Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Το ΔΝΤ αποχαιρετά την Ελλάδα - Καμία ελπίδα να τα «βρει» με το Βερολίνο

Handelsblatt: Το ΔΝΤ αποχαιρετά την Ελλάδα - Καμία ελπίδα να τα «βρει» με το Βερολίνο
Το χάσμα που χωρίζει ΔΝΤ και Γερμανία αναφορικά με το ελληνικό χρέος είναι σχεδόν αδύνατον να γεφυρωθεί
Την εκτίμηση ότι Γερμανία και ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τονίζει σε δημοσίευμά της η γερμανική Handelsblatt, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η αποχώρηση του Ταμείου δεν θα στεναχωρήσει ιδιαίτερα τον Αλέξη Τσίπρα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με την ελληνική ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο 2018, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον βάσει των αριθμών η δήλωση Τσίπρα ότι «σύντομα θα σταθούμε πάλι στα δικά μας πόδια και θα στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις», μοιάζει να είναι ορθή.
Τα δύο, βέβαια, βασικά ερωτήματα – συνεχίζει η εφημερίδα- που τίθεται για την Ελλάδα, με δεδομένη την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου 2018, είναι τα εξής: Θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους; Και το ΔΝΤ θα παραμείνει ενεργό και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα;
Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλες για τους δεχθεί κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, επιπρόσθετα το Βερολίνο επιθυμεί να χρησιμοποιεί το ζήτημα του χρέους ως μοχλό πίεσης για την Ελλάδα.
Μετά την αποτυχία να υπάρξει συμφωνία το περασμενο Σαββατοκύριακο σήμερα 7/6 θα γίνει μία νέα προσπάθεια στο Παρίσι, ενώ όλοι αναμένουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο επόμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018.
Την ίδια ώρα οι Έλληνες δεν έχουν και τόσο μεγάλη ανάγκη τα χρήματα του ΔΝΤ, καθώς είναι μόνο 1,6 δισ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο θεωρείται εξαιρετικά μικρό.
Ταυτόχρονα η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε για το Βερολίνο, καθώς αν και για την αρχική αποδοχή του προγράμματος το 2015 ήταν αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ προκειμένου να το ψηφίσει η Bundestag, τελικά αυτή η υποχρέωση δεν ισχύει πλέον.
Επιπρόσθετα οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν την αναδιάρθρωση των δανείων που έχει προσφέρει το Ταμείο στην Ελλάδα, καθώς γι' αυτά η χώρα καταβάλει επιτόκιο 3,5%, ενώ για τα δάνεια του ESM μόλις 0,8%.
Εάν αγοραστούν τα δάνεια του ΔΝΤ από τον ESM, αυτό θα σημάνει μείωση των τόκων αποπληρωμής του χρέους κατά 11 δισ. ευρώ για την επόμενη 7ετία.
Φυσικά εάν υπάρξει συμφωνία για το χρέος αυτό θα αποτελέσει μία μεγάλη πολιτική επιτυχία για τον Τσίπρα.
Το 2015 υποσχέθηκε στους Έλληνες ότι θα επιτύχει συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα.
Γνωρίζει, βέβαια, ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» δεν υπάρχει.
Αλλά κατά την άποψή του εάν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η χώρα θα έχει μία «σταθερή και μακροχρόνια δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές».
Καταλήγοντας η Handelsblatt προαναγγέλει ότι ο Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι θα φορέσει γραβάτα εάν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.
«Ίσως πολύ σύντομα δείτε έναν διαφορετικό Τσίπρα.
Εάν το θέμα του χρέους λυθεί τότε θα φορέσει και... γραβάτα», κλείνει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης