Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθεροποίηση στη Wall Street - Κέρδη 0,3% για τον Dow Jones και οριακές απώλειες -0,07% για S&P 500

tags :
Σταθεροποίηση στη Wall Street - Κέρδη 0,3% για τον Dow Jones και οριακές απώλειες -0,07% για S&P 500
Αρνητική στροφή για την υψηλή τεχνολογία, με τον Nasdaq να σημειώνει σημαντικές απώλειες
Αντιστροφή τάσεων για την υψηλή τεχνολογία στη Wall Street, με τον Nasdaq να σημειώνει σημαντικές απώλειες, μετά από την κατάρριψη αρκετών ιστορικών ρεκόρ.
Η πτώση αποδόθηκε σε κατοχύρωση κερδών από τους επενδυτές, ενώ οι μετοχές των Facebook και Netflix υποχώρησαν 1,5%, με πτωτικές τάσεις να επικρατούν και για τους τίτλους των Amazon και Alphabet.
Στον αντίποδα σε θετική πορεία κινήθηκε ο Dow Jones, καθώς σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,38% και διατηρήθηκε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 25.000 μονάδων, κλείνοντας στις 25.421 μονάδες.
Οριακές απώλειες 0,07% για τον S&P 500 στις 2.770 μονάδες.
Ήπια πτωτικά κινήθηκε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, καθώς έφθασε στο 2,93% από 2,97% που είχε διαμορφωθεί την Τετάρτη 6/6.
Οι επενδυτές προχώρησαν σε αρκετές αγορές αμερικανικών ομολόγων, καθώς υπήρξε ισχυρό sell off στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα σε αυτήν της Βραζιλίας.
Το iShares MSCI Brazil ETF βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, με απώλειες 6,8% και έχοντας τη χειρότερη ημερήσια πορεία του για διάστημα άνω των 12 μηνών.
«Το ρεάλ Βραζιλίας βυθίστηκε και η κεντρική τράπεζα της χώρας φρόντισε να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος.
Αυτό φόβησε τους επενδυτές οι οποίοι αναζήτησαν άλλα καταφύγια», υπογράμμισε ο Peter Donisanu, στρατηγικός αναλυτής στο
Wells Fargo Investment Institute.
Πάντως ο κορυφαίος επενδυτής Warren Buffett παραμένει αισιόδοξος για την αμερικανική οικονομία αλλά και την αγορά.
Σε δηλώσεις του στο CNBC υποστήριξε ότι η οικονομική πορεία των ΗΠΑ θα παραμείνει ισχυρή για τα επόμενα χρόνια.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Σε νέο επίπεδο ρεκόρ αναρριχήθηκε ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του 2018, ήτοι 100,77 τρισεκ. δολάρια, έναντι 99,74 τρισεκ. στα τέλη Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve).
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η επίδοση ξεπερνά το σημείο κατατεθέν των 100 τρισεκ. δολαρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι άνοδος επιτεύχθηκε κόντρα στην υποχώρηση των δεικτών της Wall Street, αν ληφθεί υπόψη ότι ορισμένα νοικοκυριά των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν επενδύσει στις χρηματιστηριακές αγορές.
Σε ό,τι αφορά στα αποθεματικά των αμερικανικών επιχειρήσεων, ανήλθαν στα 2,66 τρισεκ. δολάρια στα τέλη Μαρτίου 2018, έναντι 2,59 τρισεκ. τρις μήνες νωρίτερα.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από την Τράπεζα, το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών παρουσίασε αύξηση ύψους 63 δισεκ. δολαρίων (0,5%) κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, με την επίδοση να ανέρχεται πλέον σε 13,21 τρισεκ. δολάρια.
Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 57 δισεκ. σε τριμηνιαία βάση, στα 8,94 τρισεκ. δολάρια, ενώ το ποσοστό των δανείων με καθυστέρηση έμεινε σχεδόν αμετάβλητο, ήτοι 8%.
Απροσδόκητη μείωση κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (7/6/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 1.000, στις 222.000, την εβδομάδα έως τις 2 Ιουνίου 2018.
Οι αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας 2.000 αιτήσεις περισσότερες από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 225.000.
Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αρχικών αιτήσεων αυξήθηκε κατά 2.750, στις 225.500.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν παροχές μετά την πρώτη εβδομάδα επιδότησης αυξήθηκε κατά 21.000, στο 1,74 εκατ., την εβδομάδα έως τις 26 Μαΐου, ενώ ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των λεγόμενων συνεχιζόμενων αιτήσεων μειώθηκε κατά 13.250, στα 1,73 εκατ., το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1973.
Πτώση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κατέγραψαν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το χρονικό διάστημα 31/5-6/6, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου 2018.
Ειδικότερα, σύμφωνα τα στοιχεία της εταιρείας «Freddie Mac», το μέσο επιτόκιο για τα 30ετή στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκε στο 4,54% στις 6 Μαΐου, δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα σε εβδομαδιαία σύγκριση, ενώ, σε ό,τι αφορά στα 15ετή στεγαστικά δάνεια, το επιτόκιο υποχώρησε στο 4,01%, από 4,06% μία εβδομάδα νωρίτερα.
Τέλος, το επιτόκιο για τα 5ετή στεγαστικά δάνεια μειώθηκε περαιτέρω κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,74%.

Επιχειρήσεις

Στην αγορά ενός εκ των δύο πακέτων που είχαν απομείνει για τα δικαιώματα προβολής αγώνων της βρετανικής «Premier League», προχώρησε η Amazon, βάζοντας τέλος σε ένα μονοπώλιο ετών για τους κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών στο νησί.
Η εταιρεία του Jeff Bezos θα μεταδώσει ζωντανά 20 αγώνες της πρώτης κατηγορίας του βρετανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, την επόμενη σεζόν (2018-2019).
Προς το παρόν δεν έχει καταστεί σαφές το ακριβές ποσό που καταβλήθηκε.
Τα παιχνίδια θα είναι διαθέσιμα στο Amazon Prime Video, στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς πρόσθετο κόστος σε σχέση με την κύρια συνδρομή, όπως εξηγεί η γιγαντιαία εταιρεία.
Βέβαια, όποιος θέλει να παρακολουθήσει όλους τους αγώνες της Premier League την επόμενη σεζόν, θα πρέπει να αγοράσει τρεις διαφορετικές συνδρομές: το Sky Uk θα μεταδώσει 128 παιχνίδια (126 live), το BT Sport 52 παιχνίδια (από 42 την τελευταία σεζόν) και η Amazon 20 παιχνίδια.
Οι Άγγλοι έχουν δημιουργήσει δύο ξεχωριστά πακέτα δικαιωμάτων, σχεδιασμένα για ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Facebook και η Amazon, με δυνατότητα να μεταδίδουν ταυτόχρονα αγώνες ποδοσφαίρου την ίδια ώρα!
Επισημαίνεται πως η BT Sport θα πληρώσει 975 εκατ. στερλίνες ανά σεζόν στην Premier League για να μεταδώσει 52 αγώνες, ενώ το Sky διαθέτει τέσσερα διαφορετικά πακέτα, για συνολικά 128 live παιχνίδια με κόστος 3,58 δισεκ. λίρες.
Στην προηγούμενη δημοπρασία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η οποία ανερχόταν σε 5,14 δισεκ. λίρες, το Sky είχε πληρώσει 4,1 δισεκ. για τη μετάδοση 126 παιχνιδιών, ενώ η BT είχε επενδύσει 960 εκατ. για 42 ακόμη αγώνες.
Η Ralph Lauren ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το τριμηνιαίο μέρισμα κατά 25%, θα προσθέσει 1 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και θα αναλάβει χρεώσεις αναδιάρθρωσης 100-150 εκατ. δολαρίων, προς το τέλος του 2019.
Η εταιρεία  αναμένει οι δραστηριότητες αναδιάρθρωσης να καταλήξουν σε εξοικονόμηση 60-80 εκατ. δολαρίων.

Αναλύσεις

Αν και οι χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης ανέκαμψαν τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη «βουτιά» μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2018, ο αντιπρόεδρος της Blackstone δε συμμερίζεται την αισιοδοξία των επενδυτών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο κανάλι CNBC, «κάτι κρύβεται εκεί έξω», κάτι που θα προκαλέσει διόρθωση της τάξεως του 10% στη Wall Street, άμεσα.
«Ίσως είναι η σύνοδος κορυφής με τη Βόρεια Κορέα (και τις ΗΠΑ)», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η ύφεση δε θα έρθει νωρίτερα από το 2021.
Επισημαίνεται ότι ήδη από τον Μάρτιο 2018, εν μέσω πτώσης στη Wall Street, ο Joe Zidle, αναλυτής της Blackstone, είχε αναφέρει πως οι ανησυχίες σχετικά με τους δασμούς, την αύξηση των επιτοκίων, τον πληθωρισμό και τις αυξημένες αποτιμήσεις έχουν επισκιάσει τις θετικές ειδήσεις όπως τα υψηλότερα εταιρικά κέρδη και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
Και οι επενδυτές δεν έχουν ακόμα επωφεληθεί από τις αμερικανικές μετοχές, με τον ίδιο τρόπο που έκαναν στα τελευταία στάδια των προηγούμενων «bull» αγορών:
«Οι επενδυτές είναι απρόθυμοι να αγκαλιάσουν αυτή τη bull αγορά και τώρα θέλουν να ξέρουν πότε θα φτάσει στο τέλος της.
Το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι φτάνει στο τέλος της μου ''λέει'' ότι έχει ακόμα δρόμο μπροστά της.
Μόνο στο τέλος της bull αγοράς οι επενδυτές μπαίνουν μέσα και με τα δυο τους πόδια».
Ένας στους τρεις Αμερικανούς πολίτες βασίζει κατά πολύ την οικονομική του επιβίωση στην κληρονομιά πλούτου, σύμφωνα με την έρευνα που συνέταξε η εταιρεία Merrill Edge (ανήκει στην Bank of America Merrill Lynch).
Ειδικότερα, το 36% των πολιτών της γενιάς «Χ» (1965-1980) απάντησε ότι εξαρτάται κατά πολύ από την κληρονομιά πλούτου, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 32% για τους αμέσως επόμενους «Millennials».
Σε ό,τι αφορά τη γενιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τους «Baby Boomers», ένας στους πέντε (20%) εξαρτάται από την κληρονομιά.
Για την τελευταία γενιά, την «Ζ» (18 έως 22 χρονών), το ποσοστό εκτινάσσεται στο 63%!
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ερωτήματα της έρευνας, το 57% (εκ των 1.000) συμμετεχόντων ανέφερε ότι κέρδισε χρήματα το 2017 από επενδύσεις στη Wall Street.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης