Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έντονο παρασκήνιο για το Σκοπιανό μετά από το αμερικανικό τελεσίγραφο για λύση... και η εναλλακτική πρόταση

tags :
Έντονο παρασκήνιο για το Σκοπιανό μετά από το αμερικανικό τελεσίγραφο για λύση... και η εναλλακτική πρόταση
Η Ουάσιγκτον προκρίνει την συνυπογραφή μιας σύμβασης μεταξύ Ελλάδος, FYROM υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ
Έντονο παρασκήνιο με εντατικές διαβούλευσεις γύρω από το Σκοπιανό διεξάγεται κι ενισχύεται το προσεχές τριήμερο σε πολλαπλά επίπεδα καθώς το ερχόμενο Σάββατο 9/6/2018 λήγει το "τελεσίγραφο" που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε λύση. 
Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να ενταχθεί η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έστω και υπό όρους, στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι εντονοτατο καθώς διαβλέπει προσπάθεια της Ρωσίας να εισχωρήσει στα Βαλκάνια με όχημα το Σκοπιανό.
Αλλά και ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ουάσιγκτον θα βρεθεί απέναντι στους τουρκικούς σχεδιασμούς για δημιουργία μουσουλμανικου τόξου στα δυτικά Βαλκάνια, όσο η Τουρκία επιμενει στην προσέγγιση με την Ρωσία.
Τα δύσκολα σημεία δεν είναι τόσο η ονομασία όσο η κυρίαρχη εθνικότητα και η κυρίαρχη γλώσσα στη γειτονική χώρα καθώς θα πρέπει να πειστούν οι γείτονες ότι η προέλευση τους δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία και την αρχαία Ελλάδα.
Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, η Ουάσιγκτον προκρίνει την συνυπογραφή μιας σύμβασης που θα έχει χαρακτήρα διεθνούς συμφωνίας υπό την σκέπη του ΟΗΕ καθώς αυτή θα θεωρηθεί πιο ισχυρή από το σύνταγμα της FYROM και με βάση κάποιο χρονοδιάγραμμα μέχρι το επόμενο φθινόπωρο έτσι ώστε το σύνταγμα της να αλλάξει προκειμένου να την επικυρώσει και επίσημα.
Οπότε σε αυτή την περίπτωση πιθανό να θεωρηθεί ότι δεν είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψήφισματος όπως ζητά επίμονα η Αθηνα.
Έτσι, φαίνεται να είναι θέμα ημερών η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζαεφ, με πρωτοβουλία του δεύτερου προκειμένου να βρεθεί λύση στο σκοπιανό.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο, τα Σκόπια επιμένουν ότι δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις αλλά να υπάρξει χρόνος προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε η επικοινωνία των δύο πρωθυπουργων να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο.
Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Ζαεφ αναμενεται να απευθυνθεί στους συμπατριώτες του με τηλεοπτικό μήνυμα κάτι που δεν αποκλείεται να πράξει και ο Αλέξης Τσίπρας.
Πάντως η κυβέρνηση Ζάεφ θεωρεί απαραίτητη τη διεξαγωγή δημοψήφισματος για να επισφραγιστει η συμφωνία ακόμη κι αν η κάλπη ακολουθήσει χρονικά την υπογραφή της.
Όλες αυτές οι διεργασίες πάντως, προκαλούν μεγαλύτερη αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά ότι το τηλεφώνημα Ζαεφ θα γίνει ως το ερχόμενο Σάββατο.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές το κλίμα είναι αρκετά καλό, αλλά η ελληνική πλευρά κράτα μικρό καλάθι. Μια σημαντική ένδειξη για το αν η συμφωνία είναι θέμα ωρών, θα διαφανεί και στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ που αρχίζει σήμερα, Πέμπτη 7/6, στις Βρυξέλλες καθώς το σκοπιανο  αναμένεται να κυριαρχήσει τόσο μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης όσο και στους διαδρόμους.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης