Το Ιράν ενημέρωσε την IAEA ότι θα αυξήσει την ικανότητα της χώρας να εμπλουτίζει ουράνιο

Το Ιράν ενημέρωσε την IAEA ότι θα αυξήσει την ικανότητα της χώρας να εμπλουτίζει ουράνιο
Ιράν: Η κυβέρνηση ενημέρωσε την IAEA ότι θα αυξήσει την ικανότητα της χώρας να εμπλουτίζει ουράνιο
Το Ιράν ενημέρωσε σήμερα (5/6) τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι έθεσε σε λειτουργία ένα σχέδιο προκειμένου να αυξήσει την ικανότητά του να εμπλουτίζει ουράνιο αυξάνοντας τον αριθμό συσκευών φυγοκέντρησης που διαθέτει στην εγκατάσταση του Νατάνζ, δήλωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος Ali Akbar Salehi.
«Αυτό που κάνουμε δεν παραβιάζει τη συμφωνία» για τα πυρηνικά του Ιράν που συνομολογήθηκε τον Ιούλιο του 2015 στη Βιέννη και από την οποία αποχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις 8 Μαΐου, διευκρίνισε ο Ali Akbar Salehi, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Σύμφωνα με τον Ιρανό αντιπρόεδρο, που είναι επίσης επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (OIEA), «μια επιστολή κατατέθηκε χθες στην Υπηρεσία για την έναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων».
«Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ίσως αύριο βράδυ στη Νατάνζ (κεντρικό Ιράν) μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το άνοιγμα του κέντρου παραγωγής νέων συσκευών φυγοκέντρησης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Fars, ο Ali Akbar Salehi δήλωσε επίσης πως η ανακοίνωση της παραγωγής συσκευών φυγοκέντρησης «δεν σημαίνει πως θα αρχίσουμε τη συναρμολόγηση των συσκευών φυγοκέντρησης» έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν.
«Αυτά τα βήματα δεν σημαίνουν πως οι διαπραγματεύσεις [με την Ευρώπη] έχουν αποτύχει», είπε ακόμη ο Ali Akbar Salehi, αναφερόμενος στις συζητήσεις ανάμεσα στο Ιράν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία στην προσπάθεια να διατηρήσουν την παραμονή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη συμφωνία της Βιέννης παρά την αμερικανική αποχώρηση.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ali Khameney δήλωσε χθες ότι έδωσε εντολή για την επίσπευση των ετοιμασιών προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου αν καταργηθεί η πυρηνική συμφωνία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
«Αν προχωρούσαμε κανονικά, θα χρειαζόμασταν έξι ή επτά χρόνια, αλλά αυτές [οι υποδομές για την κατασκευή συσκευών φυγοκέντρησης] θα είναι έτοιμες τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες», δήλωσε σήμερα ο Ali Akbar Salehi σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο Ali Akbar Salehi είπε επίσης ότι το Ιράν αναπτύσσει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρισμού στις εγκαταστάσεις στη Νατάνζ, που βρίσκεται περίπου 300 χλμ. νότια της Τεχεράνης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS