Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παγώνει την αγορά των S - 400 από τη Ρωσία η Τουρκία υπό τις προειδοποιήσεις του State Department

tags :
Παγώνει την αγορά των S - 400 από τη Ρωσία η Τουρκία υπό τις προειδοποιήσεις του State Department
Η Άγκυρα φέρεται να υποστήριξε πως η παραλαβή του συστήματος θα γίνει σε 19 και όχι σε 9 μήνες
Σε προσωρινή αναβολή της παραλαβής των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S - 400 προσανατολίζεται η Άγκυρα ύστερα και από τις προειδοποιήσεις και τις πιέσεις των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Άγκυρα διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους πως η παραλαβή των S-400 θα γίνει σε 19 μήνες αντί των 9 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Επισήμως η Άγκυρα επικαλέστηκε ως δικαιολογία ότι στο διάστημα αυτό δεν θα έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν στο λογισμικό των συστημάτων οι Τούρκοι αξιωματικοί και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από Ρώσους.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η αναβολή γίνεται στη σκιά της προειδοποίησης του State Department ότι αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό το οποίο αφορά στην παραγωγή των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.
Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet μεταδίδει πως αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν στους Τούρκους πως οι ρωσικοί S-400 θα είναι μια σοβαρή απειλή για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και πίεσαν και για την μη παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35.
«Δεν είμαστε μόνοι μας, είναι και οι Ρώσοι μέρος της συμφωνίας», φέρεται να δήλωσαν οι Τούρκοι με την αμερικάνικη πλευρά να φέρεται να υποστηρίζει: «Πάρτε τους αλλά μην τους χρησιμοποιείτε».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές οι Αμερικανοί υποσχέθηκαν άμεση παράδοση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία ενώ αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα εργαστεί πάνω στο θέμα αυτό.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Άγκυρα θα παραλάβει το πρώτο F-35 τις επόμενες ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης