Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Ώθηση 2,9 τρισ. δολαρίων στη Wall Street την επόμενη 10ετία, αν αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό

tags :
S&P: Ώθηση 2,9 τρισ. δολαρίων στη Wall Street την επόμενη 10ετία, αν αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό
Η S&P Global επιμένει στη σημαντικότητα της ισότητας των δύο φύλων για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία 
Πιστή στην άποψή της ότι η ισότητα των φύλων θα στηρίξει σημαντικά την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία, η Standard & Poor’s Global αναμένει σημαντική ώθηση και στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, σε περίπτωση που αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.
Ειδικότερα, σε έκθεσή του, ο αμερικανικός οίκος υπολογίζει στα 5,87 τρισεκ. δολάρια την περαιτέρω αύξηση της κεφαλαιοποίησης στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, την επόμενη δεκαετία, αν αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το σκεπτικό είναι ότι η ισότητα των φύλων θα επιταχύνει τη μεγέθυνση του ΑΕΠ των Η.Π.Α., το υψηλότερο παγκοσμίως.
Από το ποσό που προαναφέρθηκε, τα 2,87 τρισεκ. δολάρια αφορούν τη Wall Street, επισημαίνεται.
Επί του παρόντος, η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων του δείκτη S&P 500, ανέρχεται σε περίπου 23,4 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.



Σε έκθεσή της τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), η S&P ανέφερε ότι η δραστική συρρίκνωση της ανισότητας των φύλων αποτελεί «κλειδί» για την οικονομική ανάπτυξη των κρατών, τόσο τις προηγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν την ισότητα φύλων που παρατηρείται στη Νορβηγία, τότε η οικονομία τους θα ήταν κατά 1,6 τρισεκ. δολάρια μεγαλύτερη (10% σε όρους του 2016).



Παράλληλα, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα κυμαινόταν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο 3,1%, έναντι 2,3% το 2017.
Το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό κορυφώθηκε το 2000 στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκτοτε όμως μειώνεται σταδιακά.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γυναίκες εντάχθηκαν στην αμερικανική αγορά εργασίας.
Τη δεκαετία του '70, οι γυναίκες σε Η.Π.Α. και Νορβηγία που συμμετείχαν στο εργατικό δυναμικό αποτελούσαν ποσοστό κάτω του 45%, επί του συνολικού πληθυσμού τους (που ήταν ικανό να εργαστεί).
Μέχρι το 2016, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 76% στη Νορβηγία, με την αντίστοιχη επίδοση των Η.Π.Α. να ανέρχεται σε 67%.



«Εάν οι Η.Π.Α. ακολούθησαν τη διαδρομή της Νορβηγίας από τη δεκαετία του 1970, κάθε άτομο στη χώρα θα είχε επιπλέον 5.000 δολάρια, ποσό που δεν περιλαμβάνει ούτε τα οικονομικά οφέλη που θα προέκυπταν από την αύξηση της παραγωγικότητας, δεδομένης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εμπειρίας των γυναικών», αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκους αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, εάν καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να συμπεριληφθούν οι γυναίκες στο εργατικό δυναμικό των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως σε επαγγέλματα που παραδοσιακά κυριαρχούν οι άνδρες, οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν να πετύχουν αύξηση των ΑΕΠ κατά 5% έως 10% τις επόμενες δεκαετίες.
Αυτό θα συμβάλει, επίσης, στην αντιστάθμιση της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης