Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί η Deutsche Bank δεν θα εξελιχθεί σε μία νέα καταστροφική Lehman Brothers

Γιατί η Deutsche Bank δεν θα εξελιχθεί σε μία νέα καταστροφική Lehman Brothers
Σε αντίθεση με τη Lehman Brothers το πρόβλημα της DB δεν είναι η ύπαρξη επικίνδυνων επενδύσεων στο χαρτοφυλάκιό της
Σαφώς η Deutsche Bank είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γερμανική οικονομία.
Βέβαια, όπως σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg, έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που κάποιος άκουσε κάποια ευχάριστη είδηση για τη γερμανική τράπεζα.
Μόλις τρεις εκ των 33 αναλυτών που «παρακολουθούν» τη μετοχή της έχουν θετική άποψη για τις προοπτικές της.
Δεν είναι περίεργο ότι υπάρχει ένας αυξημένος φόβος ότι κάποιο νέο άσχημο γεγονός θα καταστρέψει εντελώς την εμπιστοσύνη στην Deutsche Bank, οδηγώντας την στην κατάρρευσή της και σε μια χρηματοπιστωτική κρίση τύπου 2008, ακριβώς όπως η χρεοκοπία της Lehman Brothers Holdings Inc. πυροδότησε μια παγκόσμια οικονομική πυρκαγιά.
Αλλά η Deutsche Bank δεν είναι Lehman.
Τα βασικά προβλήματα της Lehman ήταν κακές μακροπρόθεσμες επενδύσεις και επισφαλής χρηματοδότηση.
Οι πρόσφατες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Deutsche Bank δεν οφείλονταν σε απομείωση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά επειδή υπάρχουν προειδοποιήσεις για την κερδοφορία της.
Το κόστος για την ασφάλιση του χρέους της Lehman ήταν 580 μονάδες βάσης έξι μήνες πριν από την αθέτηση της υποχρέωσης. Μόνο 150 μονάδες βάσης για την Deutsche Bank.



Ο ρόλος της Deutsche Bank στην επόμενη οικονομική κρίση θα μπορούσε να είναι περισσότερο σαν αυτόν της  Fannie Mae ή της Freddie Mac.
Τον Ιούλιο του 2008, λίγους μήνες πριν από την πτώση του Lehman, οι ΗΠΑ άρχισαν τη διαδικασία που θα οδηγήσει τελικά σε εξαγορά των δύο κυβερνητικών επιχειρήσεων.
Οι εταιρείες, οι οποίες εγγυήθηκαν στεγαστικά δάνεια, υπέστησαν ζημίες καθώς τα ποσοστά αθέτησης υποθηκών αυξήθηκαν και τα ποσοστά ανάκτησης μειώθηκαν.
Η Deutsche Bank, όμως, διαθέτει 124 δισ. ευρώ "συνολικού κεφαλαίου απορρόφησης ζημιών" ή TLAC, το οποίο είναι βασικά τίτλοι μετοχών και ομολογιών που η εταιρεία έχει το δικαίωμα να μετατρέψει σε ίδια κεφάλαια σε μια κρίση.



Η Deutsche Bank μπορεί να προσπαθήσει να ξεφύγει με την έκδοση νέων μετοχών και χρέους TLAC, αλλά θα δυσκολευτεί να βρει αγοραστές.
Μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί κέρδη, αλλά φαίνεται να έχει πρόβλημα να το κάνει αυτό.



Ή θα μπορούσε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, αλλά όσο πιο δύσκολη γίνεται η θέση της τόσο χαμηλότερες θα είναι οι τιμές.
Η γερμανική κυβέρνηση αρνείται ότι θα διασώσει τη Deutsche Bank, αλλά το πιθανότερο είναι ότι εάν καταστεί αναγκαίο θα το πράξει.
 Η Deutsche Bank δεν θα είναι η σπίθα που μετατρέπει την επόμενη οικονομική ύφεση σε κρίση, αλλά αν δεν μπορεί να αρχίσει να προσφέρει περισσότερα καλά μηνύματα στους επενδυτές, είναι σίγουρο ότι μπορεί να αποτελέσει μία μικρή πυρκαγιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης