Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η σουηδική κορώνα το πιο υποτιμημένο νόμισμα ανεπτυγμένης χώρας

tags :
Deutsche Bank: Η σουηδική κορώνα το πιο υποτιμημένο νόμισμα ανεπτυγμένης χώρας
Άκρως υποτιμημένη η σουηδική κορώνα, σύμφωνα με τη Deutsche Bank
Η σουηδική κορώνα κρίνεται -με βάση τις τρέχουσες αξίες- ως το πιο υποτιμημένο νόμισμα ανεπτυγμένης χώρας, σύμφωνα με την ανάλυση των οικονομολόγων της Deutsche Bank.
Το μοντέλο (Cap-PPP) της Deutsche διαθέτει «σημαντική προγνωστική δύναμη για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τόσο όσον αφορά την ακρίβεια όσο και το μέγεθος των κινήσεων, ειδικά σε μακροπρόθεσμους ορίζοντες», επισημαίνεται.
Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα που παραθέτει τα αποτελέσματα της ανάλυσης, σε επίπεδο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, ως πιο υποτιμημένο νόμισμα εκτιμάται η τουρκική λίρα, ακολουθούμενη από το μεξικανικό πέσο.
Τα δύο προαναφερθέντα νομίσματα έχουν υποστεί πλήγμα από την αβεβαιότητα που προκαλεί η κυβέρνηση του Recep Tayyip Erdogan και οι επιλογές του Donald Trump στο εμπόριο, αντίστοιχα.
Σε αντίθετο κλίμα, ως πιο υπερτιμημένο νόμισμα κρίνεται το κινεζικό γιουάν, ενώ, σε ό,τι αφορά στις ανεπτυγμένες χώρες, την πρωτιά κερδίζει το δολάριο Νέας Ζηλανδίας.
Σε ό,τι αφορά στη σουηδική κορώνα, πλέον, μετά και το χαμηλό εννέα ετών (10,65) τον περασμένο μήνα, διαπραγματεύεται στο εύρος 10,2-10,3 ανά ευρώ, έχοντας απωλέσει περίπου το 2% της αξίας της για το τρέχον έτος, έπειτα από υποχώρηση της τάξεως του 5% για το 2017.



Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) διατηρεί επί του παρόντος το επιτόκιο repos στο ιστορικό χαμηλό του -0,5%, ενώ οι αναλυτές αμφισβητούν ότι η τελευταία πρόβλεψή της για αύξηση των επιτοκίων «προς το τέλος του 2018», θα γίνει πράξη.
Η ελβετική τράπεζα UBS εκτιμά ότι οι ανησυχίες σχετικά με την αγορά ακινήτων και τον πληθωρισμό έχουν συμβάλει στην αδυναμία της σουηδικής κορώνας.
Ωστόσο, αν και οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η αδυναμία του σουηδικού νομίσματος ήταν υπερβολική, ο καταλύτης για μια διόρθωση δεν θα λάβει χώρα έφτανε μέχρι ο πληθωρισμός να αυξηθεί με βιώσιμο τρόπο προς τον στόχο του Riksbank.
Από την πλευρά της, η Bank of America Merrill Lynch προειδοποιεί επίσης ότι «ως μια αρχετυπική μικρή ανοιχτή οικονομία, η Σουηδία εκτίθεται επίσης σε ενδεχόμενες επιπτώσεις από τους εμπορικούς πολέμους και τις αλλαγές στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Σε εσωτερικό πεδίο, η πορεία προς τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2018, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη αβεβαιότητα πολιτικής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».
Οι ισοτιμίες κορώνας με ευρώ και δολάριο ΗΠΑ, στις 20:00:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης