ΗΠΑ: Πρώην αξιωματούχος της DIA συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας

ΗΠΑ: Πρώην αξιωματούχος της DIA συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας
ΗΠΑ: Πρώην αξιωματούχος της DIA συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας
Πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) συνελήφθη το Σαββατοκύριακο επειδή φέρεται να κατασκόπευε τις ΗΠΑ για λογαριασμό της Κίνας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το FBI συνέλαβε τον 58χρονο Ρ. Hansen το Σάββατο την ώρα που κατευθυνόταν προς το διεθνές αεροδρόμιο του Σιάτλ για να ταξιδέψει στην Κίνα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο Hansen κατηγορείται ότι προσπάθησε να δώσει πληροφορίες για την εθνική άμυνα των ΗΠΑ στην Κίνα με αντάλλαγμα "εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια" λειτουργώντας παράνομα ως πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης.
Από το Πεκίνο η X. Tsouningn, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι για την υπόθεση.
"Όμως σίγουρα τον τελευταίο καιρό υπάρχουν κάποια θέματα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι δύο μεγάλες χώρες και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν τη συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη", πρόσθεσε η Tsouningn.
Ο Χάνσεν είναι ο τελευταίος αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο ερευνών για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.
Νωρίτερα φέτος κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον του πρώην πράκτορα της CIA Sing Li επειδή συνωμότησε για να συγκεντρώσει ή να προσφέρει πληροφορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ στην Κίνα.
Ακόμη ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, ο K. Malori, δικάζεται στη Βιρτζίνια επίσης επειδή πούλησε απόρρητες πληροφορίες στην Κίνα.
Στη νέα υπόθεση που ανακοινώθηκε χθες οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Hansen μιλά καλά τα μανδαρινικά και τα ρωσικά.
Υπηρέτησε στη DIA από το 2000 ως το 2006 όταν ήταν σε ενεργή στρατιωτική υπηρεσία και στη συνέχεια εξακολούθησε να προσφέρει υπηρεσίες ως πολίτης και εργολάβος.
Επί χρόνια είχε άδεια πρόσβασης σε απόρρητα έγγραφα.
Από το 2013 ως το 2015 ο Hansen ταξίδευε μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παρακολουθώντας συνέδρια και προσφέροντας τις πληροφορίες που συγκέντρωνε στις κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Λάμβανε χρήματα μέσω εμβασμάτων, σε μετρητά ή μέσω πιστωτικών καρτών.
Επίσης φέρεται να εξήγαγε παράνομα τεχνολογία που δεν επιτρεπόταν.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS