Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραπεζική στήριξη στη Wall Street - Κέρδη 1,4% για Dow Jones και 0,86% για S&P 500 - Νέο ιστορικό υψηλό για Nasdaq

tags :
Τραπεζική στήριξη στη Wall Street - Κέρδη 1,4% για Dow Jones και 0,86% για S&P 500 - Νέο ιστορικό υψηλό για Nasdaq
Ράλι για τις τραπεζικές μετοχές, μετά και τη διαμόρφωση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 2,98%
Η ισχυρή πορεία των τραπεζικών μετοχών αποτέλεσε το βασικό στήριγμα για τη Wall Street, η οποία κινήθηκε ανοδικά, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να κατακτά νέο ιστορικό υψηλό.
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 1,4% φθάνοντας στο επίπεδο των 25.145 μονάδων, με τη μετοχή της Boeing να καταγράφει κέρδη που άγγιξαν το 3%.
Δυναμική η εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο με τις μετοχές των JPMorgan Chase και Goldman Sachs να κινούνται 2,34% και 1,7% υψηλότερα αντίστοιχα.
Ο δείκτης των blue chips κατόρθωσε να σπάσει το φράγμα των 25.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 22 Μαίου 2018.
Κέρδη 0,85% για τον S&P 500 στις 2.772 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 1,8%, στηριζόμενος και στα υψηλότερα επιτόκια.
Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έφθασε στο 2,98%.
Το ETF SPDR S&P Bank ενισχύθηκε άνω του 2%.
Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq, ο οποίος κινήθηκε 0,67% υψηλότερα στις 7.689 μονάδες.
Πάντως οι τεχνολογικές μετοχές μάζεψαν σημαντικά τα αρχικά τους κέρδη, μετά από δημοσίευμα των Financial Times ότι η Google έχει μπει εκ νέου στο στόχαστρο της Κομισιόν και ενδεχομένως να της επιβληθεί νέο πρόστιμο.
Αποτέλεσμα η μετοχή της Alphabet - μητρική της Google - να υποχωρήσει 0,5%.
Πτώση 4,5% για τον δείκτη «φόβου» VIX, ο οποίος έχασε το ψυχολογικό στήριγμα των 12 μονάδων, καθώς έφθασε στις 11,8 μονάδες.
«Υπάρχει μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η τεχνολογία συμπεριφέρονταν ως αμυντικός κλάδος.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι η επενδυτές φοβούνται για την παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία θεωρούν ότι θα είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ΗΠΑ», υποστήριξε ο Quincy Krosby, στρατηγικός αναλυτής της Prudential Financial.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Με ετήσιο ρυθμό 0,4% αυξήθηκε η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων κατά το α’ τρίμηνο του 2018, αντί της αύξησης 0,7% που είχε αναφερθεί αρχικά, όπως έδειξαν σημερινά (6/6/2018) στοιχεία.
Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ταυτόχρονα ότι τα εργατικά κόστη αυξήθηκαν κατά 2,9%, έναντι της αρχικής εκτίμησης για αύξηση 2,7%.
Σε χαμηλό επτά μηνών συρρικνώθηκε τον Απρίλιο του 2018 το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, καθώς οι εξαγωγές ανήλθαν σε νέο ρεκόρ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (6/6/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε κατά 2,1% τον Απρίλιο - πριν την επιβολή των δασμών Trump - στα 46,2 δισ. δολ., έναντι των αναθεωρημένων 47,2 δισ. του Μαρτίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 48,8 δισ. δολ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%, στο επίπεδο - ρεκόρ των 211,2 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,2% στα 257,4 δισ. δολ.

Επιχειρήσεις

Οι Βρυξέλες είναι έτοιμες να «κτυπήσουν» εκ νέου τη Google και μάλιστα έως τα μέσα Ιουλίου 2018, καθώς κατηγορούν τη γνωστή εταιρεία ότι εκμεταλλεύεται την κυριαρχία της στο λειτουργικό σύστημα για συσκευές κινητής τηλεφωνίας Android.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Margrethe Vestager, Επίτροπος αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει τα αποτελέσματα έρευνας της Κομισιόν, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.
Όλοι αναμένουν ότι θα επιβληθεί πρόστιμο στη Google, αλλά κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το ύψος του.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει πρόστιμο έως κα 11 δισ. δολαρίων στη Google, δηλαδή όσο είναι το 10% των παγκόσμιων εσόδων της μητρικής της εταιρείας, Alphabet.
Αποτέλεσμα της φημολογίας είναι η μετοχή της Alphabet να υποχωρεί -περί των 20.30 μμ ώρα Ελλάδος - κατά 0,6% στη Wall Street.
Η SecureWorks εμφάνισε ζημιές  στο α΄ τριμήνο του 2018 13,8 εκατ. δολαρίων ή 17 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τις ζημιές των 13,3 εκατ. δολαρίων ή 17 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2017.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 126,2 εκατ. δολάρια από τα 113,7 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, λόγω της αύξησης των επαναλαμβανόμενων εσόδων και των διεθνών εσόδων.
Η SecureWorks αναμένει ζημιές 48-51 εκατ. δολαρίων στη χρήση 2019, κυρίως επειδή αναμένει χαμηλότερο φορολογικό όφελος σε σχέση με τη χρήση 2018.
Η Devon Energy ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει τη συμμετοχή της στην EnLink Midstream Partners και EnLink Midstram έναντι 3,125 δισ. δολαρίων, σε μια θυγατρική της Global Infrastructure Partners.
Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου δήλωσε πως έχει αυξήσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών στα 4 δισ. δολάρια από το πρόγραμμα των 1 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε το Μάρτιο.
Η Signet Jewelers για το α' τρίμηνο του 2018  εμφάνισε καθαρές ζημιές 496,6 εκατ. δολαρίων ή 8,48 δολαρίων ανά μετοχή στο τρίμηνο, μετά από τα κέρδη των 78,5 εκατ. δολαρίων ή 1,03 δολαρίων ανά μετοχή πέρυσι.
Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 1,48 δισ. δολάρια από τα 1,40 δισ. δολάρια, επίσης καλύτερα των εκτιμήσεων για 1,40 δισ. δολάρια.
Η UnitedHealth αύξησε το μέρισμά της κατά 20% στα 90 σεντς ανά μετοχή από τα 75 σεντς ανά μετοχή.
Το νέο μέρισμα θα καταβληθεί στις 26 Ιουνίου στους μετόχους-κατόχους μετοχών στις 18 Ιουνίου.
Με βάση την τιμή κλεισίματος της Τρίτης στα 244,43 δολάρια, το νέο ετήσιο μέρισμα υποδηλώνει μερισματική απόδοση 1,47%.

Αναλύσεις

Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της εκτίμησης για την οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών το δεύτερο τρίμηνο του 2018, προχώρησαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, κάνοντας πλέον λόγο για επίδοσης της τάξεως του 3,8% σε ετήσια σύγκριση, έναντι 3,7% προηγουμένως.
Μεταξύ άλλων, επικαλούνται την περαιτέρω μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Απρίλιο 2018.
Το εμπορικό έλλειμμα των Η.Π.Α. συρρικνώθηκε σε χαμηλό επτά μηνών τον Απρίλιο του 2018, καθώς οι εξαγωγές έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ.
Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε κατά 2,1% τον Απρίλιο - πριν την επιβολή των δασμών από τον Donald Trump - στα 46,2 δισ. δολ., έναντι των αναθεωρημένων 47,2 δισ. του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%, στο επίπεδο - ρεκόρ των 211,2 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,2% στα 257,4 δισ. δολ.
Επισημαίνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αναθεωρήθηκε επί τα χείρω για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εξαιτίας της πτωτικής αναθεώρησης στα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,2% ετησίως, αντί της ανάπτυξης 2,3% που είχε αναφερθεί αρχικά, έναντι ανάπτυξης 2,9% του δ’ τριμήνου του 2017.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το β’ τρίμηνο του 2013, ενώ κατά το δ’ τρίμηνο του 2017, οι δαπάνες είχαν αυξηθεί κατά 4%.
Για το σύνολο του 2017, η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, δηλαδή είχε πολύ καλύτερη πορεία από το 2016 όπου η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 1,5%.
Πιστή στην άποψή της ότι η ισότητα των φύλων θα στηρίξει σημαντικά την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία, η Standard & Poor’s Global αναμένει σημαντική ώθηση και στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, σε περίπτωση που αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.
Ειδικότερα, σε έκθεσή του, ο αμερικανικός οίκος υπολογίζει στα 5,87 τρισεκ. δολάρια την περαιτέρω αύξηση της κεφαλαιοποίησης στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, την επόμενη δεκαετία, αν αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το σκεπτικό είναι ότι η ισότητα των φύλων θα επιταχύνει τη μεγέθυνση του ΑΕΠ των Η.Π.Α., το υψηλότερο παγκοσμίως.
Από το ποσό που προαναφέρθηκε, τα 2,87 τρισεκ. δολάρια αφορούν τη Wall Street, επισημαίνεται.
Επί του παρόντος, η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων του δείκτη S&P 500, ανέρχεται σε περίπου 23,4 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης