογόνων επιχειρήσεων που πρέπει να επανεξεταστούν πριν μπορέσουν να προσελκύσουν δυνητικούς επενδυτές.
Επίσης, θα επιβλέπει τις πωλήσεις 70.000 κρατικών ακινήτων.
Ο νέος οργανισμός θα εποπτεύεται στενά από τους πιστωτές, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε συρρίκνωση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης, ανέφερε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.
"Με σωστή διαχείριση και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα αποφέρουν κέρδη.
Αλλά θα χρειαστεί χρόνος", δήλωσε ο αξιωματούχος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης