Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fitch επαναφέρει το σταθερό outlook για το Κατάρ, στο «ΑΑ-» η αξιολόγηση

tags :
Η Fitch επαναφέρει το σταθερό outlook για το Κατάρ, στο «ΑΑ-» η αξιολόγηση
Fitch: Αναβαθμίζονται σε σταθερές, από αρνητικές, οι προοπτικές
Στην επαναφορά των σταθερών -από αρνητικές- προοπτικών (outlook) για τις αξιολογήσεις του Κατάρ, διατηρώντας στο «ΑΑ-» και «F1+» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα).
Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως η χώρα της Μέσης Ανατολής κατόρθωσε με επιτυχία να αντιμετωπίσει την κρίση που επέφεραν οι εμπορικές, οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, στον απόηχο των κατηγοριών για στήριξη της τρομοκρατίας, το περασμένο έτος.
Οι «ενέσεις» ρευστότητας του δημόσιου τομέα σταθεροποίησαν τον τραπεζικό κλάδο και αντιστάθμισαν την εκροή καταθέσεων από μη κατοίκους.
Επίσης, περίπου 10 δισεκ. δολάρια καταθέσεις από μη κατοίκους Κατάρ επανήλθαν στο τραπεζικό σύστημα από τον Νοέμβριο του 2017, μετά από πτώση 30 δισεκ. δολάρια την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου 2017.
Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία (αποθεματικά συν άλλα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου μείον εξωτερικό χρέος) της χώρας ανέρχονταν σε 236 δισεκ. δολάρια (141% του ΑΕΠ) στα τέλη του 2017, έναντι 250 δισεκ. το 2016.
Παράλληλα, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 2,8% του ΑΕΠ το 2017, από 6,3% το 2016, με τη Fitch να αναμένει εξισορρόπηση του προϋπολογισμού το τρέχον έτος και πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ το 2019, χάρη στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και τον φόρο κατανάλωσης που θα εφαρμοστεί το 2019.
Οι προβλέψεις του οίκου για τον κρατικό προϋπολογισμό βασίζονται σε μία μέση τιμή πώλησης 57,5 δολαρίων ανά βαρέλι για το πετρέλαιο Brent.
Το πραγματικό ΑΕΠ του Κατάρ μεγεθύνθηκε κατά 1,6% το 2017, με τον οίκο να υπολογίζει την επίδοση στο 2,3%, το 2018.
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 58% του ΑΕΠ το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης