Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα σε Wall και ευρωαγορές - Κέρδη +0,2% για Dow, στο -1% ο Nasdaq - «Άλμα» στο 3,02% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς

Μεικτά πρόσημα σε Wall και ευρωαγορές - Κέρδη +0,2% για Dow, στο -1% ο Nasdaq - «Άλμα» στο 3,02% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς
Νέες πιέσεις δέχεται η αγορά των ιταλικών ομολόγων
(upd) Μεικτά πρόσημα καταγράφουν σήμερα (7/6/2018) οι δείκτες της Wall Street, μετά τα χθεσινά ισχυρά κέρδη, με τα «βλέμματα» να είναι στραμμένα στη σύνοδο των ηγετών των G7 στον Καναδά, που αναμένεται να επικεντρωθεί στις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους κύριους εταίρους τους.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,2% στις 25.198 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,3% στις 2.765 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 1% χαμηλότερα στις 7.610 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις από τον τεχνολογικό κλάδο, με τη μετοχή του Facebook να καταγράφει απώλειες 1,9%. 
Στήριξη στους δείκτες προσφέρει η άνοδος στον τραπεζικό κλάδο, με τις μετοχές των Citigroup και JPMorgan να ενισχύονται οριακά.
Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 2,4%, διαπραγματευόμενο στα 9,27 δολ.
Η ισχυρή πορεία των τραπεζικών μετοχών αποτέλεσε το βασικό στήριγμα για τη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, κατά την οποία ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ανήλθε σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ο Dow Jones κατόρθωσε να σπάσει το φράγμα των 25.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 22 Μαΐου 2018.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας διατύπωσε σήμερα τη θέση ότι η Κίνα δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου, ενώ σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος στις τελευταίες συνομιλίες μεταξύ Αμερικάνων και Κινέζων αξιωματούχων.
Κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, η Κίνα εξέφρασε την πρόθεσή της να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ προκειμένου να μειωθεί το πλεόνασμα της στο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να αυξήσει κατά 70 δισ. δολ. τις εισαγωγές της σε προϊόντα του αγροτικού και ενεργειακού τομέα, πρόταση που παραμένει άγνωστο αν έγινε δεκτή από το Πεκίνο και αν αυτή επαρκεί προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών δεδομένου ότι ο Trump έχει απειλήσει με την επιβολή δασμών ύψους 150 δισ. δολ.
Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία ZTE.
Η συμφωνία περιλαμβάνει ποινή 1 δισ. δολ. στην ZTE και την τοποθέτηση μιας ομάδας συμμόρφωσης στον κινεζικό κολοσσό.
Επίσης, οι επενδυτές δείχνουν να κρατούν στάση αναμονής εν όψει της συνάντησης μεταξύ των ηγετών ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, αλλά και της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία αναμένεται ευρέως μια νέα αύξηση των επιτοκίων, η δεύτερη για το 2018.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, απροσδόκητη μείωση κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 1.000, στις 222.000, την εβδομάδα έως τις 2 Ιουνίου 2018.
Οι αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας 2.000 αιτήσεις περισσότερες από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 225.000.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο ορισμένων απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,24% χαμηλότερα, στις 385,94 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν σε αρνητικό έδαφος.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,18% στις 21.767,60 μονάδες.
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στη νέα ιταλική κυβέρνηση, εν μέσω αμφιβολιών σχετικά με τα σχέδιά της.
Ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio, διατύπωσε σήμερα τη θέση πως η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποταχθεί στη βούληση άλλων κυβερνήσεων, υπογραμμίζοντας πως ήδη γίνεται αντιληπτό πως η νέα κυβέρνηση δεν λέει πλέον «yes sir».
Εν τω μεταξύ, πιέσεις δέχεται και σήμερα η ιταλική αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να «εκτοξεύεται» στο 3,02% και του 2ετούς να σημειώνει άλμα στο 1,58%.


Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,38% στις 9.829,00 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,15% στις 12.811,05 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,10% στις 7.704,40 μονάδες, με φόντο τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,17% χαμηλότερα στις 5.448,36 μονάδες.
Ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις, σημειώνοντας απώλειες 1,7%, με τη μετοχή της εταιρείας catering Elior Group να σημειώνει πτώση άνω του 4%.
Οι τραπεζικές μετοχές προσέφεραν κάποια στήριξη στους ευρωπαϊκούς δείκτες, σημειώνοντας άνοδο εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί σύντομα να προχωρήσει σε τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η μετοχή της γερμανικής Deutsche Bank ενισχύθηκε κατά 0,6%, ενώ των γαλλικών BNP Paribas και Societe Generale καταγράφουν κέρδη 0,8% και 0,7% αντίστοιχα.
Αντίθετα, μεικτά πρόσημα εμφάνισαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να υποχωρεί κατά 1,2%, τη Unicredit να καταγράφει απώλειες 1,6%, ενώ με άνοδο 0,8% έκλεισε η Banco Bpm.
Εν τω μεταξύ, αρνητικά το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 2,5%, έναντι ανάπτυξης 2,8% του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους, ενώ σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2017, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 0,4%, από 0,7%.
Την ίδια ώρα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας, που έδειξαν μια απροσδόκητη πτώση 2,5% σε μηνιαία βάση, για τον Απρίλιο 2018.
Σε ετήσια βάση, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,1%, έναντι ετήσιας ανόδου 2,9% του Μαρτίου 2018 και έναντι των εκτιμήσεων για άνοδο της τάξεως του +3,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης