Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕ): Οι εισηγμένες οφείλουν να υπερασπιστούν πειστικά το αφήγημά τους

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕ): Οι εισηγμένες οφείλουν να υπερασπιστούν πειστικά το αφήγημά τους
Το ελληνικό χρηματιστήριο διανύει κρίσιμη περίοδο
«Με το δεξί» ξεκίνησε χρηματιστηριακά ο Ιούνιος καθώς καταγράφονται 5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αφού προηγουμένως είχε καταγραφεί η χαμηλότερη επίδοση του έτους για το Γενικό Δείκτη (738 μονάδες στις 29/5).
Οι παράγοντες που οδήγησαν στις μεγάλες απώλειες του Μαΐου (-12% σε επίπεδο Γ.Δ.), το rebalancing στον MSCI, η ανοδική κίνηση των spreads των ιταλικών ομολόγων λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και του φόβου αναζωπύρωσης κλίματος ευρωσκεπτικισμού αλλά και η κρίση αξιοπιστίας λόγω των ζητημάτων στο Folli-Follie, ολοκλήρωσαν την αρνητική επίδρασή τους στο ελληνικό χρηματιστήριο με το κύκλο αποεπένδυσης να ολοκληρώνεται στην παρούσα φάση.
Αν και ο εξελίξεις είναι πυκνές και συνεχείς τόσο στα ευρωπαϊκά ζητήματα με το Βερολίνο να πιέζεται να αναθεωρήσει την πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη και τα σενάρια κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου να αναδύονται πάλι, η αναπτυξιακή δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας δεν διακόπτεται, με την αμερικανική οικονομία να επιταχύνει τους ρυθμούς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για το Μάιο.
Έτσι, οι δείκτες των διεθνών αγορών κινούνται πάλι ανοδικά με τάση προσέγγισης των ιστορικά υψηλών επιδόσεων για τον Dax και τη Wall Street σε αντίθεση με τις αγορές του Ευρωπαϊκού Νότου που είχαν αναταράξεις από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.
Εν μέσω αυτών των δεδομένων για το διεθνές περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο διανύει κρίσιμη περίοδο καθώς το αργότερο μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου πρέπει να συμφωνηθούν τόσο το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους όσο και ο μεταμνημονιακός οδικός χάρτης μετά τη λήξη του τελευταίου μνημονίου.
Η επενδυτική κοινότητα υιοθετεί στην παρούσα φάση στάση αναμονής μην υιοθετώντας οποιοδήποτε σενάριο, όπως προκύπτει από τη συναλλακτική υποτονικότητα των τελευταίων ημερών, με το επίπεδο των 800 μονάδων να συνιστά ισχυρό οχυρό αντίστασης στην παρούσα φάση.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα δύο αντίρροπων καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί καθώς η πεποίθηση ότι το σενάριο σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα για την ελληνική οικονομία με τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές που επιδιώκει η κυβέρνηση υπονομεύεται από την κρίση αξιοπιστίας που αιφνιδίως ενέσκηψε μετά τα όσα έχουν συμβεί στην υπόθεση Folli-Follie, με τις αρχές να καλούνται να αποδείξουν προς την επενδυτική κοινότητα ότι η περίπτωση είναι μεμονωμένη.
Για το σκοπό αυτό, κρίσιμης σημασίας θα είναι το Road-Show που θα πραγματοποιηθεί στην Ν. Υόρκη στις 19-20 Ιουνίου, στο οποίο οι ελληνικές εταιρείες οφείλουν να υπερασπιστούν πειστικά το αφήγημά τους και οι αρχές να πείσουν για την αξιοπιστία της πολύπαθης ελληνικής αγοράς.
Το ενεργειακό αφήγημα, όπως εξυφαίνεται από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα ΕΛΠΕ όπου τα ονόματα των  Vitol και Glencore διαμορφώνουν προσδοκίες για ικανοποιητικές προσφορές (πάνω από 8 ευρώ/μετχ) αλλά και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, θα αποτελέσουν ένα πρώτο τεστ για να αξιολογηθεί η διάθεση για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.
Με δεδομένο ότι το έλλειμμα επενδύσεων, όπως δείχνουν και η υστέρηση των ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου για το 1ο τρίμηνο (-12% !!!) παραμένει το πεδίο όπου συντηρείται η απραγία ελέω του συντηρούμενου αρνητικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης