Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με τις πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο - Οριακή άνοδος +0,26% για FTSE MIB στο Μιλάνο

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με τις πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο - Οριακή άνοδος +0,26% για FTSE MIB στο Μιλάνο
Με μεικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές έκλεισαν οι ευρωαγορές
Με μεικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (6/6/2018) οι ευρωαγορές, μετά από μια έντονα νευρική συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι τόσο στις πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία, όσο και στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.


Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατάφερε να «σβήσει» τις απώλειες άνω του 1% που σημείωνε το πρωί και να κλείσει με κέρδη 0,26%, στις 21.807,59 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέκαμψες σημαντικά, κλείνοντας με άνοδο 1,09% στις 9.791,60 μονάδες.



Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 12.830,07 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,33% στις 7.712,37 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,06% χαμηλότερα στις 5.457,56 μονάδες.




Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε αμετάβλητος, στις 386,88 μονάδες, με τους κλάδους να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα.
Εν τω μεταξύ, νέες πιέσεις δέχεται σήμερα η αγορά των ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται στο 2,94% και του 2ετούς στο 1,35%.
Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας εξασφάλισε χθες Τρίτη (5/6) την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας, με τον νέο πρωθυπουργό, Giuseppe Conte, να παρουσιάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και τις δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια.
H αναφορά του πρωθυπουργού για ριζικές αλλαγές, προκάλεσε πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα.
Σήμερα, κατά τη δευτερολογία του στη βουλή της Ρώμης, πριν την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, εξέφρασε την επιθυμία να διαπραγματευτεί η κυβέρνησή του μια σταδιακή μείωση του χρέους της χώρας του.
«Θέλουμε να διαπραγματευθούμε στο μέτωπο αυτό, εκείνο της σταδιακής μείωσης του χρέους.
Θα πρέπει να δούμε πώς θα το πετύχουμε», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.
«Θα πάμε στην Ευρώπη θέλοντας να εκφραστούμε και επί μιας πολιτικής προσέγγισης του θέματος», πρόσθεσε ο Conte, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του «θέλει να προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων διαρθρωτικών επενδύσεων το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί στα πλαίσια του ελλείμματος, αλλά χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στη βιωσιμότητα της δημόσιας οικονομίας».
Ωστόσο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Jens Weidmann, προειδοποίησε ότι οι αντιδράσεις των αγορών στην πολιτική αστάθεια της Ιταλίας καταδεικνύει ότι η Ευρωζώνη δεν έχει αποδείξει ακόμα ότι είναι ανεπηρέαστη από ενδεχόμενες νέες κρίσεις.
Ο ίδιος, στα πλαίσια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των G7 στον Καναδά, πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, στην Ισπανία, αναμένεται αργότερα εντός της ημέρας να ανακοινωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο της χώρας, υπό τον νέο πρωθυπουργό Pedro Sanchez.
Εν τω μεταξύ, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων «σκαρφάλωσε» σήμερα το ευρώ, δεχόμενο ώθηση από δηλώσεις τόσο του Weidmann, όσο και του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Peter Praet, οι οποίοι προανήγγειλαν το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ εντός του 2018.
Ο Praet τόνισε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται στο σωστό δρόμο ώστε να πλησιάσει τον στόχο της τράπεζας, ενώ πρόσθεσε ότι «την επόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει αν η πρόοδος μέχρι στιγμής ήταν αρκετή ώστε να δικαιολογείται η σταδιακή χαλάρωση των καθαρών αγορών μας».
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη (14/6/2018).
Από την πλευρά του, ο Weidmann χαρακτήρισε εύλογες τις προσδοκίες της αγοράς για τον τερματισμό του QE έως το τέλος του 2018.
Όπως δήλωσε, ο πληθωρισμός επιστρέφει σταδιακά στον στόχο της ΕΚΤ, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ θα πρέπει να σκιαγραφήσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει αλλάζοντας την επικοινωνία ώστε να μην προκληθεί αναταραχή στις αγορές.
Στο ίδιος μήκος κύματος, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Klass Knot, τόνισε θα ήταν εύλογο να ανακοινωθεί το τέλος του QE σύντομα, καθώς το outlook του πληθωρισμού είναι σταθερό ενώ πλέον η οικονομία εξαρτάται λιγότερα από τα νομισματικά μέτρα.
Εν τω μεταξύ έχει ανοίξει και η συζήτηση για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά τη χαλάρωση του QE.
Ο Julien Lafargue από την JP Morgan Private Bank δήλωσε στο CNBC ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει τον Ιούνιο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης