Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στη Βουλή η υπόθεση της Folli Follie - Ποια στάση θα κρατήσει ο Τσακαλώτος

tags :
Στη Βουλή η υπόθεση της Folli Follie - Ποια στάση θα κρατήσει ο Τσακαλώτος
Στη Βουλή η υπόθεση της Folli Follie - Ποια στάση θα κρατήσει ο Τσακαλώτος
Άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, ο οποίος καλείται να δώσει απαντήσεις για τις ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της Folli  Follie με την ερώτηση τριών βουλευτών της Δημοκρατικής  Συμπαράταξης  ΠΑ.ΣΟ.Κ . – ΔΗΜ. ΑΡ.  κ.κ. Γιάννη Κουτσούκου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Βασίλη Κεγκέρογλου.
Με την ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ρίχνουν ευθύνες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπως και στις συστημικές τράπεζες, τονίζοντας ότι καθυστέρησαν να αντιδράσουν στην υπόθεση της Folli Follie.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση προς τον υπουργό η υπόθεση χαρακτηρίζεται σκανδαλώδη λόγω της χρηματιστηριακής κατάρρευσης κατά 70% της μετοχής της Follie Follie.
Για αδράνεια κατηγορείται η κυβέρνηση η οποία να σημειωθεί προκαλεί εντύπωση για τους ερωτώντες βουλευτές παρά τα δημοσιεύματα του οικονομικού ρεπορτάζ όπως και την αντιπαράθεση που υπήρξε ανάμεσα στα καταγγελίες του επενδυτικού οίκου και της διοίκησης της Folli Follie.
Ο αρμόδιος υπουργός κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να απαντήσει  αν υπάρχουν ευθύνες  ή  τις αρνηθεί για τη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όπως και  τις  ευθύνες των Ελεγκτικών Υπηρεσιών του Δημοσίου που σχετίζονται με την ορθότητα των οικονομικών  καταστάσεων των εταιρειών διοίκηση της ΕΛΤΕ.
Οι βουλευτές  ζητούν  να πληροφορηθούν πως αντέδρασαν  οι συστημικές τράπεζες καθώς τις εποπτεύει ως μέτοχος του ΤΧΣ το υπουργείο Οικονομικών.  
Σύμφωνα με πληροφορίες  η διοίκηση του Χαράλαμπου Γκότση και προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει δώσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης στο γραφείο του υπουργού Ε.Τσακαλώτου.
Μεταξύ άλλων περιγράφονται αναλυτικά οι 32 δράσεις που έκαναν από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στο φώς  της δημοσιότητας οι καταγγελίες του αμερικανικού Fund για τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.
Η πρώτη  και πιο σημαντική ήταν η έρευνα της ΕΛΤΕ που ξεκίνησε τον έλεγχο για τον Ορκωτό λογιστή  της Folli Follie, η τοποθέτηση ανεξάρτητου ελεγκτή  ΕΥ που ανέλαβε να κάνει έλεγχο στις οικονομικές καταστάσεις.
Ωστόσο αρκετές απαντήσεις  της Ε.Κ. προς τον υπουργό χαρακτηρίζονται απόρρητες με βάση τη νομοθεσία και ειδικότερα μετά τη μηνυτήρια αναφορά της Ε.Κ. προς τις Εισαγγελικές Αρχές.
Το αρμόδιο γραφείο του υπουργού συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία αλλά ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι θα δώσει απαντήσεις ο ίδιος ο υπουργός Κύκλοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες έκαναν όσα προβλέπει η νομοθεσία  από την πρώτη ημέρα που «έσκασε» το θέμα.
Νομικοί κύκλοι  υποστηρίζουν  ότι ο χρόνος που κύλησε μέχρι σήμερα  για τη  διοίκηση  της Folli Follie οφείλεται στο γεγονός  ότι δεν είχαν τεκμηριωθεί συγκεκριμένα παραπτώματα  της διοίκησης όπως και της ελεγκτικής εταιρείας.
Δεν υπήρχαν συγκεκριμένες κατηγορίες αλλά ούτε τη χρονική στιγμή που η διοίκηση δε έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα  της  Ε.Κ. την Παρασκευή 25 Μάιου  2018 και αποφασίστηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στο  Χ.Α.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε το δικαίωμα να επιβάλλει  πρόστιμα   

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Ε.Κ.  έχει στη δικαιοδοσία  όπως και τα θεσμικά εργαλεία  για την επιβολή  προστίμων έναντι της διοίκησης της Folli  - Follie σύμφωνα με το νόμο 3340/2005 που δημοσιεύτηκε  στο ΦΕΚ 112/Α/10.5.2005. Το άρθρο 23 προβλέπει διοικητικές  κυρώσεις και μέτρα  σε όποιον παραβαίνει την απαγόρευση κατάχρηση της αγοράς σύμφωνα με τα άρθρα 3 εώς 5 και 7.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει  πρόστιμο  από 10.000 μέχρι 2.000.000 ευρώ.
Επίσης μπορεί να επιβάλλει  πρόστιμο  έως 500.000 ευρώ για όποιον αρνείται αν και έχει κληθεί προς το σκοπό αυτόν, κατά την περίπτωση (α) της παραγράφου 2 του άρθρου 22, να παράσχει στοιχεία ή αποκρύπτει στοιχεία ή καταθέτει ψευδή στοιχεία, ή αρνείται να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει πρόστιμο ύψους από 3.000 μέχρι 500.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η διοίκησης της Folli - Follie επικαλέστηκε αδυναμία  παροχής στοιχείων και όχι άρνησης.
Ωστόσο η αδυναμία παροχής στοιχείων ήταν η αρχή για να στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα χωρίς να ακολουθήσει η επιβολή  προστίμων απότη διοίκηση της Επιτροπής  Κεφαλαιαγοράς.  

 Η παρέμβαση του εισαγγελέα  Σπύρου Παππά

 Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της εταιρείας Folli Follie.
Στο πλαίσιο της έρευνας που ανέλαβε ο εισαγγελέας κ. Σπύρος Παππάς θα εξακριβωθεί  εάν προκύπτουν στοιχεία για χειραγώγηση μετοχών. Με τη μηνυτήρια αναφορά της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  στρέφεται κατά της εταιρείας και των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, με το αιτιολογικό της μη "παροχής αιτούμενων στοιχείων" από την εταιρεία καθώς και της "παρεμπόδιση ελέγχου", στο πλαίσιο των  προβλεπόμενων ενεργειών για την διερεύνηση των ισχυρισμών του fund QCM περί οικονομικών ατασθαλιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες  ο  εισαγγελέας  κ. Σπύρος Παππάς αναμένεται να καλέσει άμεσα τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο όπως και τον εκπρόσωπο της ελεγκτικής εταιρείας Γιώργο Βαρθαλίτη τις  επόμενες  ημέρες  για να  δώσουν απαντήσεις .

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης