Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθεροποίηση μετά τα ρεκόρ για τη Wall - Πτώση -0,06% για Dow και κέρδη 0,07% για S&P 500 - Απώλειες στις ευρωαγορές

tags :
Σταθεροποίηση μετά τα ρεκόρ για τη Wall - Πτώση -0,06% για Dow και κέρδη 0,07% για S&P 500 - Απώλειες στις ευρωαγορές
Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nasdaq
Σε σταθεροποιητική πορεία κινήθηκε η Wall Street, γεγονός, πάντως, τον οποίο δεν εμπόδισε τον δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq να κατακήσει ένα ακόμη ιστορικό υψηλό.
Στον αντίποδα οριακές ήταν οι μεταβολές για Dow Jones και S&P 500, με τους δύο δείκτες να επηρεάζονται, φανερά, από τις ανησυχίες σχετικά με το διεθνές εμπόριο και το ενδεχόμενο ενός «πολέμου» των ΗΠΑ με περιοχές όπως η ΕΕ, ο Καναδάς, η Κίνα και το Μεξικό.
Ο Nasdaq εμφάνισε κέρδη 0,4% για να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 7.637 μονάδων, με τις μετοχές των Facebook, Amazon και Netflix να κινούνται ισχυρά ανοδικά.
Την καλύτερη πορεία ακολούθησε η μετοχή της Netflix, με κέρδη 1,1% και διαμόρφωση σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων, στα 365 δολάρια.
Ήπιες οι διακυμάνσεις για τους δύο άλλους κορυφαίους δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,06% στις 24.799 μονάδες, ενώ κατά 0,07% υψηλότερα κινήθηκε ο S&P 500 στις 2.748 μονάδες.
«Όλοι τραβούν το σχοινί.
Κανείς δεν θα έχει κέρδη από την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο», υπογραμμίζει ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Financial Group.




Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο 2018, αντικατοπτρίζει ο σύνθετος (περιλαμβάνει τους επιμέρους κλάδους) δείκτης PMI (Purchase Managers Index), ο οποίος συντάσσεται μηνιαία από την IHS Markit.
Ειδικότερα, ο PMI, μία ενιαία τιμή που αφορά μεταξύ άλλων τις τιμές παραγωγού και την απασχόληση, διαμορφώθηκε στις 56,6 μονάδες τον περασμένο μήνα, έναντι 54,9 μονάδων τον Απρίλιο, αντανακλώντας μία τόνωση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, με ακόμη ταχύτερο ρυθμό.
Η επίδοση είναι η καλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2015, ενώ οφείλεται κυρίως στις πληθωριστικές πιέσεις, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Markit!
Σε νέα επίπεδα - ρεκόρ ανήλθαν τον Απρίλιο του 2018 οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, δείχνοντας ότι οι επιχειρήσεις είναι ακόμη πρόθυμες να προσλάβουν υπαλλήλους, καθώς η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (5/6/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στα 6,7 εκατ. τον Απρίλιο, από 6,63 εκατ. τον Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, από τα 6,55 εκατ. που είχαν αναφερθεί αρχικά.

Επιχειρήσεις

Κατά 800 θα συρρικνώσει τον αριθμό των καταστημάτων της στις Ηνωμένες Πολιτείες η Wells Fargo, έως το 2020, τη στιγμή που ανταγωνίστριες, όπως η J. P. Morgan Chase, επεκτείνουν το δίκτυό τους στην εγχώρια αγορά.
Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων θα διαμορφωθεί σε περίπου 5.000, στα τέλη του 2020.
Νωρίτερα σήμερα, 5 Ιουνίου 2018, η Wells συμφώνησε να πουλήσει στη Flagstar Bank 52 καταστήματα, έναντι 2,3 δισεκ. δολαρίων.
Η Wells Fargo έχει ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στο έτος σχέδιο για μείωση δαπανών, κατά 4 δισεκ. δολαρίων ετησίως.
Η Navistar International ανακοίνωσε ότι επέστρεψε στα κέρδη στο β΄ τρίμηνο.
Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής φορτηγών ανακοίνωσε κέρδη 55 εκατ. δολαρίων ή 55 σεντς ανά μετοχή για το τρίμηνο μέχρι τις 30 Απριλίου, σε σχέση με τις ζημιές των 80 εκατ. δολαρίων ή 86 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρσι.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 2,42 δισ. δολάρια από τα 2,10 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 2,44 δισ. δολάρια.
Στον S&P 500 πρόκειται να ενταχθεί, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης, η μετοχή της Twitter Inc, αντικαθιστώντας την μετοχή της Monsanto Co.
Η Twitter αντικαθιστά την Monsanto καθώς η εταιρεία αγροτικών δραστηριοτήτων πρόκειται να εξαγοραστεί από το γερμανικό φαρμακευτικό και χημικό όμιλο Bayer σε μια συμφωνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Η Genesco Inc., ανακοίνωσε ζημιές στο α΄ τρίμηνο της χρήσης 2018 αφού ανέλαβε σειρά απομειώσεων, ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης.
Η αμερικανική εταιρεία λιανικής εμφάνισε ζημιές 2,3 εκατ. δολαρίων ή 12 σεντς ανά μετοχή στο τρίμηνο που έληξε στις 5 Μαΐου, έναντι των κερδών των 0,885 εκατ. δολαρίων ή 5 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 645 εκατ. δολάρια από τα 643,4 εκατ. δολάρια.

Αναλύσεις

Ασταμάτητο είναι αυτή τη στιγμή το δολάριο που αναδεικνύεται σε ένα μεγάλο «buy», σύμφωνα με αναλυτή της HSBC.
«Δεν υπάρχει τίποτα να το σταματήσει αυτή τη στιγμή.
Όπως έχουμε πει το δολάριο έχει επιστρέψει, η κυκλικότητα της αμερικανικής οικονομίας είναι εξαιρετική» δήλωσε στο CNBC ο David Bloom.
Ο Bloom απέδωσε μέρος της πρόβλεψής του στο γεγονός ότι η Fed είναι σε καλό δρόμο να αυξήσει τα επιτόκια της φέτος, χάρη στους ισχυρούς οικονομικούς δείκτες, ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες του G10 είναι υποχρεωμένες να κάνουν το ίδιο.
«Δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσε να σταματήσει τη Fed τις επόμενες δύο εβδομάδες και δεν υπάρχει κάτι που να σταματήσει την ΕΚΤ να μην κάνει τίποτα στις συνεδριάσεις της» επεσήμανε.
Σημειώνεται ότι το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 6% μετά τα μέσα Απριλίου και υποχώρησε σε ετήσιο χαμηλό της τάξης του 1,1659 έναντι του ευρώ στο τέλος του Μαΐου πριν να ενισχυθεί στο 1,1716 σήμερα (5/6/2018).
Μπορεί οι αναλυτές της JP Morgan και της Goldman Sachs να θεωρούσαν ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση της ρητορικής του Donald Trump κατά των εμπορικών εταίρων να οδηγούσε σε πτώση των τιμών των μετοχών στη Wall Street, αλλά η εικόνα της αγοράς τις τελευταίες ημέρες τους έχει διαψεύσει.
Μάλιστα ο Nick Colas της DataTrek δίνει την απάντηση στη... μη αντίδραση της αγοράς, θέλοντας να εξηγήσει την ανθεκτικότητα των αμερικανικών μετοχών ενόψει της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων.
Στο τελευταίο του σημείωμα για τους πελάτες, η Colas παρουσιάζει τέσσερις συγκεκριμένες εξηγήσεις για τους οποίους οι μετοχές παραμένουν ανθεκτικές ενόψει της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και στην κορυφή, όπως είπε, είναι ότι η αγορά πιστεύει ότι υπάρχει μια σιωπηρή «εμπορική πολιτική», δεδομένης της πολύ γνωστής ανησυχίας του αμερικανού προέδρου για την αύξηση των τιμών των μετοχών.
Άλλες πιθανές αιτίες: συνεχιζόμενη αντοχή στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, τα χαμηλά επιτόκια και η σχετική ισχύ της αμερικανικής οικονομίας (και κατά συνέπεια των μετοχών) έναντι της Ευρωζώνης και των ασιατικών αγορών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Colas, η φαινομενικά ανύπαρκτη αντίδραση των αμερικανικών αγορών στις αυξανόμενες ανησυχίες ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου θυμίζει μια παλιά ιστορία του Sherlock Holmes, "Η περιπέτεια του Silver Blaze".
Στην ιστορία πρωταγωνιστεί ένα διάσημο "σκυλί που δεν γαύγιζε", με αποτέλεσμα να κλέψουν την οικία που "φύλαγε" και το αφεντικό του να δολοφονηθεί.
Αν και ο σκύλος γνώριζε τον ένοχο (ο οποίος δεν ήταν ο βασικός ύποπτος) παρέμεινε ήσυχος.
Το αν οι λεγεώνες των επενδυτών σε μετοχές έχουν ένα συλλογικό IQ που ξεπερνάει το τυπικό σκυλί της ιστορίας είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, αλλά είναι υπερβολικά μεγάλη για να αναλυθεί.
Επομένως, θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε ορισμένους λόγους για τους οποίους οι μετοχές φαίνονται ξεκάθαρα από την αφήγηση του "Smoot Hawley, Part 2".
Ακολουθούν 4 πιθανές εξηγήσεις:
1) Ο Πρόεδρος Trump οδηγεί αυτή τη διαδικασία και οι αγορές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να συνειδητοποιήσει την αμερικανική αγορά μετοχών / οικονομίας πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.
Επιπλέον, εκφράζει τόσο τη συμβατική οικονομική σοφία όσο και το μεγαλύτερο μέρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με την εμπορική στάση του, αφήνοντάς τον πλήρως εκτεθειμένο σε οποιαδήποτε οικονομική ανάκαμψη της αγοράς.
Συμπέρασμα: Σχεδόν όπως η έννοια του "Fed put", υπάρχει μια σιωπηρή "εμπορική πολιτική που τίθεται" στην τρέχουσα ρητορική, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρή είναι.
Αν όλα τα παραπάνω αρχίζουν να βλάπτουν την αμερικανική εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων / καταναλωτών ή τις τιμές των μετοχών, οι αγορές αναμένουν ότι ο Πρόεδρος Trump θα επιστρέψει στο παροιμιώδες "New York minute".
2) Η ανάπτυξη του κλάδου της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και της τεχνολογίας είναι αρκετά ισχυρή για να προκαλέσει ακόμα και φόβους στο εμπόριο.
Ο S&P 500 υποχωρεί φέτος κατά μόλις 0,5%, αν αποκλειστεί ο τομέας Τεχνολογίας.
Αυτή η ομάδα κινείται με το δικό της ρυθμό, και αυτός ο ρυθμός παραμένει ισχυρός.
Συμπέρασμα: Ο κλάδος Cap Tech είναι μια φούσκα, αλλά όχι απαραίτητα από την άποψη της αποτίμησης.
Αντίθετα, είναι ένας τομέας που οδηγείται από τη δύναμή του να δημιουργήσει καινοτόμες λύσεις και ανάπτυξη.
Αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία είναι τώρα σε τόσο κρίσιμα επίπεδα που ακόμη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να τα επηρεάσουν.
3) Η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από τους πιθανούς εμπορικούς πολέμους ήταν αρκετή για να σταματήσει την πολιτική προς τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας τις αποτιμήσεις των μετοχών.
Θυμηθείτε πότε το 10ετές αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών φαινόταν σωστό με απόδοση 3,25%;
Αυτό ήταν πριν από 2 εβδομάδες.
Τώρα, τα προβλήματα στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με τις ανησυχίες της εμπορικής πολιτικής έχουν οδηγήσεις τις αποδόσεις κάτω από το 3%.
Συμπέρασμα: Μερικές φορές οι επενδυτές αντιλαμβάνονται την έκθεση μόλις την πάρουν.
Αυτό συμβαίνει με τις εμπορικές ανησυχίες για τις οποίες μιλάμε εδώ.
Οι τίτλοι που έχουν μειώσει τις αποδόσεις δεν είναι αυτό που ο καθένας θα χαρακτήριζε θετικούς για την παγκόσμια ανάπτυξη ή σταθερότητα.
Αλλά είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσουν τις ι πωλήσεις σε αμερικανικά ομόλογα και να υποστηρίξουν τις τιμές των μετοχών.
4) Οι οικονομικές επιπτώσεις ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου μπορεί να είναι χειρότερες στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Κίνα από ό, τι στις ΗΠΑ και οι παγκόσμιοι επενδυτές πρέπει να βάλουν τα χρήματά τους κάπου.
Τα πρόσφατα προβλήματα σχετικά με τις ιταλικές εκλογές υπογράμμισαν τον ακόμα εύθραυστο χαρακτήρα της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.
Η πολιτική της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας, τόσο διευκολυντική όσο είναι, απέτυχε ακόμα να δημιουργήσει πληθωρισμό.
Και η Κίνα εξακολουθεί να χρειάζεται τους Αμερικανούς καταναλωτές να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή της και να συνεχίσουν να τραβούν από τη φτώχεια εκατομμύρια πολίτες της.
Συμπέρασμα: Είναι πλέον βέβαιο ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, αλλά η επενδυτική κοινότητα εξακολουθεί να αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ αμερικανικών, ιαπωνικών, ευρωπαϊκών ή ασιατικών μετοχών.

Πιέσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν τελικά τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάνοντας τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα στη σημερινή (5/6/2018) συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αντιδρούν αρνητικά στην ομιλία του νέου ιταλού πρωθυπουργού.
Οι μετοχές είχαν βρει στήριξη νωρίτερα στην άνοδο του τεχνολογικού κλάδου, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 1,45%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών, βρίσκοντας στήριξη στη χθεσινή (4/6) άνοδο του δείκτη Nasdaq στη Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,31% χαμηλότερα, στις 386,89 μονάδες.
Στο Μιλάνο, με πτώση 1,18% στις 21.750,15 μονάδες έκλεισε ο δείκτης FTSE MIB, «σβήνοντας» τα κέρδη του μετά την ομιλία του νέου πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, εν αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε οριακά κατά 0,13% στις 12.787,13 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακά σημειώσει άνοδο άνω του 1%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,22% χαμηλότερα στις 5.460,95 μονάδες.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε στις 9.686,40 μονάδες με πτώση 0,66%.
Υπό πίεση βρέθηκε και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, υποχωρώντας κατά 0,70% στις 7.686,80 μονάδες, λόγω της σημαντικής πτώσης 5,3% στη μετοχή της Royal Bank of Scotland (RBS), μετά την πώληση μεριδίου 7,7% από το βρετανικό δημόσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης