Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ (22/6) θα είναι η χειρότερη μετά το 2011 - Διαφωνίες για την παραγωγή

Commerzbank: Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ (22/6) θα είναι η χειρότερη μετά το 2011 - Διαφωνίες για την παραγωγή
Οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου διαφωνούν για το εάν η παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί ή να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα 
Την εκτίμηση ότι η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των παραγωγών που δεν είναι μέλη του (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία) αναμένεται να είναι μία από τις πιο περίπλοκες τα τελευταία χρόνια εκφράζει ο Eugen Weinberg της Commerzbank.
Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συνεδρίασης στις 22 Ιουνίου θα βρεθεί η παραγωγή εν μέσω διαφωνιών για το εάν θα πρέπει να αυξηθεί ή να διατηρηθεί στα παρόντα επίπεδα.
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δηλώνουν έτοιμες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου ενώ άλλες όπως το Ιράν και το Ιράκ τάσσονται κατά αυτής της προοπτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αναλυτής της Commerzbank εκτιμά ότι οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες.
«Αναμένεται να είναι μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις μετά το 2011» δήλωσε στο CNBC εξηγώντας ότι οι διαφωνίες σχετικά με την παραγωγή θα προκαλέσει προβλήματα.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ το 2011 σημαδεύτηκε από τη διαμάχη μεταξύ των μεταξύ των μελών για το εάν οι υψηλές τιμές πετρελαίου (τότε ήταν στα 118 δολ.) θα αντιμετωπιστούν με μειώσεις στην παραγωγή.
Οι χώρες του Κόλπου ήθελαν να αυξήσουν τον εφοδιασμό για να μειώσουν τις τιμές, αλλά ήταν λιγότερα από άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Βενεζουέλας, που ήθελαν να διατηρήσουν τα ίδια επίπεδα παραγωγής.
Σύμφωνα με τον Weinberg ο ΟΠΕΚ θα προσπαθήσει να βρει μια λύση αυτή τη φορά αλλά δεν θα είναι τόσο απλό.
«Πιστεύω ότι ο ΟΠΕΚ θα προσπαθήσει να μετριάσει κατά κάποιο τρόπο την τρέχουσα κατάσταση αλλά θα είναι πολύ δύσκολο δεδομένων των αντίθετων πλευρών και των μεγάλων διαφορών και της απόκλισης στις απόψεις των χωρών που δεν έχουν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα όπως το Ιράν και το Ιράκ από τη μία πλευρά -που πιέζουν να μην αυξηθεί η παραγωγή- και από την άλλη πλευρά χωρών όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία που έχουν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και επιθυμούν να αυξήσουν την παραγωγή», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε «το εάν θα υπάρξει συμφωνία σε αυτή τη φάση είναι αμφίβολο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης