Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το σχέδιο διάσωσης 12 σημείων της Folli Follie έχει «πόνο» - Αλλαγές σε διοίκηση, μείωση 40% ισολογισμού και προσωπικού

Το σχέδιο διάσωσης 12 σημείων της Folli Follie έχει «πόνο» - Αλλαγές σε διοίκηση, μείωση 40% ισολογισμού και προσωπικού
Η νέα FF Group δεν θα μοιάζει σε καμία περίπτωση με την παλαιά FF Group και επίσης είναι πιθανό να αλλάξει και το όνομα του ομίλου.
Το σχέδιο διάσωσης της Folli Follie εκ των πραγμάτων θα έχει «πόνο»
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις παρουσιάζει ένα σχέδιο το οποίο φαίνεται ότι εκ των πραγμάτων θα υλοποιηθεί ώστε η εταιρία να επιστρέψει στο χρηματιστήριο και να αποκατασταθεί η ομαλότητα.
Η νέα FF Group δεν θα μοιάζει σε καμία περίπτωση με την παλαιά FF Group και επίσης είναι πιθανό να αλλάξει και το όνομα του ομίλου.
Ποια είναι τα 12 βήματα που πρέπει να γίνουν;

1)Να αλλάξει άμεσα όλο το διοικητικό συμβούλιο.
Τι σημαίνει να αλλάξει όλο το διοικητικό συμβούλιο;
Σημαίνει ότι πέραν των μη εκτελεστικών μελών και η οικογένεια Κουτσιολούτσου θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να φύγει από την εικόνα μέχρι να εξυγιανθεί ο όμιλος.
Δεν μπορεί να αντικατασταθεί όλο το διοικητικό συμβούλιο και ο διευθύνων σύμβουλος να παραμείνει.
Προφανώς και η εταιρία τώρα δεν χρειάζεται ένα αχυράνθρωπο, χρειάζεται ένα manager που σε συνεννόηση με τους βασικούς μετόχους θα παρουσιάσει την νέα, την πραγματική εικόνα της εταιρίας.
Εναλλακτικά ο διευθύνων σύμβουλος θα μπορούσε να παραμείνει, ώστε να υλοποιήσει άμεσα όλη τη θεραπεία - σοκ στην εταιρεία και από το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο πολύ άμεσα θα αλλάξει, ή από μία έκτακτη γενική συνέλευση να πάρει έγκριση αποδοχής ή μη των μεγάλων αλλαγών που θα πραγματοποιήσει.

2)Σε συνεργασία με την EY τον ορκωτό ελεγκτή θα πρέπει έως τα τέλη Ιουλίου να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ασία.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις – και μόνο ενδείξεις – ότι το 1 δισεκ. πωλήσεις στην πραγματικότητα είναι 300-400 εκατ.

3)Τα ελληνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία πρέπει επίσης να αποτιμηθούν.
Η Nike και η Converse οι δύο αθλητικές φίρμες της εταιρείας έχουν αξία αλλά πλησιάζει ο Σεπτέμβριος όπου θα πρέπει να έρθουν τα νέα αθλητικά είδη.
Τα City Links εμφανίζουν ζημίες.
Το Attica Πολυκαταστήματα είναι κερδοφόρος δραστηριότητα.
Η εταιρία Folli Follie με βάση το πρωτογενές αντικείμενο της εμφανίζει πολύ χαμηλές επιδόσεις μόλις 10 εκατ.

4)Η εταιρία πρέπει να κατανοήσει ότι η Ασία και ειδικά οι δραστηριότητες στην Κίνα δεν θα αποτελούν συνέχεια των δραστηριοτήτων του ομίλου.
Μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της Ασίας πρέπει να πουληθεί.

5)Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στους ομολογιούχους των 250 εκατ και 150 εκατ αντιστοίχως.
Οι τιμές των ομολόγων έχουν εκ νέου υποχωρήσει, το ομόλογο λήξης 2019 εμφανίζει τιμή 34 με 42 μονάδες βάσης ή απόδοση στην αγορά 180%.
Στο ομόλογο λήξης 2012 που είναι σε ελβετικό φράγκο η τιμή κινείται μεταξύ 32,95 με 35,10 μονάδες βάσης και απόδοση 46%.
Το βασικό ζήτημα των ομολόγων είναι το εξής.
Είναι αγγλικού δικαίου που σημαίνει δεν μπορούν να κουρευτούν.
Επίσης υπάρχει ρήτρα που αναφέρει ότι οι ομολογιούχοι δεν μπορούν να απαιτήσουν περιουσιακά στοιχεία από την Ελλάδα, οπότε οι ομολογιούχοι κρίνονται από την Ασία.

6)Με ομόλογα αγγλικού δικαίου πρακτικά οι ομολογιούχοι θα αποζημιωθούν αλλά για να αποζημιωθούν θα πρέπει να υπάρχει ισολογισμός που να δικαιολογεί ότι με βάση την ρευστότητα και την κερδοφορία τα ομόλογα μπορούν να αποπληρωθούν.
Όμως πριν ξεκινήσει μια συζήτηση για αποζημιώσεις θα πρέπει πρωτίστως να διαπιστωθεί ότι η νέα εταιρία FF Group ου μπορεί να είναι έως 40% μικρότερη διαθέτει κέρδη ώστε να αποπληρωθούν στο διάστημα 2019 με 20121 τα 472 εκατ ομόλογα.

7)Οι τράπεζες διασφαλίστηκαν μετά τις εξασφαλίσεις που έλαβαν και είναι ακριβές ότι επιδιώκουν την διάσωση της εταιρίας.
Πάντως οι τράπεζες θα ήθελαν δύο πράγματα  να συμβούν
-Να πωληθούν οι δραστηριότητες στην Ασία
-Να πουληθεί το Attica Πολυκαταστήματα με 48 εκατ δάνεια οι τράπεζες είναι εξασφαλισμένες.

8)Ένας όμιλος κατά 40% μικρότερος δηλαδή 2,77 δισεκ. - 40% = 1,6 δισεκ. ευρώ σημαίνει ότι θα πρέπει το προσωπικό να μειωθεί έως και 1000 άτομα.

9) Οι βασικοί μέτοχοι και ειδικά η Fosun με 16,37% προφανώς έχουν αποφασίσει όπως και οι τράπεζες να ακολουθήσουν «ήπια» στρατηγική.
Η Fosun θα είναι ο μέτοχος που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της νέας Follie Follie είτε αγοράζοντας μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων στην Κίνα, είτε παίζοντας πιο σημαντικό ρόλο στον ενοποιημένο ισολογισμό.

10)Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα επαναφέρει την μετοχή της Folli Follie στο ελληνικό χρηματιστήριο όταν θα έχει την επίσημη γνωμάτευση – πόρισμα – νέο ισολογισμό από τον ορκωτό ελεγκτή EY.
Προφανώς την επαναξιολόγηση της αξίας της Folli Follie θα την κάνει η αγορά.
Εάν οι διαφορές μεταξύ του ισολογισμού χρήσης 2017 που έχει δημοσιευθεί δεν είναι χαοτικές σε σχέση με τον νέο ισολογισμό που θα δημοσιευτεί η εταιρία μπορεί να επιβιώσει χρηματιστηριακά.
Εάν οι διαφορές είναι χαοτικές τότε είναι προφανές ότι η αξία της εταιρίας θα υποστεί συντριπτικό πλήγμα.

11) Εάν οι διαφορές μεταξύ του ισολογισμού χρήσης 2017 που έχει δημοσιευθεί δεν είναι χαοτικές σε σχέση με τον νέο ισολογισμό που θα δημοσιευτεί είναι προφανές ότι η δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσει διαφορετικά την διοίκηση της Folli Follie.
Αντιθέτως εάν είναι χαοτικές…η δικαιοσύνη θα δράσει ανάλογα.

12)Οι βασικοί μέτοχοι με την ολοκλήρωση του νέου ισολογισμού πρέπει να σχεδιάσουν αύξηση κεφαλαίου να μπουν νέα χρήματα και να περάσουν το μήνυμα στις αγορές ότι λαμβάνονται πρωτοβουλίες ενίσχυσης του ισολογισμού μετά το σοκ.

Πρώτη ενημέρωση 19:48 -  5 Ιουνίου 2018 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης