Συμφωνία για αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα

Συμφωνία για αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα
Συμφωνία για αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων υπεγράφη στο Μέγαρο Μουσικής
Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στοχεύει η συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, που υπεγράφη σήμερα (6 Ιουνίου 2018), στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.
Τη συμφωνία συνυπέγραψαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας, ο γγ του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Άνθρωποι από περισσότερες εξουσίες συντάσσονται κατά ενός εγκλήματος το οποίο δεν είναι πάντα ορατό.
Ήδη από τον περασμένο χρόνο η εισαγγελία του Αρείου Πάγου συνεργάστηκε με τον ODIHR, δηλαδή το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών κι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ στο πλαίσιο της οργάνωσης ενός τριήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου, όπου εκπαιδεύτηκαν 21 εισαγγελικοί λειτουργοί από όλη την Ελλάδα, 4 στρατιωτικοί δικαστές, 4 αστυνομικοί.
Εκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους το οποίο πραγματοποιήθηκε από την 1η έως τις 3 Δεκεμβρίου 2017.
Σκοπός αυτού του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν η κατάλληλη εκπαίδευση των συμμετεχόντων, ώστε οι ίδιοι με τη σειρά τους να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους», ανέφερε στην ομιλία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, συμπληρώνοντας:
«Τα εγκλήματα μίσους υποκινούνται από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, την αναπηρία ενός ατόμου, το γενετήσιο προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
Τον τελευταίο καιρό, στην Ευρώπη και στη χώρα μας, έχουμε γίνει μάρτυρες διάπραξης τέτοιων εγκλημάτων τα οποία στην πλειοψηφία τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ειδεχθή.
Για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους και των σχετιζόμενων με αυτά κατάφωρων παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων πρέπει να καταστήσουμε αυτά τα εγκλήματα ορατά για τους δράστες- υπόλογους.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη θέσπιση μέτρων, αν κι έχουν ληφθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, και την υλοποίησή τους από τις αρχές επιβολής του νόμου, όπως είναι η δικαιοσύνη κι η αστυνομία».
Καταλήγοντας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είπε:
«Ως λειτουργοί της δικαιοσύνης για να μπορέσουμε να απονείμουμε δικαιοσύνη, δεν αρκεί μόνο να επιβάλουμε την ανάλογη ποινής στο θύτη ενός εγκλήματος μίσους αλλά κυρίως να είμαστε σε θέση να δώσουμε στα θύματα των εγκλημάτων μίσους τη δυνατότητα προσφυγής εναντίον των δραστών.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας θα συμβάλει στη συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων εγκλημάτων».
Παίρνοντας το λόγο, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα κι εκπρόσωπος του δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, Φιλίπ Λε Κλερκ υπογράμμισε:
«Πρέπει να διασφαλίσουμε τα κατάλληλα μέσα ώστε να εμποδίσουμε ρατσιστικά φαινόμενα βίας.
Η συμφωνία αυτή στοχεύει και στην ενίσχυση και στήριξη των θυμάτων ρατσιστικής βίας.
Αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό βήμα καθώς κρατικές αρχές, φορείς κι οργανώσεις συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων.
Χρειαζόμαστε έναν συνεχή διάλογο».
Η γενική γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, αναφερόμενη στο σκοπό της συμφωνίας υποστήριξε ότι «είναι μία συντονισμένη προσέγγιση των εθνικών θεσμικών οργάνων και των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων».
Παράλληλα αναλύοντας τους στόχους της συμφωνίας η κ. Γιαννακάκη τόνισε ότι επικεντρώνονται μεταξύ άλλων:
«Στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την έννοια των ρατσιστικών εγκλημάτων στο εσωτερικό του κάθε θεσμού και φορέα.
Στη βελτίωση των ικανοτήτων των εμπλεκομένων μέσω κατάρτισης, εργαστηρίων και σεμιναρίων αυτοτελώς.
Στη βελτίωση του συστήματος καταγραφής και συλλογής δεδομένων σχετικά με το ρατσιστικό έγκλημα για την καλύτερη αναγνώριση και καταγραφή ρατσιστικών εγκλημάτων.
Στον εντοπισμό υποθέσεων ρατσιστικού εγκλήματος μέσω των δικαστικών αρχών και την αξιολόγηση των καταγεγραμμένων δεδομένων.
Στη διασφάλιση της προστασίας και της υποστήριξης των θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων μέσω και της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών.
Στη διασφάλιση αξιοπρεπούς κι ευαίσθητης μεταχείρισης των θυμάτων ρατσιστικού εγκλήματος.
Στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των θυμάτων ρατσιστικού εγκλήματος σε όλες τις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες.
Τέλος, από την πλευρά της η επικεφαλής του τμήματος ανεκτικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων του ODIHR, Κριστίνα Φιντς, υπογράμμισε ότι σήμερα «τίθενται τα θεμέλια για τη σωστή διερεύνηση των εγκλημάτων και την καταπολέμησή τους.
Υπάρχουν προσπάθειες που θα βοηθήσουν τα κράτη- μέλη να επιτύχουν τους στόχους τους.
Η συμφωνία θέτει συγκεκριμένες αρχές που ανέλαβαν εθελοντικά οι υπογράφοντες.
Πρόκειται για ένα μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να υπόκειται σε επίθεση για οποιοδήποτε χαρακτηριστικό του.
Ανοίγει συζήτηση και για άλλα θέματα, όπως η στήριξη των θυμάτων των ρατσιστικών εγκλημάτων».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS