Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Lloyd's: Στα 1,2 δισ. ευρώ ανέρχεται ο «ανθρώπινος κίνδυνος» που απειλεί την Αθήνα

tags :
Lloyd's: Στα 1,2 δισ. ευρώ ανέρχεται ο «ανθρώπινος κίνδυνος» που απειλεί την Αθήνα
Ο Δείκτης των Lloyd’s αποκαλύπτει ότι η Αθήνα κινδυνεύει από οικονομική ζημία 670 εκ. δολαρίων από ανθρωπογενείς κινδύνους και 270 εκ. δολαρίων από φυσικές καταστροφές
Οι κίνδυνοι που προέρχονται από τον ανθρώπινο παράγοντα, όπως για παράδειγμα το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ή το κραχ των αγορών, αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για την Αθήνα σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές – πλημμύρες, πυρκαγιές ή σεισμούς.
Το οικονομικό κόστος των ανθρωπογενών καταστροφών υπολογίζεται, σύμφωνα με τους Lloyd’s, κατά μέσο στα 1,2 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.
Ο δείκτης κινδύνων των Lloyd’s (Lloyd’s Risk Index), που καταρτίστηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Cambridge αποτελεί μία μοναδική μελέτη που μετράει τις επιπτώσεις 22 απειλών στην οικονομία 279 πόλεων σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, αυτές οι 279 πόλεις – κλειδιά για την διεθνή οικονομική ανάπτυξη και με συνολικό ΑΕΠ ύψους 35, 4 τρισ. δολαρίων – κινδυνεύουν να χάσουν κατά μέσο όρο τον χρόνο 546,5 δισ. δολάρια εκ των οποίων τα 320,1 δισ. εξαιτίας ανθρωπογενών κινδύνων.
Στην Ευρώπη ο Δείκτης περιλαμβάνει 66 πόλεις, από το Δουβλίνο στην Ιρλανδία, μέχρι το Νοβισιμπιρίσκ στην Ρωσία, που στο σύνολό τους απειλούνται από ετήσιες οικονομικές καταστροφές ύψους 70,33 δισ. δολαρίων.
Λόγω του ρόλου της Ευρώπης ως κινητήριος δύναμη του διεθνούς εμπορίου, οι ανθρωπογενείς κίνδυνοι που απειλούν τις μισές τουλάχιστον ευρωπαϊκές πόλεις είναι και οι πλέον κοστοβόροι, αφού αναλογούν στο 67% του παγκόσμιου οικονομικού κινδύνου.
Οι ιδιαιτέρως αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης σηματοδοτούν και την μεγάλη επικινδυνότητα που διατρέχουν οι προϋπολογισμοί των πόλεων από επιχειρηματικούς κινδύνους, όπως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ή το κραχ των αγορών.
Για την Ελλάδα τώρα, ο Δείκτης των Lloyd’s αποκαλύπτει ότι η Αθήνα – στην οποία συγκεντρώνεται ΑΕΠ ύψους 96,995 δισ. δολαρίων – κινδυνεύει από οικονομική ζημία 1,2 δισ. δολαρίων από ανθρωπογενείς κινδύνους και 270 εκ. δολαρίων από φυσικές καταστροφές.

Οι βασικές τάσεις που καταδεικνύει ο δείκτης για την Αθήνα, έχουν ως εξής:

• Αυξητική τάση ανθρωπογενών κινδύνων: Οι ανθρώπινες απειλές αναλογούν στο 81% του ΑΕΠ της Αθήνας και ανέρχονται σε ζημία ύψους 670 εκ. δολαρίων κατ’ έτος.
Η χρεοκοπία (250 εκ. δολάρια), οι κυβερνοεπιθέσεις (110 εκ. δολάρια) και ένα σοκ στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων (110 εκ. δολάρια) βρίσκονται στην λίστα με τους πέντε σημαντικότερους κινδύνους για την ευημερία της πρωτεύουσας.

• Η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να γεννά κινδύνους: Απειλές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αντιστοιχούν σε κόστος 270 εκ. δολαρίων για την Αθήνα, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς αυξάνονται σε ένταση και σε συχνότητα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι σεισμοί (80 εκ. δολ.) και οι πλημμύρες (40 εκ. δολ.) αποτελούν τις «πιο ακριβές» απειλές για την οικονομία της πόλης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης