Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σημαντική εξυγίανση στους ισολογισμούς των ισπανικών περιοχών – Κίνδυνος η πολιτική αβεβαιότητα

tags :
Fitch: Σημαντική εξυγίανση στους ισολογισμούς των ισπανικών περιοχών – Κίνδυνος η πολιτική αβεβαιότητα
Εντυπωσιακή μείωση ελλειμμάτων στους ισολογισμούς των ισπανικών περιοχών, διαπιστώνει η Fitch Ratings
Οι αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας κατάφεραν να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το έλλειμμα των ισολογισμών τους εντός του 2017, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι 17 αυτόνομες περιοχές παρουσίασαν μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του 0,32% το περασμένο έτος, έναντι αντίστοιχης επίδοσης 0,84% το 2016.
Ενδεικτικά, για το διάστημα 2010-2015, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 2,25%!
Δύο περιοχές παρουσίασαν, μάλιστα, δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2017, επισημαίνεται.
Η Fitch εκτιμά ότι οι περισσότερες περιφέρειες θα καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες χρηματοδότησής τους χωρίς προσφυγή σε κρατικούς μηχανισμούς ρευστότητας, ενώ το συνολικό ποσοστό δανεισμού -από το κράτος- θα κορυφωθεί γύρω στο 60% το 2020 (αυξήθηκε από 30% το 2013, σε 58% το 2017) και στη συνέχεια να αρχίσει να μειώνεται.
Ο οίκος σημειώνει πως η πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, υπό τον κ. Pedro Sanchez του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Επί αυτού, να επισημανθεί, ανέφερε σε προηγούμενη έκθεση ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία, η οποία άρχισε με την κρίση της Καταλονίας και ενισχύεται μετά την αποπομπή του Mariano Rajoy από την πρωθυπουργία, αναμένεται να επηρεάσει «ελάχιστα» τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για τη μεσογειακή χώρα.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, δεν αναμένονται αλλαγές στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, από πλευράς κυβέρνησης του Pedro Sanchez, ενώ η απουσία οποιασδήποτε αύξησης στα ποσοστά των λαϊκιστικών κομμάτων εναντίον του ευρώ, περιορίζει τους κινδύνους για τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.
Αν και ο οίκος αναμένει πρόωρες εκλογές (πριν τον Ιούλιο 2020), το χρονοδιάγραμμα κρίνεται ως ασαφές και θα εξαρτηθεί από το πόσο επιτυχημένη είναι η νέα κυβέρνηση.
«Στις επόμενες εκλογές, το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο σημαίνει ότι είναι δυνατές διάφορες επιλογές συνασπισμού και υπάρχει πιθανότητα μιας νέας ασταθούς κυβέρνησης», επισημαίνεται.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η Fitch Ratings αναβάθμισε σε «A-», από «BBB+», τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, διατηρώντας, παράλληλα, το outlook (προοπτικές) σε σταθερό.
Ο οίκος επικαλούταν τότε, μεταξύ άλλων, τη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τον πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, υπολογίζεται σε 2,5% το 2018 και 2,2% το 2019, αντίστοιχα, έναντι 3,1% το περασμένο έτος και μέσου όρου ανάπτυξης 3,3% την περίοδο 2015-2017.
Η Fitch προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ το 2019, με ταυτόχρονη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους κατά 2,6%, από το 86% στα τέλη του 2017.
Ο οίκος θεωρεί την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία ως «απίθανη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης