Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Στόχος μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα ακόμη και χωρίς χρηματοδότηση - Ο χρόνος τελειώνει

ΔΝΤ: Στόχος μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα ακόμη και χωρίς χρηματοδότηση - Ο χρόνος τελειώνει
Σταθερό το ΔΝΤ στην ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξ αρχής είχε ως βασικό του στόχο να στηρίξει την ελληνική οικονομία ώστε να επιστρέψει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και αυτό θα συνεχίσει να πράττει και στο μέλλον, είτε συμμετέχει και μέσω χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα είτε όχι, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, G. Rice, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου.
Ο κ. Rice, για μία ακόμη φορά, δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων αναφορικά με τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, συνεχίζοντας, πάντως, να απαντά με τον «κλασσικό τρόπο» του ΔΝΤ, ενώ προανήγγειλε ότι η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde θα συμμετάσχει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Επανέλαβε ότι το Ταμείο έχει ζητήσει να καλυφθούν δύο προϋποθέσεις προκειμένου να συμμετάσχει:
 
α. εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και
β. αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Στην πρώτη περίπτωση η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και σε καλό δρόμο, ενώ στη δεύτερη -αν και ο κ. Rice έσπευσε να υποστηρίξει ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται - έχει καταστεί σαφές ότι πολύ δύσκολα ΔΝΤ και Γερμανία θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με δεδεμένο ότι το Βερολίνο δέχεται μέγιστη παράταση αποπληρωμής για τα ελληνικά δάνεια στα πέντε έτη, ενώ το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο η επέκταση να φθάσει στα 15 έτη.
Ο κ. Rice διευκρίνισε ότι στο σημερινό (7/6) Washington Group συμμετείχε ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη, P. Thomsen, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα P. Dolman και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται αναφορικά με τις πολιτικές που θα μπορούσαν να στηριχθούν από ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και σχετικά με την ελάφρυνση χρέους.
Οι συζητήσεις γίνονται με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Όμως ο χρόνος που απομένει για τη συμφωνία είναι ελάχιστος», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει τις επομενες εβδομαδες την δικη του ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) στο πλαίσιο του Άρθρου 4 (αφορά εκθέσεις του ΔΝΤ για τις οικονομίες όλων των κρατών - μελών του) για την ελληνική οικονομία και δεν θα συμμετάσχει στην κοινή ανάλυση των ευρωπαίων, προσέθεσε ο κ. Rice.

Χωρίς αποτέλεσμα η πρώτη συνάντηση στο Παρίσι για το χρέος

Αξίζει να σημειωθεί ότι Xωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πρώτη συναντηση στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος με το Gerry Rice του ΔΝΤ να επιβεβαιώνει ότι αυτή έγινε σε επίπεδο Washington Group.
Οι συμμετέχοντες πιστωτές της Ελλάδας και κυρίως Βερολίνο και ΔΝΤ  δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το θέμα του πακέτου των μέτρων της ελάφρυνσης του χρέους.
Τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στο EuroWorking Group (EWG), το οποίο κατ' εξαίρεση θα συνεδριάσει σήμερα (7/6, 19:30 ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Στην ατζέντα του EWG βρίσκονται εκτός από το χρέος και τα προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης και υποδόση 1 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
 
EWG: Στο Παρίσι για χρέος, 4η αξιολόγηση και επιμήκυνση δανείων (130 δισ) του EFSF - Στον δρόμο προς Αθήνα η δόση 1 δισ.

Χρέος (εκθέσεις βιωσιμότητας), προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης και υποδόση 1 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η «ατζέντα» του EuroWorking Group (EWG), το οποίο κατ' εξαίρεση θα συνεδριάσει σήμερα (7/6) στο Παρίσι και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Λόγω της σπουδαιότητάς του, το ελληνικό θέμα δεν θα συζητηθεί μόνο σε επίπεδο Ευρωομάδας αλλά θα εξεταστεί σε δεύτερη συνάντηση που θα γίνει στην ίδια πόλη, σε χρόνο παράλληλο με το EWG, ερήμην όμως της ελληνικής πλευράς και είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε Washington Group για να μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Το Βερολίνο εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση και δεν κάνει βήμα πίσω από τα σενάρια ελάφρυνσης που έχει προτείνει, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει μια νέα περίοδο χάριτος (επιμήκυνση) για τα δάνεια των 130 δισ. από το δεύτερο πρόγραμμα του EFSF.
Ο χρόνος αποπληρωμής αυτών των δανείων ξεκινά το 2023 και ολοκληρώνεται το 2056 και σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά, θα μπορούσε να υπάρξει μια παράταση έως και 5 έτη, αντί 10 που ζητά το ΔΝΤ. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συμφωνούν σε επιμήκυνση 8 ετών που θα διαμορφώσει σε 2031-2064 το διάστημα αποπληρωμής τους.
Με αυτή τη στάση το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται να ροκανίζει τον χρόνο στρέφοντας τους προβολείς των αποφάσεων για αργότερα με αποτέλεσμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος, όχι όμως και από την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.
Παρά την πίεση της Κομισιόν και την προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης να μη μετατεθεί για το Eurogroup της 12ης Ιουλίου, ο στόχος για μια συνολική συμφωνία (αξιολόγηση, μεταμνημονιακή εποπτεία, χρέος) στη σύνοδο της 21ης Ιουνίου του Λουξεμβούργο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος.
Ενα ακόμη σημείο που συνηγορεί ότι ο δρόμος για συμφωνία παραμένει απροσπέλαστος είναι ότι η Γερμανία επιδιώκει τον ελάχιστο βαθμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως διαφάνηκε και από τη χθεσινή επιστολή του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης με θέμα τον απολογισμό της προηγούμενης συνεδρίασης (24 Μαΐου).
Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου αφ' ενός επισημαίνει την ανάγκη να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα του τρέχοντος προγράμματος ώς το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αφ' ετέρου στέλνει το μήνυμα ότι «η «ελάφρυνση για το χρέος θα έρθει στο τέλος του προγράμματος και στον βαθμό που είναι απαραίτητη».
Σύμφωνα με τον Πορτογάλο, «έχουμε εξουσιοδοτήσει τους θεσμούς να εκπονήσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το πακέτο των πιθανών μέτρων για το χρέος». Επίσης, «ζητήθηκε από το EuroWorking Group να εργαστεί περαιτέρω τις ερχόμενες εβδομάδες πάνω σε όλα τα στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν ώστε να διασφαλίζεται μια πετυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα».
Η έξοδος αυτή μπορεί, σύμφωνα με τη γερμανική απαίτηση, να συνδυαστεί με ένα ισχυρό «πλέγμα» μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και εποπτείας. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι τι θα δείξουν οι αναλύσεις βιωσιμότητας που έχουν εκπονήσει τα τρία εμπλεκόμενα σκέλη: Ε.Ε., ESM και ΔΝΤ.
Τα ευρήματα των DSA θα είναι αυτά που θα υπαγορεύσουν σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις των αγορών. Η ΕΚΤ από την πλευρά της θα εκπονήσει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τα αποτελέσματα της οποίας όμως δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και το δίπολο ESM-ΔΝΤ συνεχίζουν να πιέζουν για τη λήψη μιας «υβριδικής» γραμμής πίστωσης από την ελληνική κυβέρνηση μετά τη λήξη του προγράμματος, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εξετάζει το σενάριο ενός μεγαλύτερου «ταμειακού μαξιλαριού» με τα κεφάλαια που θα μείνουν αδιάθετα από το 3ο πρόγραμμα και φτάνουν τα 27,4 δισ. ευρώ.
Το EWG θα εξετάσει και τη δόση του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται από την τρίτη αξιολόγηση και αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, υποβάλλοντας στη συνέχεια σχετική εισήγηση προς τον ESM και εφόσον είναι θετική που είναι και το πιο πιθανό το Ταμείο θα ανάψει το πράσινο φως για την αποδέσμευσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης