Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί το μεγαλύτερο hedge fund παγκοσμίως η Bridgewater είναι «short» σε όλα τα assets

tags :
Γιατί το μεγαλύτερο hedge fund παγκοσμίως η Bridgewater είναι «short» σε όλα τα assets
Γιατί το μεγαλύτερο hedge fund παγκοσμίως η Bridgewater είναι «short» σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία
Το μεγαλύτερο hedge fund παγκοσμίως Bridgewater Associates έχει μειώσει τις «long» θέσεις του στις μετοχές των ΗΠΑ στο 10% του ενεργητικού του ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων του είναι «short».
Και τώρα ξέρουμε γιατί.
Στο τελευταίο του report που συντάχθηκε από τον συνιδρυτής  Greg Jensen, η εταιρεία γράφει ότι «το 2019 αναμένεται αύξηση του ρίσκου, καθώς ο αντίκτυπος από τη σύσφιγξη του ισολογισμού της Fed θα κορυφωθεί».
Να σημειωθεί πώς στις (4/6) ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, Urjit Patel, προειδοποίησε ότι εάν η Fed δεν τελειώσει με την μείωση του ισολογισμού της, η οποία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απορροφά ρευστότητα σε δολάρια, εκδίδοντας σημαντικά ποσά κρατικών ομολόγων για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού Trump η συρρίκνωση των οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια πυρκαγιά που θα ξεκινήσει από τις αναδυόμενες αγορές.



Και καθώς οι αγορές κεφαλαίων οδηγούν την οικονομία, συνεχίζει η Bridgewater, «για τους επενδυτές ο κίνδυνος είναι ήδη εδώ» και εξηγεί.
«Οι αγορές είναι ήδη ευάλωτες, καθώς η Fed αποσύρει ρευστότητα με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της και αυξάνει τα επιτόκια, καθιστώντας τα ρευστά διαθέσιμα και πιο ελκυστικά, αναστρέφοντας την εύκολη ρευστότητα και την πολιτική μηδενικών επιτοκίων που βοήθησε την οικονομία να ξεφύγει από την ύφεση.
Την ίδια ώρα καθίσταται φανερό ότι τα γεγονότα που θεωρούν δεδομένα οι αγορές - όπως ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει ισχυρή και ότι δε θα υπάρξει υπερθέρμανση των ΗΠΑ λόγω των κινήσεων της Fed - είναι πλήρως λανθασμένα.
Για να δικαιολογήσει το επιχείρημά του, ο Jensen επισημαίνει ότι κάποιοι έχουν προεξοφλήσει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διατηρηθεί στο 2,4% έως τις αρχές του 2020, με απόδοση για το 10ετες αμερικανικό ομόλογο 3% και τα επιτόκια της Fed στο
2,8%.
Αναφορικά με τη δυναμική των τιμών, το μεγαλύτερο hedge fund παγκοσμίως σημειώνει ότι «οι προσδοκίες είναι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αρκετά ευνοϊκά επίπεδα ακριβώς πάνω από το στόχο της Fed του 2%, ενώ είναι φανερή η υπερβολική διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές.
Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές φαίνετε να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα αποπληθωρισμού, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό να συμβεί στην επόμενη ύφεση».
Περιττό να πούμε ότι η Bridgewater εκφράζει σκεπτικισμό τονίζοντας ότι «αμφιβάλλουμε ότι αυτή η εικόνα της ηρεμίας στις αγορές θα αποδώσει πραγματικά».
Αλλά αυτό που είναι πιο δυσοίωνο, είναι η πρόβλεψη του Bridgewater μετά από το τέλος του 2019, όπου όλες οι θετικές εκτιμήσεις ξαφνικά χάνονται.
Όπως γράφει ο Jansen, «παρόλο που οι ισχυρές αυτές συνθήκες θα απαιτούσαν περαιτέρω αύξηση επιτοκίων από τη της Fed, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις αγορές.
Οι αποδόσεις των ομολόγων δεν αυξάνονται πολύ, υπονοώντας ότι η καμπύλη αποδόσεων θα συνεχίσει να είναι να είναι επίπεδη.
Ταυτόχρονα τα δημόσια ελλείμματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται ακόμη και μετά το πέρας της τρέχουσα δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ.  
«Είμαστε bearish σε όλα τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία καθώς η αμερικανική οικονομία πλησιάζει το ζενίθ του ανοδικού κύκλου, η ρευστότητα έχει μειωεθεί και οι αποτιμήσεις συνεχίζουν να στηρίζονται σε συνθήκες που πλεόν δεν ισχύουν».
Το μήνυμα της Bridgewater προς τους επενδυτές είναι απλό: Πουλήστε όσο είναι καιρός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης