Τελευταία Νέα
Διεθνή

Abe (Ιαπωνία): Καμία χώρα δεν επωφελείται από τον εμπορικό προστατευτισμό - Είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου

Abe (Ιαπωνία): Καμία χώρα δεν επωφελείται από τον εμπορικό προστατευτισμό - Είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η G7 πρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ελεύθερη και δίκαιη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Σαφές μήνυμα προς τους υπόλοιπους ηγέτες της G7 για το ζήτημα του εμπορίου επιχείρησε να στείλει σήμερα (6/6) ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, ο οποίος τόνισε ότι καμία χώρα δεν πρόκειται να επωφεληθεί από τον εμπορικό προστατευτισμό.
Η σύνοδος κορυφής των ηγετών της G7, η οποία θα διεξαχθεί στον Καναδά στις 8 και 9 Ιουνίου, θα μπορούσε να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν, λόγω των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
«Καμία χώρα δεν επωφελείται από ανταποδοτικούς εμπορικούς περιορισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Abe ενώπιον δημοσιογράφων, προσθέτοντας παράλληλα ότι «το μήνυμά μου είναι ότι η G7 πρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ελεύθερη και δίκαιη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
Παράλληλα, ο Abe τόνισε ότι η ομάδα της G7 θα πρέπει να στείλει μήνυμα στήριξης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ενόψει της συνάντησης που θα έχει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jung Un, στη Σιγκαπούρη την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα βρεθεί και αυτός στη σύνοδο κορυφής στον Καναδά, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί οικονομικών των G7 είχαν συνάντηση στον Καναδά, με τις υπόλοιπες έξι χώρες να επιπλήττουν τις ΗΠΑ για τους δασμούς και να εκφράζουν την «ομόφωνη ανησυχία και απογοήτευση» τους απέναντι στη σχετική εξέλιξη.
Ο εμπορικός προστατευτισμός έχει θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της Ιαπωνίας, καθώς αρκετές εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών στέλνουν αρκετά από τα προϊόντα τους στην Κίνα, όπου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων τα οποία προορίζονται για την αγορά των ΗΠΑ.
Οι πτώσεις τόσο στις δαπάνες των νοικοκυριών της χώρας, όσο και στη βιομηχανική παραγωγή, έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην κυβέρνηση ότι η εγχώρια ζήτηση έχει καταγράψει σημαντική επιβράδυνση μετά από δύο συνεχόμενα έτη ανάπτυξης.
Εφόσον οι εξαγωγές της Ιαπωνίας αποδυναμωθούν λόγω του εμπορικού προστατευτισμού, αυτή η εξέλιξη θα προκαλούσε επίσημα σημαντικό πλήγμα στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης