Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μ. Μασουράκης (ΣΕΒ) στο ΒΝ: Η οικονομική ανάπτυξη και η λύση στο χρέος δεν αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών

Μ. Μασουράκης (ΣΕΒ) στο ΒΝ: Η οικονομική ανάπτυξη και η λύση στο χρέος δεν αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών
Το ενθαρρυντικό στοιχείο του πρώτου τριμήνου είναι ότι οι επιχειρήσεις έδειξαν τον εξαγωγικό προσανατολισμό
Πρωτόγνωρο της τελευταίας δεκαετίας για την ελληνική Οικονομία καθώς αναπτύχθηκε με ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2018  χωρίς τη συμμετοχή της ιδιωτικής κατανάλωσης, που να σημειωθεί ήταν βασικό συστατικό μεγέθυνση της, επί δεκαετίες πριν από την οικονομική κρίση.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Μιχάλης Μασουράκης μιλά και εξηγεί στο bankingnews για τους ψυχρούς ρυθμούς της οικονομίας όπως ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο οικονομολόγος κ. Μ. Μασουράκης λέει ότι είναι καλοδεχούμενοι οι ρυθμοί ανάπτυξης και μας αποκαλύπτουν ότι δεν έχουμε μια ισορροπημένη ανάπτυξη καθώς αναδεικνύεται η πτώση της κατανάλωσης στα επίπεδα του 0,4% που είναι η επιβεβαίωση της λιτότητας που βιώνουν οι πολίτες με τους μισθούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν αφήνουν ...χώρο για τη μεταφορά χρημάτων  προς την κατανάλωση εξαιτίας και της υψηλής  φορολογίας.
Με απλά  λόγια σημειώνει ο κ. Μασουράκης, «η ανάπτυξη δεν έχει βγει στην καθημερινότητα».
Ο ίδιος καθιστά σαφές ότι η αύξηση των μισθών των εργαζομένων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας περνούν υποχρεωτικά  μέσα από το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η χώρα να υλοποιήσει και από το ρυθμό αύξησης των επενδύσεων.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ επισημαίνει ότι οι επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας κινούνται με θετικό πρόσημο πλην του μεταφορικού κλάδου, που θεωρήθηκε ως κύριος «υπεύθυνος» για τη βουτιά των επενδύσεων του πρώτου τριμήνου του 2018.
Διευκρινίζει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 η αύξηση των επενδύσεων είχε προέλθει από την αγορά πλοίων στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ και στο φετινό  τρίμηνο η αξία των πλοίων που αγοράστηκε μειώθηκε στα 400 εκατ.  ευρώ.
Η σύγκριση των δύο τριμήνων διαμόρφωσε αρνητικό αποτέλεσμα καθώς ανακόπηκαν οι ρυθμοί απόκτησης πλοίων από τους εφοπλιστές ενώ  οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας κινήθηκαν σε θετικό πρόσημο.
Το ενθαρρυντικό στοιχείο του πρώτου τριμήνου είναι ότι οι επιχειρήσεις έδειξαν τον εξαγωγικό προσανατολισμό καλύπτοντας τη ζήτηση στις διεθνείς αγορές και μέρος της αύξησης του ΑΕΠ σε ποσοστό 1,3% προήλθε από τις εισαγωγές.
Ο κ. Μιχάλης  Μασουράκης εκτιμά ότι οι επικείμενες συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους και στο ενδεχόμενο να απαντήσουν θετικά στο ελληνικό αίτημα, δεν θα έχει επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών καθώς η καταβολή των τοκοχρεολυσίων δεν αναστέλλεται αλλά η ρύθμιση θα έχει ως βασικό εργαλείο το χρόνο αποπληρωμής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingenws.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης