Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές απώλειες 0,1% για τον χρυσό, στα 1.301,40 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Οριακές απώλειες 0,1% για τον χρυσό, στα 1.301,40 δολ. ανά ουγγιά
Με οριακές απώλειες έκλεισε ο χρυσός, εν αναμονή μιας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, την επόμενη εβδομάδα.
Με οριακές απώλειες έκλεισε σήμερα (5/6/2018) ο χρυσός, παρά το γεγονός ότι το δολάριο καταγράφει πτώση έναντι των υπόλοιπων σημαντικών νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι εν μέσω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των βασικών τους εταίρων, αλλά και εν αναμονή μιας αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), την επόμενη εβδομάδα.
Οι ηγέτες από τις επτά κορυφαίες οικονομίες του κόσμου (G7) αναμένεται να συνεδριάσουν στον Καναδά αυτή την εβδομάδα, με το εμπόριο να αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην εφαρμογή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την ΕΕ και τον Καναδά.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με απώλειες κάτω του 0,1% ή 80 σεντς, στα 1.301,40 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,177 δολ., ανερχόμενο σε υψηλά δύο εβδομάδων, δεχόμενο ώθηση από τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
O επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, τόνισε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνης κινείται στο σωστό δρόμο ώστε να πλησιάσει τον στόχο της τράπεζας, ενώ πρόσθεσε ότι «την επόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει αν η πρόοδος μέχρι στιγμής ήταν αρκετή ώστε να δικαιολογείται η σταδιακή χαλάρωση των καθαρών αγορών μας».
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη (14/6/2018).
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Jens Weidmann, χαρακτήρισε εύλογες τις προσδοκίες της αγοράς για τον τερματισμό του QE έως το τέλος του 2018.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο πολύτιμο μέταλλο, εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Η Fed αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. μετά την αύξηση του Μαρτίου.
Ο χρυσός είχε δεχτεί πιέσεις την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο των ισχυρών στοιχείων που ανακοινώθηκαν για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που συνέβαλαν στην αύξηση των πιθανοτήτων για τρεις ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2018, αντί των δύο που έχει προεξοφλήσει ήδη η αγορά.
Εξάλλου, θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ ενισχύουν αυτή την άποψη.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Απρίλιο του 2018 σε χαμηλό επτά μηνών, καθώς οι εξαγωγές ανήλθαν σε νέο ρεκόρ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε κατά 2,1% τον Απρίλιο - πριν την επιβολή των δασμών Trump - στα 46,2 δισ. δολ., έναντι των αναθεωρημένων 47,2 δισ. του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%, στο επίπεδο - ρεκόρ των 211,2 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,2% στα 257,4 δισ. δολ.
Την ίδια ώρα, η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων έχει απομακρύνει τους επενδυτές από το πολύτιμο μέταλλο, το οποίος συνήθως λειτουργεί ως «καταφύγιο» σε περιόδους αυξημένης αστάθειας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης