Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fitch υποβαθμίζει σε «Α-» τη Bayer, σταθερό το outlook

tags :
Η Fitch υποβαθμίζει σε «Α-» τη Bayer, σταθερό το outlook
Νέα υποβάθμιση για τη Bayer, στον απόηχο της εξαγοράς της Monsanto
Σε «Α-» -από «Α»- υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Bayer AG η Fitch Ratings, μεταβάλλοντας, ταυτόχρονα, σε «F2» -από «F1»- την αξιολόγηση βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.
Οι προοπτικές (outlook) ορίστηκαν σε σταθερές.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται την επικείμενη εξαγορά της Monsanto Company, η οποία θα αυξήσει τη μόχλευση του γερμανικού κολοσσού.
Ωστόσο, η συγχώνευση θα εδραιώσει την ηγετική θέση της Bayer στον αγροτικό κλάδο, αυξάνοντας τα EBITDA στα 13 δισεκ. δολάρια, μέχρι το 2020, επισημαίνεται.
Εχθές, 4 Ιουνίου 2018, η Moody's υποβάθμισε σε «Baa1» -από «Α3»- υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Bayer, επικαλούμενη την εξαγορά της Monsanto (A3, υπό επιτήρηση για υποβάθμιση), ορίζοντας, μάλιστα, σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) επαναξιολόγησης.
Εξαιτίας του επιπλέον δανεισμού στον οποίο θα προχωρήσει η κολοσσιαία εταιρεία, ο αμερικανικός οίκος αναμένει αύξηση της μόχλευσης (προσαρμοσμένο χρέος προς EBITDA) στο 3.5x, από 2.2x.
Νωρίτερα, η Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση δύο βαθμίδων -από «Α-» σε «ΒΒΒ»- για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Bayer, προχώρησε η, στον απόηχο της είδησης για επικείμενη ολοκλήρωση της εξαγοράς της Monsanto.
Οι προοπτικές (outlook) ορίστηκαν σε σταθερές.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η πιστωτικές μετρήσεις της Bayer θα καταστούν ασθενέστερες τα επόμενα δύο χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των επιπέδων χρέους (πάνω από 30 δισεκ. δολάρια) που θα προκύψει από το deal.
«Η ισχυρότερη επιχειρηματική θέση της Bayer στα γεωργικά προϊόντα, δεν αντισταθμίζει πλήρως το αυξημένο χρέος.
Τούτου λεχθέντος, ο όμιλος θα πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσει ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές (που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 3,0 δισ.-3,5 δισ. ευρώ ετησίως, τα επόμενα δύο χρόνια).
Η εξαγορά θα αυξήσει τον λόγο χρέος/EBITDA της Bayer σε περίπου 3,5x τα επόμενα δύο χρόνια.
Τα γεωργικά προϊόντα είναι μια βιομηχανία ύψους 85 δισ. ευρώ, που μεγεθύνεται ετησίως κατά περίπου 2%-3%.
Εκτιμούμε ότι η Bayer θα καταστεί Νο. 1 στους σπόρους και Νο. 2 στην προστασία καλλιεργειών, παγκοσμίως», σημειώνεται.
Η εξαγορά της Monsanto από τη Bayer αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, όπως μετέδωσε σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρει ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της συμφωνίας την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018.
Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να έρθει μετά από δύο χρόνια προσπαθειών της γερμανικής εταιρείας να αποκτήσει την Monsanto, με το τελικό πόσο της εξαγοράς να ανέρχεται στα 63 δισ. δολάρια.
Η εξαγορά, η οποία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Bayer, θα διπλασιάσει τις γεωργικές δραστηριότητες της εταιρείας, ενώ αναμένεται να «παράγει σημαντική αξία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια η εταιρεία.
Προκειμένου να ανταποκριθεί στις οικονομικές, ρυθμιστικές και αντιμονοπωλιακές απαιτήσεις, η Bayer προχώρησε σε πώληση αρκετών τμημάτων και οργάνωσε αρκετές συναλλαγές χρεών και μετοχών, με την τελευταία να ανακοινώνεται στις 3/6 και να ανέρχεται στα 6,99 δισ. δολάρια.
Η γερμανική εταιρεία αναμένει ότι η εξαγορά θα συμβάλει στην αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά διψήφιο αριθμό ποσοστιαίων μονάδων, ξεκινώντας από το 2021.
Παράλληλα, τα αποκτηθέντα προϊόντα της Monsanto αναμένεται να διατηρήσουν τα εμπορικά σήματά τους, και θα αποτελούν πλέον μέρος του χαρτοφυλακίου της Bayer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης