Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Κέρδη 6 δισ. στερλινών για τις μεγάλες βρετανικές τράπεζες το α’ 3μηνο 2018, μικτός ο αντίκτυπος του IFRS9

tags :
DBRS: Κέρδη 6 δισ. στερλινών για τις μεγάλες βρετανικές τράπεζες το α’ 3μηνο 2018, μικτός ο αντίκτυπος του IFRS9
Πτώση στα συνολικά κέρδη των μεγάλων βρετανικών τραπεζών, το α’ 3μηνο 2018
Πτώση της τάξεως του 17%, σε ετήσια σύγκριση, κατέγραψαν τα προ φόρων κέρδη των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου (Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland), το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς διαμορφώθηκαν στα 6 δισεκ. βρετανικές λίρες, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η DBRS.
Όπως σημειώνεται, η υποχώρηση οφείλεται εν μέρει στο πρόστιμο ύψους 2 δισεκ. δολαρίων που δέχθηκε η Barclays από τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, για τα «τοξικά» στεγαστικά δάνεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Common Equity Tier 1, CET1) για τους βρετανικούς κολοσσούς παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα στα τέλη Μαρτίου 2018, όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες.




Το πλήγμα από τον νέο λογιστικό κανόνα (IFRS9), που απαιτεί μεταξύ άλλων και προβλέψεις για τα δυνητικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαμορφώνεται σε 30 και 34 για τις Lloyds και Barclays, αντίστοιχα, ενώ για την HSBC η μεταβολή του δείκτη κινείται προς θετική κατεύθυνση (+1 μονάδα βάσης), επισημαίνεται.




Όπως ανέφερε σε έκθεσή του ο καναδικός οίκος, νωρίτερα μέσα στο έτος, οι τέσσερις μεγάλες βρετανικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία το 2017, με τα συνολικά κέρδη να ανέρχονται σε 2 δισεκ. στερλίνες, έναντι ζημιών ύψους 5,4 δισεκ. το 2016.
Σε ό,τι αφορά στην επίδοση σε αναπροσαρμοσμένη βάση, διαμορφώθηκε συνολικά στα 34,4 δισεκ. στερλίνες, ενισχυμένη κατά 11% σε ετήσια σύγκριση.
Η βελτίωση αντικατοπτρίζει το χαμηλότερο κόστος αναδιαρθρώσεων αλλά και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τη μείωση των συνολικών προβλέψεων σχετικά με τα πρόστιμα από παραβατικές συμπεριφορές.
Πλέον, οι συνολικές προβλέψεις ανέρχονται σε 5,2 δισεκ. λίρες, από 10,4 δισεκ. το 2016.



Παράλληλα, επισημαίνει ο καναδικός οίκος, σημαντικά έκτακτα οφέλη υπήρξαν λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε ό,τι αφορά στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) των τεσσάρων κολοσσιαίων τραπεζών, ενισχύθηκαν στο τέλος του 4ου τριμήνου 2017, τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε δωδεκάμηνη βάση, αντανακλώντας τις βελτιωμένες θεσμικές επιδόσεις και την πρόοδο στην αναδιάρθρωση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης