Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων, εν μέσω συζήτησης για το τέλος του QE - Στο 2,95% το 10ετές

ΗΠΑ: Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων, εν μέσω συζήτησης για το τέλος του QE - Στο 2,95% το 10ετές
Άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, εν μέσω της αυξημένης συζήτησης γύρω από το τέλος του QE της ΕΚΤ
Άνοδο σημειώνουν σήμερα (4/6/2018) οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, εν μέσω της αυξημένης συζήτησης γύρω από το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σχόλια κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΚΤ δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα θα συζητήσει κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας το πότε θα τερματιστούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Περί τις 17:15, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 3,8 μονάδων βάσης, στο 2,95%.


Η απόδοση του 2ετούς ενισχύεται κατά 2,4 μ.β. στο 2,51%, ενώ του 30ετούς καταγράφει άνοδο 3,5 μ.β. στο 3,11%.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Jens Weidmann, και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, προανήγγειλαν σήμερα το τέλος του QE εντός του 2018.
Ο Praet τόνισε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται στο σωστό δρόμο ώστε να πλησιάσει τον στόχο της τράπεζας, ενώ πρόσθεσε ότι «την επόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει αν η πρόοδος μέχρι στιγμής ήταν αρκετή ώστε να δικαιολογείται η σταδιακή χαλάρωση των καθαρών αγορών μας».
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη (14/6/2018).
Από την πλευρά του, ο Weidmann χαρακτήρισε εύλογες τις προσδοκίες της αγοράς για τον τερματισμό του QE έως το τέλος του 2018.
Όπως δήλωσε, ο πληθωρισμός επιστρέφει σταδιακά στον στόχο της ΕΚΤ, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ θα πρέπει να σκιαγραφήσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει αλλάζοντας την επικοινωνία ώστε να μην προκληθεί αναταραχή στις αγορές.
Στο ίδιος μήκος κύματος, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Klass Knot, τόνισε θα ήταν εύλογο να ανακοινωθεί το τέλος του QE σύντομα, καθώς το outlook του πληθωρισμού είναι σταθερό ενώ πλέον η οικονομία εξαρτάται λιγότερα από τα νομισματικά μέτρα.
Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, χωρίς μια σύγκλιση στη νομισματική πολιτική ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των δύο περιοχών θα παραμείνει μεγάλη.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εμπορικές εντάσεις, στρέφοντας τα «βλέμματα» στη συνάντηση των ηγετών των G7 στον Καναδά.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν, εν τω μεταξύ, ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε σε χαμηλό επτά μηνών τον Απρίλιο του 2018, καθώς οι εξαγωγές ανήλθαν σε νέο ρεκόρ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε κατά 2,1% τον Απρίλιο - πριν την επιβολή των δασμών Trump - στα 46,2 δισ. δολ., έναντι των αναθεωρημένων 47,2 δισ. του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%, στο επίπεδο - ρεκόρ των 211,2 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,2% στα 257,4 δισ. δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης