Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συλλαλητήρια σε 24 πόλεις για το Σκοπιανό με επίκεντρο την Πέλλα - Εν αναμονή του τηλεφώνου του Zaev

tags :
Συλλαλητήρια σε 24 πόλεις για το Σκοπιανό με επίκεντρο την Πέλλα - Εν αναμονή του τηλεφώνου του Zaev
Οι διοργανωτές θέλουν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, διαμηνύουν ότι δεν θέλουν ακραία στοιχεία
(upd2) Συλλαλητήρια σε 24 πόλεις της χώρας βρισκονται σε εξέλιξη με τους συμμετέχοντες να θέλουν να εκφράσουν την αντίθεση τους στην εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Τα 15 από τα 23 συλλαλητήρια θα γίνουν στη Μακεδονία, με επίκεντρο των συγκεντρώσεων να είναι η Πέλλα.
Συγκεκριμένα, συλλαλητήρια λαμβάνουν χώρα σε Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Θήβα, Κως, Λάρισα, Βόλος, Σιάτιστα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδος, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα
Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι θέλουν τα συλλαλητήρια τους να είναι ειρηνικά και διαμηνύουν πως δεν θέλουν ακραία στοιχεία στις συγκεντρώσεις τους.
Μεταξύ των ομιλητών θα είναι δήμαρχοι και απόστρατοι ενώ το παρών αναμένεται να δώσουν στα συλλαλητήρια που θα γίνουν ανά την Ελλάδα και μέλη του κοινοβουλίου, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες οι οποίοι χαράσσουν διαφορετικά γραμμή από την επίσημη θέση της κυβέρνησης.
Οι διοργανωτές θέλουν να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση πως η Μακεδονία είναι μία και είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οδηγία ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ προς τους πολίτες – Αποφύγετε τα μέρη στην Ελλάδα που θα γίνουν συλλαλητήρια

Οδηγία στους πολίτες της ΠΓΔΜ που θέλουν να ταξιδέψουν σήμερα στην Ελλάδα εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των συλλαλητηρίων που διοργανώνονται σε 24 ελληνικές πόλεις για το Σκοπιανό.
«Εξαιτίας της πιθανότητας κλιμάκωσης των διαμαρτυριών, προειδοποιούνται οι πολίτες της ΠΓΔΜ να αποφύγουν τα μέρη που θα γίνουν τα συλλαλητήρια, όπως και οποιασδήποτε αντιδράσεις που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ασφάλειά τους» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων η Αθήνα εξακολουθεί να περιμένει το περίφημο τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev προκειμένου οι δύο πλευρές να φτάσουν πλέον κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Zaev υποστήριξε ότι το τηλεφώνημα αυτό είναι θέμα ημερών, ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος της και ότι θα είναι επιτυχημένη.
Ερωτηθείς για τα τρία ονόματα που όπως είπε ο Ν. Κοτζιάς είναι στο τραπέζι (Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία και Νέα Μακεδονία) ο πρωθυπουργός της ΠΜΔΜ δεν έκανε κάποιο σχόλιο, τονίζοντας: «ας μην βιαζόμαστε να μπούμε στις λεπτομέρειες, μόλις γίνει το τηλεφώνημα, οι πολίτες θα ενημερωθούν σχετικά».
Εν τω μεταξύ, χθες βουλευτής του αλβανικού κόμματος DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση Zaev υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι κοντά, καθώς όπως είπε, οι δύο κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει σε όλα τα βασικά σημεία και το μόνο που μένει να διευκρινιστεί είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας.
Μάλιστα ανέφερε ότι πέραν των τριών ονομάτων που είναι στο τραπέζι και αποτελούν προτάσεις του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz, υπάρχουν και οι προτάσεις «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρουσόβου», «Δημοκρατία Σύγχρονης Μακεδονίας» και «Δημοκρατία Ευρωπαϊκής Μακεδονίας».
Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει πως προς συζήτηση είναι οι προτάσεις του Nimetz και πως για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει η πλευρά της ΠΓΔΜ να αποδεχθεί αφενός την χρήση του ονόματος erga omnes και αφετέρου να αλλάξει το Σύνταγμα της προκειμένου να απαλειφθούν οι όποιες αλυτρωτικές διαθέσεις.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 6 Ιουνίου 07:36)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης