Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αυτές είναι οι 18 εισηγμένες που χρωστάνε 2 δισ. ευρώ στις τράπεζες ενώ έχουν έλλειψη κεφαλαίων 600 εκατ. ευρώ

tags :
Αυτές είναι οι 18 εισηγμένες που χρωστάνε 2 δισ. ευρώ στις τράπεζες ενώ έχουν έλλειψη κεφαλαίων 600 εκατ. ευρώ
Απουσιάζουν αρκετές εταιρείες με μεγάλη αρνητική καθαρή θέση καθώς δεν μπόρεσαν να δημοσιεύσουν αποτελέσματα για τη χρήση 2017
Εξακολουθούν να λείπουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από συγκεκριμένες εισηγμένες, αφού οι συνεχιζόμενες ζημιές μεγαλώνουν την «τρύπα» και αυξάνουν τα κεφάλαια που λείπουν από την καθαρή θέση.
Έτσι 18 εισηγμένες εμφανίζουν συνολική αρνητική καθαρή θέση ύψους 586 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός τους προσεγγίζει τα 1,9 δισ. ευρώ.
Πολλές έχουν αναχρηματοδοτήσει τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους όπως διαγραφή τόκων και κεφαλαίου, άλλες έβαλαν οι μέτοχοι κεφάλαια, με αποτέλεσμα να βελτιώθεί η  καθαρή θέση, αλλά να παραμένει αρνητική.
Αυτό οφείλεται είτε στο γεγονός πως εξακολουθούν να δημιουργούν ζημιές, είτε στο γεγονός ότι οι κινήσεις που έγιναν ήταν μικρές σε σύγκριση με το μέγεθος του προβλήματος.
Η Frigoglass για παράδειγμα μετά από μία σειρά κινήσεων βελτίωσε κατά 68% την καθαρή της θέση αλλά παραμένει αρνητική κατά 42 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σημαντικά αλλά ανέρχεται και πάλι σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 219 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετές εταιρείες όπως για παράδειγμα η Euromedica δεν έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα και επομένως δεν βρίσκεται στη λίστα με τις εισηγμένες που έχουν αρνητική καθαρή θέση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου 2017, η Euromedica είχε αρνητική καθαρή θέση ύψους 246,6 εκατ. ευρώ.
Με βάση όσες δημοσίευσαν την υψηλότερη αρνητική θέση έχει η Forthnet με -189 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 348 εκατ. ευρώ.
Η εισηγμένη ανήκει στις τράπεζες οι οποίες προσπαθούν τα την πουλήσουν, έχουν ρυθμίζει δάνεια αλλά δεν υπάρχει βελτίωση της καθαρής θέσης.
 

Η Σφακιανάκης έβγαλε και πάλι ζημιές στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και στη λήξη του 2017 είχε αρνητική καθαρή θέση ύψους 80 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 320 εκατ. ευρώ.
Σε συμφωνία με τις τράπεζες έχει έρθει και η Βιοτέρ και θα δώσει τα ακίνητα που διαθέτει, ελπίζοντας ότι μετά τις κινήσεις που θα γίνουν θα μηδενίζει τις τραπεζικές υποχρεώσεις.
Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 136 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 71 εκατ. ευρώ.
Από την Pasal λείπουν 59 εκατ. ευρώ και χρωστάει 130 εκατ. ευρώ, αλλά και αυτή έχει έρθει σε συμφωνία με τις τράπεζες.
Η Sato έχει αρνητική καθαρή θέση 24 εκατ. ευρώ και η ΣΙΔΜΑ 20 εκατ. ευρώ.
Η Lavipharm βελτίωσε την καθαρή της θέση μετά τη συμφωνία της με τις τράπεζες αλλά πάλι είναι αρνητική κατά 20 εκατ. ευρώ ενώ χρωστάει 39 εκατ. ευρώ.
Στα ίδια επίπεδα είναι και η καθαρή θέση της ΓΕΔ, και περίπου 11,5 εκατ. ευρώ λείπουν από την Ακρίτας.
Η Dionic είναι στα -10,2 εκατ. ευρώ, η Λιβάνης -10 εκατ. ευρώ, η Μπήτρος -10 εκατ. ευρώ με καθαρό δανεισμό 115 εκατ. ευρώ, η Κρέκα -7 εκατ. ευρώ, η Eurobrokers -5,8 εκατ. ευρώ, η Ελγέκα 3,4 εκατ. ευρώ και η Βαράγκης 2,9 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη είναι η βελτίωση της καθαρής θέσης της ΑΝΕΚ μετά τη συμφωνία με τις τράπεζες και είναι αρνητική μόλις κατά 145 χιλ. ευρώ.
Υψηλός βέβαια παραμένει ο καθαρός δανεισμός (253 εκατ. ευρώ).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης