Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σε δυσθεώρητα επίπεδα τα NPLs σε Ελλάδα και Κύπρο και το τρικ των ισπανικών τραπεζών

Moody's: Σε δυσθεώρητα επίπεδα τα NPLs σε Ελλάδα και Κύπρο και το τρικ των ισπανικών τραπεζών
Τα μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων ανησυχούν τους ευρωπαίους τραπεζικούς εποπτικούς φορείς
Τέσσερα χρόνια μετά το τέλος της κρίσης χρέους, έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι από τις ευρωπαϊκές τράπεζες για τον καθαρισμό των δανειακών τους χαρτοφυλακίων και την αποκατάσταση των κεφαλαιακών τους αποθεμάτων, αναφέρει η Moody's σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα (6/6).
Παρόλα αυτά, για ορισμένες τράπεζες, τα μεγάλα αποθέματα προβληματικών δανείων εξακολουθούν να αποτελούν ένα βαρύ φορτίο.
Στη έκθεση με τίτλο "Banking - Europe; Despite significant progress, problem loans are still an issue for some large banks" (Τραπεζική - Ευρώπη: Παρά την σημαντική πρόοδο, τα προβληματικά δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν ζήτημα για ορισμένες μεγάλες τράπεζες), η Moody's επισημαίνει ότι τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν ιδιαίτερα υψηλά το 2013 μετά την κρίση του δημόσιου χρέους, καθώς έφτασαν στο 6% των συνολικών δανείων κατά μέσο όρο, βάσει δείγματος 28 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ο λόγος έχει μειωθεί τώρα σε περίπου 4%: μια σημαντική βελτίωση, αν και η πρόοδος δεν είναι επιτακτική σε όλες τις τράπεζες.
"Τα μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων ανησυχούν τους ευρωπαίους τραπεζικούς εποπτικούς φορείς, καθώς ο υψηλός κίνδυνος για τα περιουσιακά στοιχεία ανακόπτει την ανάκαμψη της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών", δήλωσε ο Alain Laurin, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Moody's.
"Σε ορισμένες χώρες, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη".
Το 2013, η συνολική πρόβλεψη για ζημίες από δάνεια απορρόφησε το 53% των συνολικών προ προβλέψεων εσόδων, αλλά χάρη στην οικονομική ανάκαμψη, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 20% το 2017.
Μεταξύ 2013 και 2017, τα κεφαλαιακά αποθέματα αυξήθηκαν σε όλες σχεδόν τις τράπεζες του δείγματος, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα και επιτρέποντας στις τράπεζες να απορροφήσουν καλύτερα το κόστος του πιστωτικού κινδύνου.
Ο μέσος δείκτης κεφαλαίου της Κατηγορίας 1 βελτιώθηκε στο 17,2% στο τέλος του 2017 από 14,2% στο τέλος του 2013.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα υψηλότερα επίπεδα NPL είναι σε μικρές χώρες, αλλά ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει το πρόβλημα.
Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπερβαίνουν το 30%.
Στην Ιταλία ανέρχονταν στο 11%, στην Πολωνία στο 5,8% και στην Ισπανία στο 4,5%.
Επιπλέον, τα προβληματικά δάνεια στις ισπανικές τράπεζες δεν περιλαμβάνουν τα επαναχρησιμοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία ακίνητης περιουσίας.
Αν συμπεριληφθούν, αυτά θα ανέβαζαν τους λόγους των NPLs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης